Als je aan Tsjechië denkt, denken de meeste mensen aan Praag en niet direct aan Brno. Misschien heb je er zelfs nog nooit van gehoord? Toch is Brno na Praag de grootste stad van Tsjechië. Maar wat is er te doen? Wij gingen op onderzoek uit.

Brno

Brno is de grootste stad van het gebied Moravië (Tsjechië bestaat uit Bohemen, Moravië en Silezië). Moravië is het Oostelijke deel van Tsjechië en Brno is daar de hoofdstad van. In Brno wonen 390.000 mensen. Brno staat vooral bekend om haar architectuur. Het bekendste gebouw is dan ook Villa Tugendhat, de grote trekpleister van Brno. Sinds 2001 is Villa Tugendhat onderdeel van de UNESCO werelderfgoedlijst. De villa bestaat sinds 1930 en is ontworpen door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe. De villa wordt als meesterwerk gezien binnen de modernistische, functionalistische architectuur.

Daarnaast heeft Brno het prachtige gebied van Lednice-Valtice, die ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit landgoed is maar liefst ruim 283km2 en bevat prachtige tuinen en geweldige gebouwen. Zo staat er onder andere het Lednice Kasteel en het Valtice Kasteel.

Buiten historische zaken, zijn er ook veel moderne dingen te vinden. Brno heeft ongeveer 6 universiteiten en een groot deel van de inwoners is dan ook student. Dit is te merken aan alle hippe barretjes en clubs. Brno wordt in de volksmond “Het Berlijn van het Oosten” genoemd. Maar waarom?

“Het Berlijn van het Oosten”

Brno is zwaar up-coming en het voordeel daarvan is, dat de prijzen half zo laag zijn als die in bijvoorbeeld Praag. Voor minder dan een euro kun je al een biertje scoren (halve liters uiteraard).

Wanneer je rondloopt door Brno valt het meteen op dat er overal leuke (koffie- en lunch) barretjes te vinden zijn. Dit soort hippe tentjes schieten de laatste paar jaar als paddestoelen uit de grond. Dit komt door de grote hoeveelheid studenten en jongeren in de stad. Waarschijnlijk heb je het al gespot op onze Instagram, maar wij gingen een aantal leuke tentjes af die zeker de moeite waard zijn. Als je in Brno bent (en daar móét je echt heen) ga dan even langs deze hotspots:

Kavárna Trojka

Het eerste dat je ziet als je Trojka (Tsjechisch voor drietal of trio) binnenkomt zijn de grote zithoeken met grote banken en tafeltjes gemaakt van leidingen (met de kranen er nog aan) en een hele bijzonder plafondschildering. Er hangt een heerlijke kunstzinnige sfeer en tóch erg Tsjechisch. Beneden is er een kelder waar geregeld kleine optredens worden gegeven. De menukaart heeft Tsjechische lekkernijen en de koffie smaakt er prima!

Café Tungsram

Het interieur van veel van de barretjes in Brno zijn ontworpen door de Tsjechische ontwerper en architect Martin Hrdina. Ik ontmoette Martin en hij bracht ons langs een aantal zaakjes die van zijn hand zijn. Café Tungsram is zijn eerste interieurontwerp geweest. Martin ontwierp zowel het interieur als de meubels alswel de inrichting van deze bar. Tungsram is de naam van een lampontwerper in de jaren ’30. De lamp is dan ook het onderwerp dat centraal staat in deze inrichting.

Café Pilat

Pilat is het láátste ontwerp van Hrdina (op het moment van schrijven) en zit (toevallig) tegenover Tungsram (het eerste ontwerp van Hrdina). In Pilat vind je geen stoelen maar ligbanken, om heerlijk te ontspannen. Het interieur is gebaseerd op de Romeinse tijd. Martin heeft ook het logo en de huisstijl ontworpen. Dit is een must-see.

Café Alfa

Schrik niet als je hier mensen ziet roken. Roken in horecagelegenheden is namelijk gewoon nog toegestaan in Tsjechië. Het viel mij op dat dat in dit café zeker niet anders is. 😉 Alfa heeft een simpele functionele inrichting. De inrichting is gebaseerd op de jaren ’30, waaruit ook het gebouw dateert. Ook dit ontwerp (net zoals de komende zaakjes hieronder) ligt in handen van Martin Hrdina.

Café Morgal

Morgal is een van mijn persoonlijke favorieten. Het café is heel modern ingericht, maakt gebruik van de kleur wit en hout. Een leuke touch; tijdens de renovatie vonden ze een hele mooie plafondschildering. Deze hebben ze zoveel mogelijk in ere gehouden. Het interieur is een prachtige balans tussen modern en historie.

Café Atlas

Atlas is super tof! Alleen het behang al. Ik heb er uren rond kunnen kijken en nieuwe dingen kunnen ontdekken in de printjes.

Bistro Franz

De laatste bar van Hrdina waar ik ben geweest. Ook weer zo’n hip pareltje. Bistro Franz is erg populair en werd enkele keren als tip genoemd. Veel hout, veel kleurtjes en vooral lekker chillen. In deze tent heb ik biologische cascara gedronken. Cascara is een thee gemaakt van de vliesjes van koffiebonen. De thee bevat hierdoor veel caffeine en heeft een bijzondere smaak. Geen thee, geen koffie, maar beide zijn wel te herleiden. Probeer het eens!

Wijnproeverij

Národní Vinařské Centrum
Moeilijke naam, maar het betekent niets meer dan nationaal wijncentrum. En wat je er kunt doen? Wijn proeven! Heel veel wijn proeven. Wine4Life organiseert leuke wijn-tripjes en bracht ons naar deze fijne plek. Wanneer je aankomt kun je de koele wijnkelder in. Daar liggen maar liefst 100 soorten wijn die je kunt proeven. Dit zijn de 100 beste wijnen van Tsjechië volgens een officiële competitie.

Er zijn verschillende programma’s die je kunt doen bij het wijncentrum, zo kun je kiezen om met of zonder sommelier op pad te gaan. Voor ongeveer €13 kun je al onbeperkt wijn proeven. Maar pas wel op, het kan hard gaan! 😉

Milan Nestarec
Mocht je geïnteresseerd zijn in wijnen, maar geen zin hebben in 100 verschillende, heb ik een andere tip. Naast het Národní Vinařské Centrum is het ook leuk een bezoek te brengen aan Milan Nestarec. Milan is een lokale wijnmaker, al vanaf jongs af aan. In zijn pittoreske wijnbarretje kun je zijn eigen wijnen proeven. Ze zijn écht heel erg lekker! En als je je best doet, mag je héél misschien ook wel in de wijnkelders kijken. Zo niet, kun je wel de wijngaarden bekijken, die liggen er namelijk in de buurt! Top voor een fotomomentje.

wijngaarden-brno-3

Bar, Ktery Neexistuje; de beste cocktailbar van Tsjechië.

Genoeg koffie, genoeg lunch! Tijd voor cocktails! En niet in zomaar een cocktailbar, maar een hele bijzondere cocktailbar. Het is er zelfs zo bijzonder dat je moet reserveren, wil je hier naar binnen kunnen. En dan bedoel ik niet alleen in de weekenden, nee, maandag t/m zondag zijn ze volgeboekt. Wees er dus op tijd bij!

We hebben het over Bar, Ktery Neexistuje, dat in het Nederlands betekent “de bar die niet bestaat“. Achter Bar, Ktery Neexistuje zit een heel bijzonder verhaal. Deze cocktailbar is in 2012 opgericht door 2 jonge mannen (nog geen 30). Zij hadden de droom om de béste cocktailbar van Tsjechië op te richten. De mannen hadden geen horeca-achtergrond. De één had namelijk economie gestudeerd en de ander psychologie. Ze moesten dus op een of andere manier aan hun inspiratie komen. Daarom gingen ze reizen. Ze vetrokken naar New York om daar de 20 beste cocktailbars van New York op te zoeken. Van die bars hebben zij de beste aspecten genomen en samengevoegd tot een eigen concept. Dit is Bar, Ktery Neexistuje geworden.

De bar oogt erg Amerikaans. Je waant je in New York wanneer je er op de bordeauxrode banken zit. Het thema van de bar is dan ook film. De cocktailkaart bestaat uit cocktails die allemaal een naam hebben van een acteur of actrice. Bij deze persoon hebben zij een passende cocktail bedacht. Zo is Samual L. Jackson wel een favorietje van me. Dit was een tropische mix van o.a. ananas, kokos, banaan en ‘wat alcoholische dranken’ :D.

Super Panda Circus; de raarste bar van Tsjechië.

Super Panda Circus is waarschijnlijk de vreemdste en mysterieuste bar waar ik ooit ben geweest. De bar wordt een beetje geheim gehouden. Je moet ervan gehoord hebben als je het wilt kunnen vinden. Aan de buitenkant zijn er geen ramen of uithangborden. Er is alleen een gordijn met daarachter een deur. De bar is tof, maar vreemd. De muren zijn beschilderd met rare spreuken en vreemde figuren. Ook hangen er pikante foto’s van barpersoneel in de hal. Sommige cocktails worden geserveerd in peertjes (lampen) en de sfeer is eigenaardig, maar tof. Ik kan heel veel vertellen over deze bar, maar dit is typisch een bar die je gezien moet hebben. Gelukkig hebben we de foto’s nog!

Hostel Eleven

Qua hostel kan ik je maar één tip geven, ik heb namelijk maar in één hostel geslapen en dat is Hostel Eleven. Hostel Eleven ligt midden in het centrum in een rustige straat. Het hostel is super schoon en netjes, het bestaat ook pas een paar jaar. Het is er leuk en hip ingericht zoals veel zaakjes in Brno. Er is Wifi en een dakterras en verder hangt er een fijne sfeer. Zeker een aanrader dus! Een privé-kamer is overigens ook mogelijk. Het hostel deed mij erg denken aan een hotel, alleen je hebt geen eigen badkamer.

hostel-eleven

Meer weten over Brno of Tsjechië?

Dat kan, dan raad ik je aan om even te kijken op czechtourism.com/t/brno, dit is namelijk de officiële toerisme-site van Tsjechië. Hierop is heel veel informatie te vinden. Voor andere vragen over onze ervaringen kun je natuurlijk altijd even een berichtje op Facebook sturen!

Foto’s Brno

En dan nu nog even een kleine impressie van de stad waar ik heerlijk genoten heb.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Czech Tourism.