De hipster cultuur is gigantisch. En niet alleen in Amerika of Engeland. Nee, over heel de wereld. Maar waar wonen ze dan? En waarom? Hier het overzicht van de 20 beste hipster-steden van de wereld.

Hipsters?

Moeten we nog uitleggen wat een hipster is? Als je dit leest is de kans 50% dat je een hipster bent. Aldus ons doelgroep onderzoek. 😉 Volgens Wikipedia is een hipster:

Zogeheten hipsters zetten zich in eerste instantie af tegen de mainstream en doen dat onder meer door het dragen van retro- en vintagekleding, ze kopen dan ook vaak kleren bij minder bekende zaken of American Apparel. Vooral ruitjeshemden, parka’s en t-shirts met ironische uitspraken of afbeeldingen van oude cartoon-series. Vaak dragen hipsters een ouderwetse bril of juist een heel hippe zonnebril. Veel mannelijke hipsters laten een baard of opvallende snor staan. Tatoeages zijn eveneens een belangrijk onderdeel van de hipstercultuur.

Best accuraat, maar American Apparel? Seriously? Maargoed, tot zover de hipster. Wat is dan een hipster-stad? Dat is een stad met veel leuke lokale barretjes, koffietentjes, vintagewinkels, barretjes met aparte bieren, live Indie bandjes, kunst galerijen en meer.

De 20 beste hipster-steden ter wereld

20. Toronto, Canada

toronto-hipster

West Queen West, een wijk in Toronto, Canada, onderging een transformatie die we vaker elders hebben gezien in de afgelopen jaren. Een arm gebied voornamelijk bewoond door immigranten en industrie-arbeiders, is plotseling hip en cool geworden. Natuurlijk is daardoor de waarde van de woningen in dat gebied enorm gestegen. De jongere, artistieke types “nemen het gebied langzaam over”. Deze wijk is de thuisbasis van Toronto’s kunstcircuit, waaronder het Museum of Contemporary Canadian Art die gratis toegankelijk is. Er is ook het Drake Hotel, die fungeert als een live-muziek zaal en een contemporary kunsthal in een. Daarnaast zijn er veel plaatsen om te eten veel koffie huizen en restaurantjes die gespecialiseerd zijn in comfort food en lokale ambachtelijke bieren.

19. Parijs, Frankrijk

parijs-hipster

Paris. De stad van de romantiek en kunst. Maar hipsters? Tja, de artistieke types hebben een vleugje van de moderne hippe levensstijl naar deze klassieke Europese stad gebracht. Met name in de wijk Canal Saint-Martin, waar je overal graffiti langs de kanaalmuren kunt zien. Het is een populaire plek voor studenten en kunstenaars. Het gebied is prachtig. En heeft een grote keuze aan restaurants en bars.

18. Tel Aviv, Israël

israel-hipster

Wanneer je aan aan Israël denkt, denk je vast niet meteen aan hipsters. Maar er is een wijk die bekend staat als Florentin die routinematig wordt ge-list als een van de meest hipster wijken in de wereld. En terecht! Florentin, zoals met vele wijken die hier genoemd worden, begon als een volksbuurt vol met pakhuizen en fabrieken. Maar de inwoners zijn veranderd van de werkende klasse naar kunstenaars en creatieve types. Daar waren al hipsters voordat wij het begrip kenden!

17. Austin (Texas), Verenigde Staten

austin-hipster

Hipsters in Texas? Tja, je denkt natuurlijk eerder aan cowboys dan aan skinny jeans en koffietentjes. Toch leeft het daar enorm. Sterker nog, het motto van Austin’s is “Keep Austin Weird“. Het motto is bedoeld om mensen te stimuleren om lokale bedrijven en alles wat Indie is te ondersteunen. Want er zijn heel veel indie winkels en restaurants. Vaak met live muziek.

 16. Buenos Aires, Argentinië

palermo-hipster

Buenos Aires is sowieso al hip en gewild. Vooral door de fantastische stranden. Maar daarnaast is er ook een echte hipsterwijk: Palermo. Palermo heeft verschillende gebieden, zoals Palermo SoHo en Palermo Hollywood. Palermo SoHo doet denken aan het New Yorkse SoHo van de jaren 70. Er zijn veel trendy en unieke winkeltjes.

15. Madrid, Spanje

madrid-hipster

Als je een modernos bent (dat is Spaans voor hipster) en je woont in de buurt van Madrid, is de kans groot dat je in Malasana te vinden bent. Dat is de hipster-capital van Spanje. Er zijn veel nachtclubs en er is een levendige gayscene.  Naast clubs zijn er veel tweedehands vintage winkeltjes, boeken winkeltjes, bakkerijtjes, cafeetjes etc.

14. Portland (Oregon), Verenigde Staten

7618627176_b8545b8b2c_b

Meer mensen verhuizen naar Oregon dan dat ze er weggaan en een groot deel van hen zijn jonge hipsters. Een grote reden is de betaalbare kosten van levensonderhoud. Vooral in vergelijking met de relatief ditchbij gelegen steden San Francisco en Seattle. Portland heeft veel te bieden voor de hipsters. Outdoor-activiteiten in overvloed, lokale boerderijen, fietspaden etc.

13. Amsterdam, Nederland

mark-rutte-hipster

Nederlanders zijn ook vet hipster. Kijk maar! Ok grapje. Deze niet. Maar toch krijgt Amsterdam een plekje in deze lijst. En dat komt vooral door… AmsterdamNoord natuurlijk! Het bruisende creatieve gedeelte van de stad. In de loop van de 20e eeuw ontwikkelde Amsterdam-Noord zich tot een belangrijk industriegebied van Amsterdam. De zware industrie en de scheepsbouw kwamen tot bloei. Sinds de jaren zestig is de scheepsbouwindustrie grotendeels verdwenen. Op deze plaats zijn sinds de jaren negentig kunstenaars neergestreken. Inmiddels is hier de Mediawharf ontstaan, het nieuwe mediacentrum. De oude hallen en loodsen werden her-ontwikkeld tot kantoorruimtes voor de creatieve sector. Verder is het een broeinest van culturele events, vintage winkels, markten en meer.

12. Londen, Engeland

london-hipsters

Hoxton, Dalston, Shortidge. Allemaal ligt het in Oost-Londen en allemaal is het hipster, heel hipster. We schreven er eerder al een berichtje over. Het zit er namelijk vol met leuke vintagezaakjes en koffiebarretjes. Er zijn veel markten en streetart is letterlijk overwal waar je kijkt. Sommige mensen beweren dat in Londen de hipster (inclusief deze benaming) is geboren.

11. Melbourne, Australië

fitzroy-melbourne-hipsters

Fitzroy was de eerste buitenwijk van Melbourne, opgericht in 1839. Vandaag de dag is het de hipste wijk in Melbourne. Je vindt daar talloze vintage winkels, platenzaken, hele aparte bijzondere tweedehands winkels, leuke markten. En heel veel street art. Er is echt alles wat een hipster begeert hier in Fitzroy, maar het is niet het enige hipster-deel in Melbourne. De rest van de stad heeft ook een vergelijkbare vibe.

10. San Francisco (Californië), Verenigde Staten

San-Francisco-hipsters

Het Mission District is een buurt in de Amerikaanse stad San Francisco. Het Mission District grenst aan de wijk Potrero Hill en wordt ervan gescheiden door de U.S. Route 101. Hoewel het stadsdeel in de jaren 1990 en 2000 een grotere jonge, blanke populatie heeft gekregen, blijft het Mission District het culturele hart van de Latino-gemeenschap van San Francisco en de Bay Area. Waarschijnlijk omdat de huren gigantisch stegen in San Francisco, gingen de hipsters naar Mission District, waar het wel betaalbaar was. Nu, door de vele immigranten die er ook wonen, bevat deze wijk een heel divers publiek. Er zijn veel festivals, art centers, restaurantjes en barretjes te vinden.

9. Tokyo, Japan

tokyo-hipsters

Als je denkt aan Tokyo denk je aan drukke straten vol met mensen en felle lichten. Maar slechts op een paar minuten afstand zit de wijk Shimokitazawa, ook wel bekend als Shimokita. Deze wijk is de voorloper van de hipster cultuur. Het leeft er al tientallen jaren. En tot op de dag van vandaag is het nog steeds een plek om te bezoeken in verband met de vintage winkels, platenzaken, kleine theaters, live muziek en nog veel meer. Shimokita is ook een zeer kleurrijke plek, met tal van muurschilderingen en streetart. Het is geen wonder dat deze buurt zo populair is bij hipsters, zowel bij Japanse als bij buitenlandse.

8. Kopenhagen, Denemarken

norrebro-hipsters

Nørrebro (letterlijk: Noorderbrug) is een deel van de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het is een van de zogenaamde brugwijken van de stad. Nørrebro bestaat bestuurlijk gezien uit twee delen: Indre Nørrebro (Nørrebro-Binnen) en Ydre Nørrebro (Nørrebro-Buiten). Nørrebro is een multiculturele wijk, met Arabische, Iraanse en Pakistaanse minderheden. Kopenhagen groeit in snel tempo uit tot een van Europa’s grootste foodie bestemmingen met veel van geweldige restaurants, cafés en koffiehuizen die erg opvallen. Binnen Nørrebro vindt je Jaegersborggade, dat is een soort klein dorpje vol met kunstenaars, milieu-activisten, en foodies. Het gebied was niet altijd zo trendy als het nu is. De heropleving komt mede door de komst van de Coffee Collective, een gespecialiseerd koffiebrander. En Noma, een restaurant dat door Restaurant magazine is gerankt als het beste restaurant in de wereld. In de tijd van de opening was het de enige plek die de eigenaar zich kon veroorloven.

7. Helsinki, Finland

helsinki-hipsters

Gescheiden van het centrum van Helsinki door de Siltasaarenkatu straat en een brug is waar je de wijk Kallio vindt. De brug, op een manier, symboliseert de kloof tussen de meer burgerlijke centrum en de arbeidersklasse van Kallio. Omdat Kallio een volkswijk is, zijn de huurprijzen altijd lager dan in andere delen van de stad geweest. Het merendeel van de appartementen zijn klein, waardoor ze geschikt zijn voor jongere, alleenstaande mensen, waaronder veel studenten en kunstenaars. Echter ook hier, als gevolg van de populariteit van het gebied, stegen de huurprijzen. De buurten van Kallio en Harju hebben een reputatie dat ze liberaal zijn. Er zijn tal van unieke winkels, restaurants en galeries. Maar ook stripclubs en adult-winkels.

6. Seattle (Washington), Verenigde Staten

seattle-hipsters-apple

Seattle, de geboorteplaats van Starbucks. En dat is logisch, in een van de grootste hipster walhalla’s van de VS. Er is niet slechts één wijk waar de trendy, moderne types rondhangen. Nee je kunt bebaarde skinnyjeans dragende mannen vinden op Capitol Hill (een gebied dat lijkt het epicentrum van cool zijn), Ballard, Georgetown en meer. Stuk voor stuk hipster mekka’s. Een van de meest populaire plaatsen voor hipsters om brunch te eten, is echter bij Linda’s Tavern op Capitol Hill, de laatste plaats waar Kurt Cobain levend werd gezien. Natuurlijk zou geen hipster stad compleet zijn zonder ambachtelijke lokale bieren en speciale brouwerijen. Zo ook in Seattle.

5. Montreal, Canada

montreal-hipster

The Mile End buurt in Montreal wordt The Hipster Capital of Canada genoemd. Artiesten zoals Richler en de band Arcade Fire zijn hier begonnen. Veel mensen vinden deze buurt lijken op Breukelen Brooklyn, New York. Op elke hoek van de straat staan bijzondere kunstenaars en artiesten. En uiteraard is deze hipsterwijk niet compleet zonder de bijzondere restaurantjes. Zo heeft The Mile End bakkerijtjes die gespecialiseerd zijn in gluten-vrij en zuivel-vrij voedsel.

4. Stockholm, Zweden

stockholm-hipster

Södermalm (een wijk gelegen in Stockholm, Zweden) is: vintage winkels, unieke winkels, galeries, heerlijke restaurants, bars etc. Sommige van de beste uitzichten van Stockholm zijn gelegen binnen de wijk, waaronder Fjallgatan en Monteliusvagen. Ook kun je kunstgaleries in overvloed vinden in Horsgatspuckel. Maar als je echt op zoek bent naar andere hipsters, bekijk dan het Hornstull gebied.

3. Riga, Letland

riga-hipster

De Miera Iela (of te wel: Vrede Straat) ligt in Riga, Letland. In deze straat bevinden zicht talloze galeries, vintage winkels, restaurants met akoestische concerten en meer. Miera Iela is zeker niet de hipster walhalla in Riga. In Riga duiken er steeds vaker hipster buurten op. Veel van deze plaatsen waren vergeten plekken die door de jonge, creatieve types weer nieuw leven wordt ingeblazen. Ze transformeren deze gebieden tot mooie, gezellige plaatsen om te socializen en te ontspannen.

2. Berlijn, Duitsland

berlijn-hipster

De laaste jaren vertrekken hipsters in groten getale naar Berlijn en dan met name de wijk Kreuzberg. Ooit was dit een zeer kansarm gebied. Maar tegenwoordig leeft het hier van de street art, koffie huizen en trendy bars voor jonge en hippe mensen. Voor velen is dit een interessante transformatie. Kreuzberg was namelijk ooit een door de Berlijnse muur verdeelde stad. Hierdoor was het zo arm. Sinds de val van de muur is het uitgegroeid tot het epicentrum van al het geweldige van Berlijn.

1. Brooklyn (New York), Verenigde Staten

brooklyn-hipster

Uiteraard staat Brooklyn bovenaan (oke, in dit geval onderaan) de lijst. Brooklyn en dan met name de buurt Williamsburg wordt ook wel “The American hub of Hipsterdom” genoemd. In Williamsburg wonen 113.000 inwoners van verschillende nationaliteiten. De woningen daar zijn relatief goed betaalbaar en daarom heeft dat veel kunstenaars en artistiekelingen aangetrokken. Niet iedereen is hier blij mee. Hierdoor werd de buurt namelijk steeds hipper en de prijzen hoger. Het is dan ook steeds moeilijker te betalen voor de originele inwoners.

Bron: therichest.comnl.wikipedia.orgnl.wikipedia.orgnl.wikipedia.org
Foto’s: pixabay.comcommons.wikimedia.orgflickr.comflickr.comflickr.comflickr.comflickr.comcommons.wikimedia.org,www.flickr.comen.wikipedia.orgflickr.comflickr.comcommons.wikimedia.org, nl.freepik.comflickr.comen.wikipedia.orgflickr.compixabay.comde.wikipedia.orgflickr.com