Mijn festivalseizoen is eigenlijk 2 maanden geleden al ingeluid met het bevrijdingsfestival in Utrecht, maar toen ik afgelopen zaterdag met mijn giegel in de zon zat te genieten van een biertje met fijne reggae muziek op de achtergrond dacht ik wel: nu is het écht aan!  Ik bezocht het jaarlijkse festival Mundial in Tilburg. 

Mundial bestaat al sinds 1987 en vond altijd plaats in het Tilburgse Leijpark (you see what we did there 😉 ). Sinds 2013 is het festival verplaatst naar de spoorzone, letterlijk naast het station van Tilburg, ideaal voor festivalgangers die met de trein moeten komen. Mundial focust zich op wereldmuziek en heeft een zeer experimenteel aanbod. Artiesten zoals; Intwine, Asian Dub Foundation, Vive La Fête, Flogging Molly, N.E.R.D, Goldfish, Dropkick Murphys, Oi Va Voi, Moby en nog vele anderen hebben al op de podia van Mundial gestaan. Je zult er niet alleen muziek vinden, er zijn ook veel theater, dans, kunst en circus acts te bezichtigen. Ik moet ook zeker niet het grote en variërende aanbod aan foodtrucks vergeten te melden. Mundial is heel ecovriendelijk en milieu bewust, zelfs in zo verre dat Mundial binnen 3 jaar een afvalvrij festival wil worden.

Voor mij was het de derde keer dat ik naar Mundial ging, maar wel de eerste keer bij de spoorzone. Ik was meteen heel blij verrast omdat het nog geen minuut lopen van het station was. Er stond amper een rij en wij konden meteen doorlopen want we hadden de kaartjes online gekocht, deze kan je dus ook bij de ingang kopen (€22,50 voor een dagkaart, €32,50 voor een weekendkaart). Na onze rommel in kluisjes gestopt te hebben gingen we het terrein verkennen.

Ik was nog geen minuut binnen en was opslag verliefd op het nieuwe terrein. Het was rauw en industrieel, een plek waar je normaal niet zo snel zou komen. Overal waren kruip-door-sluip-door gangetjes, tussen de gigantische loodsen en oude kantoortjes. Verroeste buizen, scheve leidingen, verrotte bielzen, hier en daar een oud spoor, de locatie had het allemaal. Het terrein is een voormalig NS-werkplaats. De NS verkocht het terrein in 2010 aan de gemeente Tilburg. Sindsdien wordt de spoorzone gebruikt door ondernemers, het onderwijs en particulieren maar bovendien fungeert het als evenementenlocatie. Tilburg ziet de spoorzone als broedplaats voor kennis en innovatie, in de gaten houden dus deze spot!

Het heeft ons wat tijd gekost voordat we alles hebben kunnen zien. Overal waren er activiteiten, zo was er een Urban Farm. De Urban Farm was bedoeld om men bewust te maken over wat we dagelijks consumeren. Op deze eco-farm stond bijvoorbeeld een imker met zijn bijen, was er een overload aan moestuintjes, een overload aan biologisch eten en kon je zelfs genieten van een speciaal spoorzone biertje. Deze area was vooral educatief bedoeld en er waren hier dan ook veel kinderen aanwezig. Mijn gezelschap en ik verplaatsten ons door de ontelbare foodtrucks met allen bijzondere en heerlijke gerechten. Om er maar even een paar te noemen: Vega Ballen Bus, Grandpa’s Wraps Bus (biologisch), Oerburgers Bus (biologisch), Koffie Kever, Of je Spaanse worst Lust Bus, De Melksnor Bus (yoghurt), Vive le Vin Bus (wijn!!!), Viswijf Bus en Gember & Sereh Bus (Indisch). Het duurde dan ook niet lang voordat mijn gezelschap zich overgaf aan alle lekkernijen.

Mundial had de line-up goed verdeeld over twee dagen en mijn favorietje was op zaterdag; Skip & Die. Helaas was dit de slotact en konden  we de show niet bijwonen omdat we weer met de laatste trein terug moesten. Daarom werd mijn nieuwe favorietje en tevens het hoogtepunt van de dag; Mr Polska, en wat een bazige gast is dat! Zijn act was in een enorme loods en binnen de kortste keren stond die dan ook behoorlijk vol. Mr Polska maakt er zoals gewoonlijk een feestje van en maakt waanzinnig veel contact met het publiek. Zo moesten we van de linker kant van de loods naar de rechter kant van de loods rennen, moesten we gaan zitten en uiteraard op de drop als een achterlijke omhoog springen, en op een moment werd er van ons gevraagd ons biertje de lucht in te smijten. En we hebben het allemaal gedaan, voordat we het wisten was het uur om en was Mr Polska weer foetsie.

Veel bekende namen waren er niet op zaterdag, althans voor mij. Dit kon de pret absoluut niet drukken want overal hoorde je fijne muziek die precies bij de sfeer van het festival hoorde. We hebben een tijd lang in het gras gelounged bij een reggeaband waarna we de skate/freerunning/bmx mega loods verkende. Hier waren competities bezig en tevens een jazzy bandje die ons hierin begeleidde. Omdat er zoveel activiteiten waren op het festival vond ik het niet erg om af en toe een act mee te pakken om vervolgens weer verder te gaan. Ik voelde me niet gehaast en opgejaagd om ergens vooraan te moeten staan. Ongedwongen en relaxt, zo zou ik het nieuwe Mundial willen omschrijven, want er is veel veranderd sinds mijn laatste bezoekje in 2011. Mundial heeft zich ontpopt tot een cultureel, biologisch en zeer onderscheidend festival die goed inspeelt op hedendaagse trends. Bovendien is het een ideaal festival voor de hippie-minded (like myself) onder ons.

Door: Marijn Sneijder