Ostra-watte? Ostrava! Zoals je inmiddels misschien al hebt gelezen (en zoniet, even doen!) is Brno na Praag de grootste stad van Tsjechië. En na Brno komt Ostrava! Als je er nog nooit van hebt gehoord, lees dan nu verder. Want we waren in de buurt, dus gingen we de stad verkennen. Op de step maar liefst!

ostrava-tsjechie-11

Ostrava

Ostrava ligt in het oosten van Tsjechië, op de grens van de gebieden Moravië en Silezië. Ostrava is het centrum van een belangrijk industriegebied. In de grond zit steenkool, vandaar dat de kolenindustrie erg belangrijk is geweest voor de stad. Inmiddels zijn alle mijnfabrieken gesloten. De enige grote draaiende fabrieken zijn staalfabrieken. Door deze hard draaiende industrie is de lucht enorm vervuild geweest. Daartegen zijn veel maatregelen genomen waardoor Ostrava nu de 3de schoonste stad van Tsjechië is. Er is veel groen in en rond de stad. Zo’n 30m2 per inwoner!

Wij gingen naar Ostrava om het fantastische festival Colours of Ostrava te bezoeken. En wanneer je er dan toch bent, is het leuk om even wat leuke plekjes van de stad op te zoeken. 🙂 Geen hippe barretjes en restaurantjes deze keer, zoals dat wel in Brno het geval was, maar een cultureel tripje!

Ostrava’s vulkaan

Hou je van een kleine wandeling in de bergen en van prachtig uitzicht? Bewandel dan eens de vulkaan van Ostrava. Dit is een kunstmatige vulkaan. Het is een berg die is aangelegd met de restmaterialen van de vroegere staal- en mijnindustrie. Binnen in de berg is het nog steeds een hete gloeiende brei. En ook aan de buitenkant is dit op een frisse dag goed te voelen! De top van de berg ligt op 315 meter hoogte, dit maakt het de hoogste berg in de nabije omgeving en het uitzicht is dan ook prachtig. Overal rondom de berg zul je de oude fabrieken kunnen zien. Overigens is de klim goed te doen, de tram brengt je een heel eind op weg naar boven.

Stadhuis van Ostrava

Het stadhuis van Ostrava is het grootse stadhuis van heel Tsjechië. Het is gebouwd tussen 1925 en 1930. Op het stadhuis staat een toren van maar liefst 73 meter hoog! En deze is toegankelijk voor publiek. Een kaartje kost nog geen 2 euro. Het uitzicht (vooral bij goed weer) is adembenemend. Je kunt de grenslanden Polen en Slowakije zien liggen. Daarnaast kun je de verlaten fabrieksterreinen zien, zoals het indrukwekkende Dolní Vítkovice (hier meer over te lezen), waar jaarlijks het Colours of Ostrava festival wordt gehouden.

Komensky park

Komensky park is een groot en mooi aangelegd park midden in de stad. Het is hier heerlijk om eventjes te ontvluchten van de drukte. Het is een fijn park met rustige wandelpaden. Je kunt hier geregeld mensen aantreffen die aan picknicken zijn of aan het genieten van een drankje.

Tevens staat in dit park het indrukwekkende Red Army Memorial. Het monument bevat 668 urnen met de as van de Sovjet soldaten en Tsjechische burgers, die in 1945 gevallen zijn tijdens de bevrijding van Ostrava.

ostrava-tsjechie-17

Ostravice river

Ostravice is een rivier die tevens de grens vormt tussen de Tsjechische gebieden Moravië en Silezië. Het is de moeite waard om even bij de riverside te gaan kijken. Helemaal als je van een stukje geschiedenis houdt. Over de rivier loopt namelijk de Miloš Sýkora brug. De brug is vernoemd naar (je raad het al) Miloš Sýkora. Dit is een held in de ogen van veel Tsjechen. In 1945, toen de Sovjet-tanks de brug over wilden, plaatsten de nazi’s bommen onder de brug om de Sovjet’s te stoppen. Miloš heeft uiteindelijk de bommen onklaar weten te maken waardoor de aanslag mislukte. Helaas is hij later aan geweerschoten van de nazi’s overleden.

Vervoer

Wij gingen van Brno naar Ostrava met de bus. Als je een goedkope manier van reizen zoekt kan ik je Student Agency aanraden. Dit is een goedkope bus-organisatie opgericht door studenten. De bussen zijn erg comfortabel. Daarnaast hebben deze bussen WiFi aan boord en krijg je een gratis kopje koffie en thee. En als je het geluk hebt dat je een van de nieuwe bussen hebt, dan heb je ook nog eens een eigen beeldscherm in het hoofdgedeelte van de stoel voor je!

Meer weten over Ostrava of Tsjechië?

Kijk dan eventjes op czechtourism.com/t/ostrava, dit is namelijk de officiële toerisme-site van Tsjechië en hierop is heel veel informatie te vinden. Voor andere vragen over onze ervaringen kun je natuurlijk altijd even een berichtje op Facebook sturen! 🙂