Eindelijk is iOS politiek correct. Ze bieden namelijk de optie emoji’s in verschillende huidskleuren te sturen. Daarnaast zijn er emoji’s met verschillende gezinssamenstellingen (twee vaders, twee moeders).

iOS 8.3

iOS 8.3 is de update van het mobiele besturingssysteem van Apple. Het is sinds de release op 17 september 2014 de derde grote update. De update voegt Nederlandse ondersteuning voor Siri toe, toevoegingen toe aan de Passbook-app, Apple Pay-ondersteuning voor China, tweestapsverificatie voor Google-accounts én 300 nieuwe emojis in de volksmond ook wel emoticons genoemd. iOS 8.3 is vanaf 8 april 2015 te downloaden op de iPhone 4S+, iPad 2+ en iPod Touch (5e generatie). De emoticons zijn ook toegevoegd aan OS X 10.10.3 (het besturingssysteem van Apple computers en laptops).

Politiek correcte emoji’s

Emoji’s zijn voor de meesten onder ons vrij onschuldig. Maar volgens een grote groep (vooral Amerikanen en Aziaten) is dit zeker niet het geval. Ze zijn racistisch en laten te weinig zien van de maatschappelijke diversiteit. Tweets als: “Hoe kan het dat we een zwarte president hebben, maar geen zwarte emojis“, werden geplaatst op Twitter. Ook bekende Amerikanen als Miley Cyrus mengden zich in deze discussie. Apple bleek het met ze eens te zijn en maakte vorig jaar bekend hier verandering in te brengen. Nu is dat moment gekomen.

Het nieuwe emoticonpakket heeft veel verschillende gezinssamenstellingen. Twee vaders, 2 moeders, een zoontje, een dochter, twee zoontjes en dochters. Alleen aan gezinnen met drie of meer kinderen is dan niet gedacht. Foei Apple! Zoenende stelletjes kunnen nu ook voortaan 2 meisjes of 2 jongens zijn. En daarnaast is van veel emoji’s de huidskleur aan te passen in maar liefst 5 verschillende huidskleuren (en daarnaast geel).

De nieuwe emoji’s zijn alleen zichtbaar als je de nieuwste iOS-versie hebt geïnstalleerd.

 

emoji-apple-politiek-correct

apple-emoji-8-3-1

apple-emoji-8-3-2

apple-emoji-8-3-3

Bron: www.iphoned.nl/spotlight/ios-8-3/www.trouw.nl/tr/nl/5133/Media-technologie/article/detail/3623588/2014/03/27/Apple-past-racistische-emojis-aan.dhtmlwww.onemorething.nl/2015/02/skin-tone-selector-voor-emoji-in-ios-8-3-en-os-x-10-10-3/