Een maand niet gereisd is een maand niet geleefd. Vorige week was ik in Frankrijk. In het gebied Lorraine (in de volksmond beter bekend als Lotharingen). Daar heb je vast wel eens van gehoord? Wellicht van de Quiche Lorraine?

Lorraine

france-unknownIk heb het gevoel dat Noord-Frankrijk een vergeten gebied is. Voor veel Nederlanders kun je ter hoogte van Parijs een streep trekken, alles daaronder is Frankrijk. En alles daarboven is… niemandsland? French Outback? België XL? Terwijl het daar prachtig is. Het is zonde om niet even een stop in Lorraine te maken tijdens je trip naar Zuid-Frankrijk bijvoorbeeld. Of je kunt gewoon gaan als citytrip. Vanaf Utrecht rij je er in zo’n 4,5 uur heen. Lorraine is een regio in het noordoosten van Frankrijk, onder Luxemburg. Ik ben hier een paar dagen gebleven en heb de hoogtepunten opgezocht. Vandaag behandel ik de hoogtepunten van de fijne stad Metz.

Metz

Metz (spreek uit als mes) is de hoofdstad van Lorraine. De stad heeft een mooie ligging langs de oever van de rivier de Moezel. Metz heeft veel Romeinse en Duitse invloeden omdat het heel lang onderdeel van het Romeinse Rijk is geweest. Totdat Metz werd overgenomen door het Duitse rijk. Dit is te zien aan veel van de gebouwen. Metz was een grote verrassing voor me, met name de veelzijdigheid. Je kunt genieten van een prachtig oud centrum, maar daarnaast heb je ook moderne invloeden zoals het bijna futuristisch ogende Centre Pompidou. Ik zal een aantal van de highlights van Metz uitlichten.

Kathedraal Saint-Étienne

De Cathédrale St-Étienne behoort tot de mooiste gotische kathedralen van Frankrijk. Echt een bezienswaardigheid. Deze kathedraal ligt aan een mooi plein waar ook het bureau voor toerisme gevestigd is. De kathedraal Saint-Étienne is in de 14de eeuw ontstaan doordat twee kerken samengevoegd werden. In de 15de eeuw werden er nog meer delen toegevoegd. In totaal duurde de bouw van deze kathedraal maar liefst 300 jaar! De kathedraal de op 2 na hoogste van Frankrijk met ruim 41 meter hoogte (Notre-Dame d’Amiens en de kathedraal van Beauvais zijn hoger).

Ook van binnen is de kathedraal erg bijzonder. Klassieke glas in lood ramen (de oudste dateren uit de 13de eeuw) wisselen zich af met moderne gebrandschilderde glas in lood ramen. Deze zijn gemaakt door de wereldberoemde kunstenaar Marc Chagall. Zijn gebrandschilderde ramen dateren uit de jaren ’60 en ’70 en laten verhalen uit het oude testament zien.

lorraine-metz-7

lorraine-metz-4

Centre Pompidou-Metz

Centre Pompidou-Metz is het kleine, maar indrukwekkende zusje van Centre Pompidou in Parijs. Het is een museum voor moderne kunst. Het museum bestaat nog niet zo lang. Het is namelijk pas geopend in 2010. Centre Pompidou-Metz is werkelijk een prachtig gebouw, een kunstwerk op zich. Centre Pompidou-Metz heeft geen eigen collectie maar hebben wisselende exposities. Deze worden verdeeld over 3 expositieruimtes in het gebouw. De exposities duren van enkele maanden tot 2 jaar. Het zijn zeker niet de minste werken die hier hangen. Centre Pompidou-Metz heeft goeie contacten met Centre Pompidou in Parijs en met andere grote musea waarvan zij werken exposeren. Als je interesse hebt en je wilt weten welke exposities er zijn, kijk dan eerst even op de website.

lorraine-metz-23

lorraine-metz-25

Moezel

Als je even wilt ontsnappen van de stenen straatjes, kun je richting rivier de Moezel lopen. Je kunt hier letterlijk langs de rivier lopen en hebt daar prachtig uitzicht op een oud kathedraaltje en andere mooie gebouwen. De Moezel loopt dwars door de stad en het is een heerlijke plek om even lekker te flaneren en tot rust te komen. Ook worden hier zelfs waterfietsen te huur aangeboden! Hoe leuk is dat. 🙂

lorraine-metz-16

Winkelen

Af en toe moet er geshopt worden natuurlijk. En dat kan maar al te goed in Metz! Er is een grote winkelstraat; Rue Sepenoise. Hier vind je alle bekende winkels, H&M (in meervoud), Zara, Yves Rocher, Sephora, Footlocker, Benneton, noem maar op. Maar ook hier zijn de wat exclusievere boetiekjes te vinden; Emaux de Longwy, Mont Blanc, Hermès etc. Al is het nog fijner om van deze straat af te wijken. Juist toen ben ik hele leuke en geinige lokale winkeltjes tegen gekomen.

Ook heeft Metz een overdekte markthal, Marché couvert. Ooit was dit gebouw bedoeld als residentie van de kardinaal, maar tijdens de bouw brak de Franse Revolutie uit, waardoor de bouw gestaakt werd en het gebouw uiteindelijk een andere functie kreeg. Dit werd een markthal. Hier vind je allerlei heerlijk versproducten. Groenten, fruit, vlees, vis, kazen, kruiden en meer. Altijd fijn om even rond te lopen om heerlijke geuren op te snuiven. En om uiteraard lekkere dingen aan te schaffen voor een goedkope lunch. De producten op markt zijn namelijk erg goed geprijsd!

lorraine-metz-8

Eten

Frankrijk staat uiteraard bekend om haar heerlijke keuken. Zo heeft Lorraine ook haar eigen specialiteiten. Uiteraard de quiche lorraine. Een hartige taart gemaakt met drie basisingrediënten: spek, crème en eieren. Maar ook Lotharingse pasta (krokante bladerdeeg, gevuld met gemarineerd varkensvlees), fumé lorrain (vleeswaren bereidt naar een recept uit de 17de eeuw) en potée lorraine (stamppot met wortels, prei en gerookte vleeswaren) zijn populaire lokale gerechten.

Qua zoetigheid hoef je ook niks te kort te komen. Wat je hier namelijk overal tegen zult komen is de mirabel. Mirabel is een gele pruimachtige vrucht met een zoete smaak. De mirabel komt erg vaak voor in deze streek en wordt dan ook overal in verwerkt. Van jam, tot likeur, tot saus. Daarnaast zijn macarons hier razend populair. Deze zul je dan ook vaak tegen komen. Voor diegene die het niet kent, macarons zijn kleine, kleurige, hamburger-vormige koekjes met een zachte vulling ertussen.

Om meer van de Franse keuken te proeven ben ik wat afgeweken van de normale straatjes en terecht gekomen bij restaurant La Table de Pol. Het is een vrij klein restaurant met een knus sfeertje. Maar de gerechten waren heerlijk! Echt een aanrader.

Tourisme

Daarnaast zijn er heel veel andere leuke dingen te doen. Door Metz lopen verschillende wandel of fietstochten die zeker de moeite waard zijn. Ook is er regelmatig een festival of een markt in de stad. Wil je weten wat er binnenkort te doen is? Dat kun je allemaal zien op tourisme-metz.com.

Er is meer…

Er is veel meer moois in Lorraine dan alleen Metz. Zo heb ik ook de plaatsen Nancy en Toul bezocht, ook zeker de moeite waard! Daarover snel meer!

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met France Tourism.