Afgelopen weekend was de derde editie van het STRAF_WERK Festival in Amsterdam. Dit jaar had STRAF_WERK 4 stages, 1 meer dan vorige jaar en had een mooie line-up. De hele dag kon je pendelen tussen deephouse, jackhouse en techno, genietend van de zon met een temperatuurtje van 27 graden. Wij waren erbij en wat was het gezellig!

STRAF_WERK vindt plaatst op sportpark Riekerhaven, Amsterdam (bereikbaar via metro, halte Henk Sneevlietweg). De locatie viel een beetje tegen, het was niet super spannend. Wel hadden ze veel moeite gedaan om het terrein aan te kleden. Zo was er bij de mainstage een verhoging/trap gemaakt wat niet alleen leuk was voor de mensen die daar op konden dansen, het zag er ook gaaf uit. In het midden van het festivalterrein stond een uitkijkpunt waar je mooi uitzicht had over het terrein en de stages. Er was ook een chill area gecreëerd. Hier stonden picknicktafels, een tipi met twee banken en er hingen hangmatten en schommels waar je even kon relaxen. Toen de zon onder was en het donker werd waren de lichten ook een groot onderdeel van de aankleding. Overal waren gekleurde lampen neergezet die het terrein mooi verlichte. Door middel van rookmachines werd er veel bijgedragen aan de beleving.

Wat voor mij nieuw was en bovendien bijzonder handig, was het feit dat je kon betalen met je festivalbandje. Op je bandje zat een chip waar je geld op kon zetten en waar je mee betaalde. Dit kon je zelfs al weken van te voren regelen. Hierdoor vermijdt je lange wachtrijen bij aanvang en ben je direct af van het eindeloze gehannes met losse muntjes. Ik raak er namelijk op elke festival wel een paar kwijt of ik hou er een heel aantal over. Wat ook heel attent vanSTRAF_WERK is, is dat je het geld van de muntjes die je niet verbruikt hebt terug kunt krijgen. Dit doe je door online je gegevens, inclusief het unieke nummer wat op jouw chip staat, in te vullen op de website vanSTRAF_WERK. Super fijn, alleen jammer dat je wel een bedrag van ongeveer €1,50 betaald om je geld teruggestort te krijgen. Desalniettemin een hele fijne bijkomstigheid.

Het aanbod in eten en drinken was eigenlijk niet zoveel bijzonders. Je had wafels, fruit en je standaard junkfood; pizza, frituur en hamburgers. Het enige waar ik wel om moest lachen was het kraampje waar je een eiwitshake kon bestellen, dat was wel enigszins bijzonder. Raketjes (het ijsje) waren ook verkrijgbaar, natuurlijk een ontzettend slimme zet (if you know what I mean). Echter betaalde je wel 1 muntje (of zelfs 1,5 muntje) voor 1 raketje (1 muntje is omgerekend €2,75). Persoonlijk vind ik dat wel behoorlijk prijzig als je nagaat dat je bij de Appie 9 raketjes voor €1,85 haalt.

Het publiek was redelijk jong, ik denk dat er voornamelijk twintigers waren. De sfeer was heel vriendelijk en gezellig. STRAF_WERK was helemaal uitverkocht en was daarom behoorlijk druk, maar door de fijne sfeer had niemand last van elkaar. Ik vond het in ieder geval een zeer geslaagd festival en volgend jaar wil ik er weer bij zijn. Hopelijk zullen ze de locatie veranderen zodat er meer ruimte is voor bezoekers en het minder aanvoelt als een vlak terrein.

Door: Marijn Sneijder