De duur van een Zweedse werkdag verschuift naar zes uur in plaats van acht uur. Heel wat Zweedse bedrijven hebben de overgang al gemaakt. Het is de oplossing tegen ziekteverzuim en inefficiëntie volgens Mats Pilhem, vice-burgemeester van de Zweedse stad Göteborg. “Bovendien bespaart het nog pakken geld”, beweert hij.

Fan van Zweden waren we al, maar nu misschien wel een beetje meer. Het is er namelijk nog beter vertoeven sinds verschillende bedrijven de 6-urige werkdag als standaard werkdag hebben ingevoerd. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een werkdag van 8 uur ten koste gaat van de gezondheid, gelukkigheid en productiviteit van werknemers. En als een werkdag korter is blijkt dat het personeel veel meer gemotiveerd is en meer (positieve) energie levert om dezelfde hoeveelheid werk te verzetten en voltooien. Daarnaast gaat het ook niet ten koste van het salaris. Ze verdienen simpelweg gewoon meer per uur nu.

Experiment in Göteborg

In de Zweedse gemeente Göteborg is men onlangs van start gegaan met een experiment waarbij twee departementen van het gemeentebestuur een verschillend aantal uren per dag moeten presteren. De ene groep ambtenaren moet voortaan slechts 6 uur per dag werken, de andere groep blijft de gebruikelijke 40 uur per week werken. Beide groepen krijgen hetzelfde loon uitbetaald. “Bedoeling van het onderzoek is na te gaan in welke mate onze werknemers gelukkiger zijn, zich minder frequent ziek melden en/of ze zich fysiek en mentaal beter voelen door minder lange werkdagen”, aldus Pilhem.

zweden-6-uur-werken-gif

Ook een zorgtehuis in Göteborg voerde begin dit jaar de 6-urige werkdag in voor het verplegend personeel, met behoud van loon. Het experiment loopt tot eind volgend jaar en moet aantonen of de extra kosten van 14 nieuwe verplegers opweegt tegen de verbeteringen in de patiëntenzorg en van het personeel. Het experiment is ook ingevoerd in de universiteitskliniek van Göteborg en in twee ziekenhuizen in Umeå.

Als dit experiment slaagt, zou dit volgens de vice-burgemeester meer geld én meer banen opleveren. Door minder uren te werken, wordt de efficiëntie verhoogt. “Het probleem in de ouderenzorg bijvoorbeeld is niet een tekort aan personeel”, meent Pilhem. “De lange shifts zorgen gewoon voor minder efficiënt werken, omdat het personeel in kwestie te moe is.”

Niet nieuw

De Toyota service centers in Göteborg hebben deze overstap dertien jaar geleden al gemaakt. Het bedrijf geeft aan dat het personeel nu veel gelukkiger is, productiever, heel weinig ziek en het winst van het bedrijf is sindsdien gestegen met maar liefst 25%.

Ook de in Stockholm gevestigde appontwikkelaar Filimundus stapte vorig jaar over naar de 6-urige werkdag. CEO Linus Feldt: “De achturendag is niet zo efficiënt als we denken. Het is bijzonder moeilijk acht uur lang geconcentreerd te blijven op een bepaalde taak. Om de klus te klaren, lassen we pauzes in om de werkdag draaglijk te maken. Maar tegelijk slagen we er amper in ons privéleven boeiend te houden. We willen meer tijd doorbrengen met ons gezin, we willen bijleren of sport beoefenen. Ik wilde zien of er een manier bestond om die zaken op elkaar af te stemmen”.

Je ziet dus dat de 6-urige werkdag steeds meer de standaard wordt in Zweden. Wat wij als Nederlanders kunnen doen? Koffers pakken en naar Zweden!

Bronnen: fakka.nldemorgen.bejobat.be