Ik zit momenteel in een verhuizing. Althans, ik heb de afgelopen tijd de wereld rondgereisd. Ik had nog een appartement in Nederland. Die heb ik nu opgezegd. Ik trek voor een paar maandjes bij mijn ouders in. En daarna wil ik weer verder reizen. 

Veel spullen had ik niet meer. Anderhalf jaar was ik rond aan het reizen en een groot deel van mijn spullen waren daarvoor al verkocht. Toch heeft dit mij geïnspireerd om een lijst met verhuistips op te stellen, dingen waar je misschien niet zo snel aan denkt.

Maak een checklist

Een goede checklist of to-do list zorgt dat je overzicht en duidelijkheid hebt voor jezelf. Het lijkt alsof ik mijn ouders hoor praten, vroeger. Maar het werkt wel. Ik vond een goede verhuischecklist online. Hierin staan de beste verhuistips. Gebruik dit als basis en vul het aan met persoonlijke zaken.

Marktplaats én Facebook

Een gedeelte van spullen gaan naar mijn ouders en de rest van mijn appartement moet leeg. Marktplaats is hiervoor echt ídeaal. Een gedeelte van mijn inrichting kwam daar ook vandaan en andere spullen weer van markten of de IKEA. Een verhuizing is een goed moment je spullen even onder de loep te nemen. Wat heb je nu echt nodig en wat kan weg? Door Marktplaats was mijn huis binnen enkele dagen een stuk leger (zie de onderstaande –live– foto). Vergeet ook vooral de lokale Facebook verkoopgroepen niet. Hier wordt ook verbazingwekkend veel op gekocht en dan met name het kleine spul, servies, bestek, elektronica, etc.

Schakel een verhuisbedrijf in

Een verhuisbedrijf transporteert jouw spullen niet alleen van A naar B. Want daarnaast kunnen de verhuizers je oude huis helemaal ontruimen. Of je helpen met klusjes in je nieuwe huis, zoals het ophangen van lampen of muren witten. Ze bieden dus heel veel service voor een relatief lage prijs. Voor €80,- heb je bij dit verhuisbedrijf twee medewerkers en een bus. Mocht dit in je budget passen neemt dit een hoop werk en gedoe voor jezelf uit handen. Het sjouwen, vervoeren, uit- en in elkaar zetten van meubels etc. levert jou vaak onnodige ergernissen op.  Tijdens een verhuizing heb je al genoeg aan je hoofd.

Pak een weekendtas in

Pak voor jezelf een doos, tas of misschien zelfs een koffer met spullen die je nodig gaat hebben. Ondergoed, toiletspullen, extra shirtjes. Maar ook wat belangrijke papieren etc. Je huis zal namelijk nog wel een tijdje een rommel zijn. Zo heb je alles wat je nodig hebt bij de hand.

Verhuiskostenvergoeding

En last but not least. Wist je dat je verhuiskostenvergoeding van je werkgever kan krijgen? Gratis geld! Daar heb je recht op als de volgende twee punten van toepassing zijn: 1. Je verhuist binnen 2 jaar na aanvaarding van een nieuwe dienstbetrekking of na overplaatsing. en 2. Je woont meer dan 25 kilometer van het werk en verhuist, waardoor de afstand tussen je nieuwe woning en je werk ten minste 60 procent minder wordt. De werkgever mag een onbelaste verhuiskostenvergoeding geven van maximaal € 7.750 naast de vergoeding van de werkelijke kosten voor het overbrengen van de boedel.
Mocht je je huis moeten verlaten omdat je woning wordt gesloopt of gerenoveerd. Dus, stopt je huur door een nieuw bestemmingsplan van de verhuurder, dan heb je recht op een verhuiskostenvergoeding van je verhuurder, een minimum van +/- € 5.800.

Afbeelding: FlickrFlickr

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Verhuisbedrijf Utrecht.