Zijn jullie ook zo gek op muesli? Nou, ik in ieder geval wel! Vroeger at ik echt nooit ontbijt, tot mijn moeder een keer muesli had gekocht….en sinds dien was ik verslaafd! Ik eet eigenlijk niets anders meer in de ochtend! Heerlijk met yoghurt of melk!

Nu heb ik zo’n 7 jaar elke ochtend muesli gegeten, gewoon kant en klare muesli van de supermarkt met chocola was mijn favoriet (heerlijk!!) maar nu ik 4 jaar eigenlijk bijna hetzelfde heb gegeten in de ochtend, wilde ik zelf graag experimenteren met muesli. Overigens weet ik ook wel dat de kant en klare muesli van de supermarkt onnodige toegevoegde stoffen en suikers hebben die helemaal niet zo goed voor je zijn. Dus ik ben zelf aan de slag gegaan en heb nu een lekkere mix gevonden! die ik graag met jullie wil delen, hij is een stuk gezonder dan de supermarkt muesli (en lekkerder ;)) en makkelijk te maken. (En leuk! je kunt oneindige combinaties maken! het is maar net wat je lekker vind.) Oh en de geur als je het aan het bakken bent is gewoon… heaven! Oké, genoeg gekletst, shall we begin?

Muesli Recept

Muesli

Ingrediënten:

– granen – 250 gram (ik gebruik havermout, zorg wel dat het naturel is, dus niet met toevoegingen en ‘rauw’!)
– cashewnoten – 150 gram (rauw en ongezouten)
– kokos stukjes – 90 gram
– rozijnen – 90 gram
– gesmolten kokosolie – 30 gram
– honing – 170 gram
– 1 eiwit
– snufje zout
– flink wat kaneel

How to

Stap 1: Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de over voor op 150 graden, leg alvast een stuk bak papier op de bakplaat, zodat je het zometeen gelijk kunt gebruiken!

Stap 2: Doe de granen, cashewnoten , kokos stukjes, kaneel en een snufje zout in een grote kom en mix het goed door elkaar heen.

Stap 3: Als je alles goed gemixt hebt, doe dan de kokosolie, eiwit en honing in de kom. En roer het goed door elkaar.

Stap 4: Als je het goed door elkaar hebt gemixt, gooi alles dan op de bakplaat en verspreid het een beetje zodat niet alles op een hoopje ligt en zet het dan in de oven. Vergeet het niet af en toe om te scheppen, het brand redelijk snel aan in de oven, dus ik blijf er altijd bij, zodat ik het in de gaten kan houden (ik schep het meestal om de 10 minuten om).
Dit moet ongeveer zo 35 tot 45 minuten in de oven. Als alles mooi goudbruin van kleur is, dan mag je het uit de oven halen, laat het even op het aanrecht staan om af te koelen. Als de muesli afgekoeld is, dan kun je de rozijnen erbij doen (wel goed mixen) en je vers gemaakte muesli is klaar! (En nu ruikt je huis heerlijk naar vers gebakken muesli!) Ik adviseer je het in een pot te doen die goed afsluit, anders heb je kans dat je knapperige muesli zacht word en dat is zonde!

In dit recept heb ik voor cashewnoten, kokos stukjes, kaneel en rozijnen gekozen, maar er zijn ZO veel mogelijkheden qua combineren! Hier een paar voorbeelden:

– pistachenoten, abrikoos (gedroogd), pompoenzaden, kardemompoeder
– amandel noten, perzik (gedroogd), sesamzaad, gemberpoeder
– walnoten, appel (gedroogd), zonnebloempitten, kaneelpoeder
– pecannoten, kers (gedroogd), lijnzaad, nootmuskaat poeder

Ga zelf eens experimenteren en kijk wat jij het lekkerst vind! Houd wel deze regels aan:

– alle droge ingrediënten eerst mixen
– als 2e de vloeibare ingrediënten
– en dingen zoals gedroogd fruit of chocolade pas erbij doen NA dat het in de oven is geweest en is afgekoeld!

Ik ben erg benieuwd of jullie dit ook gaan maken, zo ja, laat dan weten wat je er van vond! En welke combinaties je gebruikt hebt.

Happy muesli making!

Door: Mandy Timmermans