Een kraanwatercoalitie, bestaande uit o.a. drinkwaterbedrijven Vitens, Brabant Water, Dunea en PWN hebben een landelijke petitie gestart om kraanwater beschikbaar te krijgen in de Nederlandse horeca en op festivals.

De petitie “Overal Kraanwater Graag

overal-kraanwater-graag-logoDe petitie “Overal Kraanwater graag” vindt dat als je op een festival of horecagelegenheid om kraanwater vraagt, dit niet geweigerd zou mogen worden. Wat nu vaak nog het geval is. Kraanwater is een eerste levensbehoefte en zou daarom altijd beschikbaar moeten zijn.

De petitie “Overal Kraanwater Graag” is een initiatief van Vitens. De stichting Urgenda, duurzaamheidsplatform Nudge, KRNWTR, OneWorld Water, Dopper, Natuur & Milieu en de stichting Join the Pipe hebben zich ook bij de petitie aangesloten. Het initiatief wordt ook gesteund door Jongeren Op Gezond Gewicht en het Voedingscentrum. Deze partijen willen dat kraanwater beter beschikbaar wordt gemaakt in Nederland.

Het Nederlandse kraanwater behoort tot het beste van de wereld, en is duurzaam en gezond. Het zou daarom altijd beschikbaar moeten zijn.

Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat het meer dan de helft van de Nederlanders één of meerdere keren is overkomen dat hen in de horeca kraanwater werd geweigerd terwijl ze er om vroegen. Ook blijkt dat een groot deel van de Nederlanders zich ervoor schaamt om kraanwater te vragen in restaurants. Daarnaast zeggen 6 van de 10 festivalbezoekers, dat het moeilijk of zelfs onmogelijk is om op een festival aan kraanwater te komen. Dat kunnen wij allen wel beamen!

Het Nederlandse kraanwater behoort tot het beste van de wereld en is duurzaam en gezond. Het zou daarom altijd beschikbaar moeten zijn. Dat hoeft volgens de petitie niet gratis, de organisaties en bedrijven kunnen zelf beslissen of ze er iets voor in rekening brengen.

Driekwart van de Nederlanders denkt ook dat het in ons land wettelijk bepaald is dat zij recht hebben op kraanwater. Maar dit is (nog) helemaal niet het geval. 57% van de Nederlanders vindt dat dit wel zo zou moeten zijn. Waaronder wij. Vind jij dit ook?

Dan kun je de petitie tekenen. Kijk op overalkraanwatergraag.nl

De meningen van de supporters

Paul Rosenmöller (Oud-GroenLinks lijsttrekker en voorzitter van Jongeren op Gezond Gewicht)

 

Jan van Zanen (Burgemeester van Utrecht)

 

Marjan Minnesma (Directeur van stichting Urgenda)

 

Juvat Westendorp (Danser en ambassadeur van Jongeren op Gezond Gewicht)

 

Merijn Everaarts (Oprichter van Dopper)

Afbeelding: freeimages.comfreeimages.com