Toen ik te horen kreeg dat mijn buitenland minor niet naar Budapest, Londen, Marseille of Istanbul ging maar naar Vilnius was mijn hoofd eigenlijk vooral erg leeg. Omdat ik Vilnius (de hoofdstad van Litouwen voor de onbekende lezer onder ons) had ingevuld als vijfde(!) keus en er dus niet vanuit ging dat ik hier ook daadwerkelijk naartoe zou gaan had ik eigenlijk geen flauw idee waar het land lag, welke taal hier werd gesproken en überhaupt of het wel een land was? Het eerste plaatje wat ik zag na ‘Vilnius’ te hebben ingetikt in onze favoriete zoekmachine was best verrassend mooi dus ach, hoe erg kon het zijn?

Vilnius

Eenmaal aangekomen midden februari in de vrieskou in Vilnius blijkt dat deze stad een relatief onbekend pareltje is en onderdeel is van de Baltische Staten. Ja, je hebt dus eerst Litouwen, daar boven ligt Letland, en helemaal als topje Estland. Vilnius is een relatief kleine hoofdstad. Zij telt ongeveer 500.000 inwoners. Vergelijkbaar met de gemeente Den Haag dus. Wanneer je onder The Gate Of Dawn het pittoresk uitziende Old Town binnenloopt weet je niet wat je ziet. Huizen zijn prachtig versierd met tierlantijntjes, randjes, muurschilderingen en prachtige pasteltinten. De straten zijn smal en betegeld met kleine, kromme tegeltjes (voor de hakken dus niet erg handig). Op iedere hoek staat wel een kerk. Vanbuiten mooi, vanbinnen nog mooier! Het oude centrum is alleen begaanbaar te voet. Er rijdt geen bus door de schattige straatjes en je ziet amper een auto.

vilnius-1

Modern

Wanneer de temperaturen stijgen is deze stad eigenlijk nog veel leuker. Moderne jongeren dwarrelen door de straten met een koffie in de hand. Want voor de prijs hoef je het ook niet meer te doen: je betaalt €1,30 voor een kleine latte. Ik bedoel maar. De winkelstraat bestaat uit hippe en moderne winkels zoals wij die in Nederland ook kennen. Je kunt hier dus gemakkelijk dat shirtje halen bij de H&M, of nieuwe Nikes inladen. Al helemaal interessant is de Akropolis. Een enorm winkelcentrum waarin je echt ALLES kunt vinden. Helaas zijn de prijzen van kleding en schoenen hetzelfde als wij westerlingen deze kennen. Maar hier tegenover staat dat de rest in Vilnius redelijk goedkoop is. Hoofdgerechten kun je hier vinden voor vijf euro, voor een gemiddeld frisdrankje in een café of restaurant betaal je een euro, en de prijzen in de supermarkt zijn vergelijkbaar met die van onze oude, vertrouwde Aldi.
Wat mij het meeste opviel in mijn tijd in Litouwen is de verassende moderniteit in deze hoofdstad. Ik verwachtte enkel grauwe, Russisch-uitziende mensen die nors en donker gekleed waren. Niets is minder waar. De mensen lopen er ontzettend hip en fris bij. Hier tegenover staat wel dat de meeste mannen ontzettend lelijk zijn. De vrouwen daarentegen zijn verzorgd, slank, en wandelen met een enorme poederdoos op hun gezicht stuk voor stuk met lelijke mannen aan de arm.

Nachtleven

Wat je nog meer niet verwacht is het bruisende nachtleven van Vilnius. En ja ik begin weer over de prijzen want wie vind het nou niet erg om voor een tientje klaar te zijn voor de hele nacht? Voor een halve liter (bier, ja gewoon drinken dames) betaal je ongeveer twee euro. Vilnius kent een enorme diversiteit als het gaat om haar nachtleven. Zo zijn er twee Erasmus kroegen (waar ik dus wel eens kwam omdat ik daar op exchange was). Deze waren eigenlijk te fout voor woorden maar met de nodige sloot wodka achter de kiezen best grappig. Hier naast heb je een ontzettend toffe ‘underground’ scene met clubs die echt wel de moeite waard zijn! Er zijn hippe tenten als Berlin, Opium, Opalocka en Kablyss waar iedere week van donderdag tot en met zondag Techno, Deephouse, Drum n Bass en Dubstep feesten zijn. Hier komen de wat creatievere, alternatievere jongeren op af. LofTAS is een poppodium waar regelmatig concerten maar ook Techno en Hiphop feesten worden gehouden. In de tijd dat ik er zat hebben Moodymann, All We Are en Roisin Murphy daar opgetreden. Naast deze clubs zijn er genoeg barren en cafeetjes waar je gezellig een biertje (Desperados twee ekkies!) kunt drinken tot een uurtje of twee, drie, vier, vijf, zes, waar ze zelf zin in hebben. Ja, de eindtijd is in deze stad niet zo strikt geregeld als bij ons. Hier gaan de feestjes vaak door tot in de vroege uurtjes en houdt geen enkele tent zich aan een vaste eindtijd.
Het enige nadeel aan het nachtleven in Vilnius is dat er op dit moment nog te veel aanbod is voor het aantal mensen dat daadwerkelijk uit gaat. Omdat er in het land nog redelijk veel armoede leeft heeft niet iedereen simpelweg het geld om uit te gaan. Hier naast is het in sommige clubs verplicht entree van 3 tot 5 euro te betalen. Voor ons is dit natuurlijk helemaal niks, maar voor de gemiddelde Litouwer is dit nog best een drempel. Hierdoor heb ik helaas redelijk vaak in een half lege club gestaan.

Kunst & cultuur

Natuurlijk zijn er naast stappen, veel eten en winkelen ook dingen te doen voor degene die wat cultuur wilt snuiven. Midden in de winkelstraat zit het Genocide museum. In Vilnius is de onafhankelijkheid nog erg vers, maar ook de Sovjet tijd zit goed gegrift in het geheugen van de Litouwer. Je ziet dan ook door de gehele stad veel gedenkplaatsen voor de Genocide slachtoffers.

Op de Toren van Gediminas kun je uitkijken over Old Town en wat lezen over de onafhankelijkheid van Litouwen, die pas sinds 1990 een feit is. Deze toren is een oude ruïne, en meteen een deel van de oude stadsmuur. Wanneer je deze toren weer afwandelt en een stukje terug loopt richting Old Town kom je bij Uzupis. Uzupis is een aparte staat in de stad zelf. Het is een kunstenaarswijkje die haar eigen grondregels hanteert. Eigenlijk gaat het maar om drie straatjes, waarvan één een muur met de grondrechten in allemaal verschillende talen. Maar het is zeker de moeite waard even een bezoekje te brengen. Wanneer het mooi weer is kun je een sappie doen voor een euro in het restaurant wat aan een kabbelend beekje ligt. Goed vertoeven dus.

Naast diverse musea en veel gedenkbeelden kent Vilnius ontzettend veel Russisch-Orthodoxe kerken. Deze zijn echt onwijs mooi vanbinnen. Hier naast staan er ook erg veel katholieke kerken door de stad. Deze zijn iets minder imposant.

Vilnius kent een enorm groot park; Gringos Parkas. Vooral wanneer de temperaturen stijgen is dit een heerlijk park om lekker in rond te wandelen, te gaan hardlopen of een andere sport te beoefenen. Ze verhuren hier voor een zachte prijs skates, longboards, skelters, mountainbikes, skateboards en ga zo maar door. Je kunt deze de hele dag huren. Het maakt de eigenaren eigenlijk geen bal uit wanneer je ze terug brengt, zolang je drie euro betaald krijg je zo’n ding mee voor de hele dag. Middenin het park is een enorme tribune met een nog groter grasveld ervoor. In de zomer worden hier concerten en andere feesten gegeven.

Eigenlijk is het in Vilnius vooral erg leuk wanneer je lekker door het oude stadje rond gaat dwalen. Juist wanneer je denk alle straatjes gehad te hebben kom je weer een kronkelpad tegen waar je nog niet langs bent geweest. Iedere keer krijg je weer nieuwe indrukken en zie je nieuwe dingen. Vergeet vooral niet omhoog te kijken tegen de gebouwen en kerken op! Je zult merken dat je steeds meer details ziet die je nog niet eerder waren opgevallen.

vilnius-6

Toerisme

Gedurende mijn tijd in Vilnius heb ik gemerkt hoe weinig mensen van deze hoofdstad afweten binnen mijn eigen vrienden kring. Toch zag ik naarmate de zomer vorderden steeds meer toeristen, families, vriendengroepen en groepen Nederlanders die een stedentrip door de Balische Staten aan het doen waren, of voor een lang weekend de stad bezochten. Ik kan het dan ook zeker aanraden dit te doen. Je vliegt soms voor nog geen 30 euro op en neer vanaf Eindhoven Airport. Verblijf in hostels kost niks, voor een tientje zit je in een prima hostel in Old Town. Het is zeker de moeite waard om deze prachtige stad te ontdekken die steeds meer in opkomst is en (helaas) steeds toeristischer aan het worden is! Ik ben erg benieuwd hoe deze stad er over ongeveer vijf jaar uit ziet en zou dan ook heel graag terug gaan.

vilnius-5

Marleene van der Grient is 21 jaren jong en druk bezig met studeren en af en toe wat schrijven. Voor haar lessen copywriting kreeg ze de opdracht een eigen opdrachtgever te zoeken en met Leijp klikte het meteen. Ze houdt van reizen en verschillende culturen snuiven, een perfecte combi voor een artikel over de Baltische Staten, waar zij zelf is geweest. Bij dezen haar gastartikel voor Leijp.

Door: Marleene van der Grient