De rechter heeft besloten dat broodjesketen Subway hun broodjes moet verlengen omdat de broodjes korter zijn dan de lengte waar Subway mee adverteert.

Subway is een Amerikaanse multinationale fastfoodketen die voornamelijk sandwiches (die de klant zelf kan samenstellen) salades en American cookies verkoopt. In Nederland heeft de keten ongeveer 150 restaurants.

Rechtzaak Subway

Subway kwam twee jaar geleden onder vuur te liggen. Er ging een foto van een Subway ‘footlong’-broodje viral op social media. Op deze foto stond behalve een broodje ook een meetlint. Daaruit bleek dat het broodje eigenlijk 11-inch is (27,94 cm) in plaats van de in reclame-uitingen beweerde footlong (12-inch, 30,48 cm). Dat veroorzaakte zo veel ophef dat het uiteindelijk tot een rechtszaak heeft geleidt.

De broodjesketen heeft met de rechtbank een schikking getroffen en eist nu van al zijn franchise ondernemers dat de footlongs minimaal 12-inch zijn. Een ook de 6-inch subs mogen niet kleiner dan 6-inch zijn. Tot voorheen voerde de broodjesketen namelijk nog een tolerantie-regeling in de afmetingen van de broodjes. Subway heeft afgesproken inspecties te gaan uitvoeren in hun restaurants om te controleren of de ondernemers zich houden aan de schikking.

Een hoorzitting voor de definitieve goedkeuring van de schikking is gepland voor januari 2016.

subway-11-inch

Bron: uk.businessinsider.com
Afbeelding: Matt Corby on Facebook