Verhalen over zeemeerminnen gaan al eeuwenlang de wereld rond. Prachtige mythische wezens waar alle kleine meisjes (en jongens) over droomden. Maar helaas bleven ze niets meer dan een mythe en een deel van onze fantasie. Maar wat nou als ik je vertel dat zeemeerminnen echt bestaan en dat jij er ook eentje kan worden?

Mermaid Crystal

Wij gingen op zoek naar een échte zeemeermin en kwamen terecht bij Marijke Pie, bekend als Mermaid Crystal. Wat begon als een kostuum voor een fantasy event, liep al snel uit de hand. Tegenwoordig is ze professioneel zeemeermin en kun je haar huren voor events zoals verjaardagsfeesten en hotel- of zwembadopeningen. Het is meer dan alleen een kostuum, zo heeft ze moeten leren om onder water te bewegen en langer haar adem in te houden. Wij stelden Marijke Crystal een paar vragen.

mermaid-crystal-8

Fotograaf: Henk van Rijssen

Wanneer is je fascinatie voor zeemeerminnen ontstaan?
Ja sinds ik klein was natuurlijk al. Na het zien van De Kleine Zeemeermin. Wie heeft er vroeger niet gedaan alsof ze Ariel was? Vroeger was ik bijna niet het water uit te krijgen. Of dat nou in de zomer bij een standje was van een plas dichtbij, of gewoon thuis in bad.

Wanneer was het moment dat jij jezelf bedacht om een professionele zeemeermin te worden?
Ik ben er nooit vanuit gegaan dat ik dit in Nederland op professionele wijze zou kunnen doen. Wij Nederlanders zijn daar eigenlijk veel te nuchter voor. Dus ervan uitgaande dat het een leuke hobby is ben ik ermee door gegaan. Maar dan wel op mijn manier: met 200% inzet en enthousiasme. Zoveel enthousiasme dat ik anderen er ook mee aangestoken heb. 🙂

Hoe ben jij aan jou zeemeermin naam gekomen?
Die was niet zo moeilijk! Ben stiekem wel een ekster en hou wel van glimmende/glinsterende dingen. Heb ook een tijd lang edelstenen verzameld, dus Crystal was gauw bedacht.

En dan de vraag waar iedereen wel nieuwsgierig naar zal zijn. Hoe lang kun jij jou adem in houden?
Op het moment nog niet verbazingwekkend lang. Zwemmend (in staart) ongeveer een minuut en statisch (sat is volledig ontspannen in het water liggen, zonder te zwemmen) 2m:36s. Uiteraard ben ik wel aan het trainen om die tijd langer te maken. 😉

Welke stappen heb jij genomen om een zeemeermin te worden en uiteindelijk professioneel te gaan?
Toen ik erachter kwam dat er zeemeermin staarten waren waar je ook echt in kon zwemmen, heb ik mijn eerste relatief goedkope staart besteld uit Amerika. Deze was gemaakt van neopreen en latex. Helaas heeft deze het niet lang uitgehouden. Ik had pech en trof een maakster die prutswerk afleverde. Ik besloot te gaan sparen voor een echte professionele staart. Ondanks dat het nog steeds hobby was wou ik het wel goed aanpakken. In de tijd dat ik aan het sparen en wachten was (er is een wachttijd voor professionele staarten, toentertijd van een half jaar) heb ik mijn duikbrevet én freedive brevet gehaald. Inmiddels bezig om mijn freedive skills te verbeteren door een niveau hoger te gaan.

Heb jij tips voor de lezers die ook wel eens mermaiding willen proberen?
Begin simpel! Als je de zwemtechniek onder de knie wilt krijgen kun je het beste beginnen met twee losse vinnen. Wen er eerst maar aan dat je je benen bij elkaar moet houden. Daarna kun je altijd kijken voor een staart (van stof) en/of een losse monovin.

Wie zijn jou idolen uit de zeemeerminnen-wereld en waarom?
Hannah Fraser! Onder de naam Hannah Mermaid werkt zij als meermin om mensen bewust te maken van de schoonheid van de zee en alles wat er in leeft. Een schoonheid die behouden moet blijven. Om een goed idee te krijgen van wat ze doet, bekijk (of scroll er even doorheen) dít filmpje:

Wat zijn jou dromen als zeemeermin in de toekomst?
Zoveel! Ik zou graag in aquaria willen zwemmen als entertainer. Maar ook zwemmen met (walvis) haaien, manta’s en dolfijnen lijkt mij erg mooi.

Wij weten dat je een zeemeermin bent, maar wat doe jij op de dagen dat jij jou vinnen hebt omgeruild voor een paar benen?
Naast mermaiden zoals dat heet, sta ik soms ook weleens voor de camera als (onderwater-)model. Daarnaast hou ik ook wel van cosplayen, fotografie (ben fotograaf van beroep), gamen en freediven. En natuurlijk de gewone dingen als films en series kijken.

Op je website staat dat je bezig bent om een zeemeerminnenschool te starten. Zou jij ons daar wat meer over kunnen vertellen?
Dat klopt! Ik ben nog druk bezig de opleiding te schrijven, maar binnenkort kun je je inschrijven voor Meermin School Nederland. 12 Juni is er zelfs een demodag in zwembad Dijnselburg in Zeist, waar de opleiding ook gegeven zal worden. Op de meerminschool leer je uiteraard de juiste zwemtechniek, ga je werken in paren (je hebt een buddy, net zoals met duiken en freediven), leer je rek en strek oefeningen om te zorgen dat je zo soepel mogelijk door het water gaat. Daarnaast leer je alles over veiligheid, poseren voor fotoshoots, make-up tips voor onderwater en een aantal tips hoe je ervoor zorgt dat je langer onderwater kunt blijven. Dit alles verdeeld over 3 verschillende niveau’s; van absolute beginner tot een echte zeemeermin (of man). Het eerste niveau zal bestaan uit 3 lessen, waarbij je zowel theorie als praktijk krijgt. Aan het eind van de opleiding krijg je zelfs een brevet. 🙂

Vond je dit bericht interessant? Lees dan over Comic Con 2016 of over de awesome kunstenares Loes van Delft. En volg ons dan op Facebook om op de hoogte te blijven. Zie je daar!

Door: Mandy Timmermans – Afbeeldingen: mermaidcrystal.com