Het alternatieve kunstenaarsdorp Ruigoord, heeft een nieuw huurcontract getekend met Havenbedrijf Amsterdam voor de komende 10 jaar. Hiermee is het bestaan van het zogenoemd hippiedorp tot 2027 verzekerd.

Zelf alles opruimen

Havenbedrijf Amsterdam en de stichting van Ruigoord hebben afspraken gemaakt over het voortbestaan van het kunstenaarsdorp. Vanaf nu zijn de dorpelingen zélf verantwoordelijk voor het onderhoud aan terreinen, ateliers en de kerk. Hiermee zijn de partijen eind vorige maand akkoord gegaan in de kerk van Ruigoord. Daarmee is het voortbestaan van de culturele vrijhaven voor de komende 10 jaar verzekerd.

Duurzaam, ethischer en mooier

In het nieuwe huurcontract zijn naast onderhoud ook afspraken over duurzaamheid en esthetiek gemaakt. Is het contract is afgesproken dat Ruigoord haar creatieve inspiratie gaat inzetten om de haven te helpen duurzamer, ethischer en mooier te maken. Het dorp zal een ontmoetingsplek worden in de haven en er zal geïnvesteerd worden in eigen energieopwekking.

Koen Overtoom, CEO Havenbedrijf Amsterdam: “Met deze afspraken zorgen wij ervoor dat Ruigoord een culturele landmark blijft in onze haven en een prachtige plek waar stad en haven elkaar ontmoeten“.

Marco de Goede, voorzitter van het bestuur van de stichting Ruigoord: “Waar krakers en haven ooit tegenover elkaar stonden, vinden wij elkaar nu in een mooie, creatieve en ruige omgeving met toekomst. De haven laat kunstenaars doen waar zij goed in zijn: kunst maken. Ruigoord helpt op haar beurt de haven duurzamer, ethischer en mooier te worden”.

Ruigoord

Ooit was Ruigoord een eiland maar inmiddels zit het dorp vast aan het vasteland. Het bevindt zich in de Houtrakpolder te gemeente Amsterdam. In het midden van een havengebied. In de jaren zeventig werd het dorp door kunstenaars en hippies gekraakt. Dit was het begin van roerige tijden. De groeiende haven wilde Ruigoord namelijk weg hebben om plaats te maken voor de havenindustrie. Maar enkele dorpelingen verzette zich. Inmiddels staat het nog steeds bekend als kunstenaarskolonie. In de volksmond wordt Ruigoord met ‘kunstenaarsdorp’ of ‘hippiedorp’ aangeduid. Tegenwoordig zijn er ateliers gevestigd en worden er culturele activiteiten georganiseerd. Zowel buiten als in bijvoorbeeld het voormalig kerkgebouw. Er zijn regelmatig vrijzinnige, artistieke en alternatieve evenementen en bijeenkomsten. Ook biedt Ruigoord werk- en speelruimte voor creatievelingen, kunstenaars en andersdenkenden.

Afbeeldingen: flickr.com, flickr.com