Een stad met evenveel inwoners als heel Nederland: Sint-Petersburg. Water, grachten, bruggen, grote straten, parken, tuinen en paleizen: hier raak je niet snel verveeld. 

Drie jaar geleden was ik in St. Petersburg en dat was zeker één van mijn vetste stedentrips ooit. Deze stad is zó groot en overweldigend, dat vergeet je niet snel meer. Als je vaker stedentrips maakt zul je allereerst één ding overboord moeten gooien: hier kun je niet alles zien (tenzij je een stedentrip van minimaal drie weken maakt). Ik zal jullie niet gaan vermoeien met verhalen over de geschiedenis etc., als je ernaar toe besluit te gaan kom je daar vanzelf wel achter! 😉 Nee, ik ga jullie vertellen wat je in St. Petersburg kan vinden en waarom je deze stad gezien moet hebben.

Rusland

St. Peterburg is verspreid over verschillende eilanden aan verschillende stromingen, waarvan de Neva de belangrijkste en grootste is. Deze eilanden worden aan elkaar gekoppeld door verschillende bruggen. Deze prachtige stad ligt in het Noord-Westen van Rusland. Als ik mensen over Rusland hoor praten komen er vaak dezelfde dingen naar boven: kou, streng bewaakte grenzen, communisme, chagrijnige mensen, noem het maar op. Een hoop van deze vooroordelen klopt, dat kan ik niet ontkennen. Na weken gedoe om een visum kwam ik Rusland binnen met de bus en inderdaad, de grens oversteken kost nogal wat moeite. Ook op straat moet je altijd zorgen dat je je kunt identificeren: je kunt zo maar aangesproken en gecontroleerd worden.

What to do?

Maaaar, ondanks de kou bruist St. Petersburg, het leeft en is hip! De jongere generaties zijn vriendelijk, behulpzaam en spreken goed Engels. Voor ieder soort party-animal is er wat wils: hippe barretjes voor een cider, donkere kroegen met bandjes, karaoke-bars: in St. Petersburg kun je zeker los! Zodra je uitgefeest bent, is iedere autobezitter veranderd in een ’taxi’ (spreek een prijs af!) en zo kom je dus ’s nachts thuis. Let wel op qua tijd: zolang de rivier (Neva) nog niet bevroren is gaan vanaf een uurtje of twee de bruggen open en kom je dus niet meer aan de andere kant van de Neva. Lekker op tijd de kroeg in dus!

Ook voor iedere architectuur- en geschiedenisliefhebber is er in St. Petersburg genoeg te vinden. Op iedere hoek van de straat vind je wel een paleis, aan de Neva vind je prachtige bruggen en ook aan tuinen en parken is er geen tekort. Bijvoorbeeld het Peterhof, een complex van tuinen en paleizen gebouwd door één van Rusland’s tsaren: Peter de Grote. Een enorm gebied met verschillende paleizen, fonteinen en tuinen. In de zomer staan de fonteinen aan, zodra het kouder wordt gaan ze uit. Het Peterhof is dan nog steeds indrukwekkend, maar fonteinen die aanstaan maken het feest natuurlijk compleet.

400869_445995762113340_1986507994_n

Qua musea is de wereldberoemde Hermitage een aanrader, ook hier uiteraard weer voor ieder wat wils. Archeologische vondsten, kunst uit de prehistorie, Westerse schilderkunst, kunst uit het Oosten en ook Rusland is natuurlijk goed vertegenwoordigd. Daarnaast is het gehuisvest in een aantal paleizen en hermitages, dus ook hier weer genoeg te zien. Als je geen zin hebt in kunst is alleen al de buitenkant van de Hermitage met het overweldigende paleisplein genoeg om even voor om te lopen!

hermitage-saint-petersburg-1216702

Misschien hebben jij of je ouders een zomerhuisje ergens in Nederland of Frankrijk – Catharina de Grote had haar eigen zomerresidentie in Poesjkin, buiten St. Petersburg. Als je het nog niet groots en goud genoeg vindt in St. Petersburg, breng dan hier een bezoekje aan. Het meest opvallend is de barnsteenkamer, volgens de Russen ‘één van de nieuwe Zeven Wereldwonderen’. Ikzelf vond de rest van het paleis nog veel indrukwekkender, zoveel pracht en praal en zelf Delfs Blauw is hier te vinden!

224431_4692394866894_1002953821_n

Sint-Petersburg bezit vele lange rechte straten. Het vier kilometer lange Nevski Prospekt kan en mag je niet missen. Dit is het kloppend (internationale) hart van Sint-Petersburg met overal kerken en kathedralen. Deze kerken zijn veelal niet Russisch, wat de straat extra interessant maakt. Misschien een gekke foto, maar toch even een sfeerimpressie (klik erop voor een vergroting):

229834_445994425446807_1006640026_n

En meer…

Er is in St. Petersburg zó veel te vinden, dat je er boeken vol over kunt schrijven. Andere dingen die je gezien móét hebben:

  • Het Gribojedovkanaal
  • Petrus-en-Pauluskathedraal
  • Het diepste metro-station ter wereld (claimen de Russen zelf natuurlijk)
  • Überhaupt de metro-stations
  • Kerk van de Verlosser op het Bloed
  • Alle andere honderden kerken en paleizen

Zoals ik al eerder zei: “een foto zegt meer dan honderd woorden”, dus bij dezen nog even de reden dat je naar St. Petersburg moet:

P.S. Vergeet niet borsjtsj, stroganoff en kip Kiev te eten en genoeg watertjes (ook wel vodka dus) te drinken!

Door: Iris Reinhard – Foto’s: nl.freeimages.com