Onlangs schreven we een stuk over de leuke stad Metz in Lorraine, Frankrijk. Niet gelezen? Ga dat dan eerst maar eens even doen ;). Het is bijna onbegrijpelijk dat zoveel mensen jaarlijks over de Route du Soleil rijden en niet even een stop in Lorraine maken voor een paar uurtjes. Of wellicht zelfs voor één of meerdere nachten? Het is er namelijk prima toeven! Vaak zien we toch alleen de eindbestemming als doel, terwijl de reis erheen ook een mooi doel kan zijn! Wij deden het wel. Na Metz stopten we in Nancy (niet op z’n Engels uitspreken!).

Nancy

Een klein uurtje rijden vanaf Metz, ligt Nancy. Nancy is een echte studentenstad. Van de 300.000 inwoners is maar liefst 50.000 student! Nancy is een mooie historische stad, ontstaan in de 11e eeuw. Van deze historie is nog veel terug te zien. We hebben prachtige plaatsen gezien en ik zal delen wat er zo bijzonder is aan Nancy, want bijzonder is het!

Place Stanislas

Dit moet je gezien hebben. Place Stanislas is een enorm plein (106 bij 124 meter) in het centrum van Nancy. Het plein wordt volgens velen het mooiste plein van Frankrijk genoemd! Het is vernoemd naar Stanislaus Leszczyński. Wie? Stanislaus Leszczyński. Hier hoort een klein geschiedenislesje bij. Stanislas (wij mogen Stanislas zeggen) was de onttroonde koning van Polen maar tevens de schoonvader van de toenmalige koning van Frankrijk, Lodewijk XV. In 1736 besluit Lodewijk XV de stad als hertogdom aan Stanislas te schenken. Zo kreeg Stanislas de titel Hertog van Lorreinen. Stanislas liet buiten de Place Stanislas ook vele fonteinen en paviljoenen achter, die aan hem te danken zijn.

Het plein ligt net buiten de wallen van de middeleeuwse stad en vormt de verbinding met de nieuwe stad.  Place Stanislas is gebouwd in het midden van de 18de eeuw. Een eeuw later werd hier het standbeeld van Stanislas neergezet. Nu staat het plein op de werelderfgoedlijst van UNESCO. We kunnen er heel veel over zeggen maar het plein is betoverend mooi. Gelukkig zijn er voldoende terrassen zodat je er extra van kunt genieten. Ik had hier dan ook een heerlijke lunch bij Brasserie Jean Lamour.

lorraine-nancy-citytrip (2)

Art Nouveau

Art nouveau, daar kun je niet omheen in Nancy. Als je het niet kent; art nouveau is een kunststroming uit eind 19de, begin 20ste eeuw die ontstaan is als reactie op het impressionisme. Je kunt het herkennen aan vloeiende lijnen. De inspiratie komt van de natuur; bloemen, planten, vuur, water en vrouwen. Hierdoor is niets helemaal symmetrisch. Art nouveau richt zich met name op gebruiksvoorwerpen (glaswerk, sieraden, meubels etc.) en architectuur. Van dit laatste is veel terug te zien in de stad. Nancy is namelijk een van de belangrijkste centra van de art nouveau beweging geweest. Je kunt het zelf opzoeken door net buiten het centrum te lopen. Daar zie je overal de vrolijk versierde huizen. Waaronder het huis van Louis Majorelle, een grootmeester uit de art nouveau kunststroming.

Maar mocht dit niet genoeg voor je zijn is Ecole de Nancy Museum meer dan de moeite waard! Hier kun je echt de art nouveau bewonderen. Elke ruimte is gevuld met meubels, ornamenten en voorwerpen in die kunststroming. Je waant je echt even terug in de tijd, prachtig om te zien.

En mocht ook dit dan niet genoeg zijn, kun je ook dineren in een prachtige art nouveau omgeving. Namelijk bij Brasserie Excelsior. Fantastische keuken, heerlijk eten en alleen het pand is al de moeite waard. Ook word je er op je wenken bediend door het hardwerkende personeel.

Bezienswaardigheden

Basilique Saint-Epvre

In Nancy zijn talloze oude gebouwen waaronder kerken, kapellen en basilieken. Ik heb een bezoek gebracht aan Basilique Saint-Epvre. Dit is een prachtige en rijk versierde 19de eeuwse kerk. Als je van kerken houdt is dit een aanrader! Een prachtig gebouw en van binnen net zo indrukwekkend als van buiten. Kijk niet alleen naar het altaar, maar draai je ook even om, zodat je een prachtig orgel kunt aanschouwen bovenin de kerk.

Monumenten

Niet ver van Place Stanislas vind je het standbeeld van kunstenaar Jacques Callot. Lopend door de straten van Nancy ontdek je veel van dit soort beelden en monumenten. Tip: ga dus lekker op ontdekkingstocht!

Streetart

Er is flink wat streetart te spotten in Nancy! Als je dit ook te gek vind, check dan deze Facebook-pagina. Deze streetart is een initiatief van de stad om wat kleur te brengen in de stad. Het initiatief is in samenwerking met lokale kunstenaars opgezet. Enkele kunstwerken zijn blijvend, anderen zijn tijdelijk. In juli zullen er enkele werken opgeruimd worden om in augustus weer een nieuwe expositie te starten.

Shoppen

Shopping time! Liever niet, maar het hoort erbij. Shoppen doe je in Rues Saint-Jean, een hele grote winkelstraat vol met alle ketens. Zo heeft UGG hier zijn eigen winkel, zijn er 2 H&M‘s, een Lush Store, Tommy Hilfiger, G-Star, Zara, Mango en nog veel, veel meer. Je waant je hier echt in een fashion en shopping walhalla. Let wel op, het is een drukke straat. Er rijden trams dus pas een beetje op waar je loopt. De kans van slagen is hier dan wel weer 100%. Leuk om even rond te snuffelen en daarna weer snel terug te keren naar het pittoreske gedeelte.

Als je van markten houdt kun je hier je hart ophalen op de overdekte versmarkt. Een hele mooie! Hij heet Marché Central. Het is een moderne markt. Hier zijn erg mooie ambachtelijke versproducten te vinden die ook nog eens perfect opgesteld zijn. Als je al geen honger had, dan krijg je het hier!

Verblijf

Ik heb maar op een plek gelogeerd. Dit was een fantastische plek! Eerlijk waar. Het gaat om: Maison d’hôte De Myon. Het ligt ideaal gelegen op maar 5 minuten loopafstand van Place Stanislas. Super, super, superleuke sfeer. En fantastische kamers! Alle kamers zijn uniek, het is eigenlijk als het ware een B&B. De kamers zijn ruim, grote douches (de douche op mijn kamer schat ik op 25m2, het kan iets afwijken) en er is zelfs een gigantische loft. Met keuken en alle luxe! Je kunt dit alles  bekijken op de website van Maison d’hôte De Myon.

Tourisme

Wil je weten wat er nog meer te doen is? Kijk dan even op nancy-tourisme.fr. Daar vind je allerlei tips over Nancy!

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met France Tourism.