Ik zie de vraag heel vaak voorbij komen op Facebook en op verschillende vintage verkoop pagina’s: “ik ga dit weekend naar Londen, waar zijn de vetste plekken? Waar struikel je niet over de toeristen en waar kan ik leuke vintage kleding winkeltjes vinden?” Well, I happen to know my way around London. Ik zal jullie proberen een overzichtje te geven van een van de vetste steden van Europa.

Voor ongeveer een jaar lang (2013/2014) ben ik zo’n beetje om het weekend en in de schoolvakanties in Londen geweest. Dit omdat ik een waanzinnig vriendinnetje ben en ik mijn vriend graag wilde zien want die was voor ruim een jaar naar Londen verhuisd voor werk (groot gelijk). Zodoende pendelde ik 2 keer per maand heen en weer, ik moet zeggen dat een gratis weekendje naar deze wereldstad geen straf was, de busreis was dat echter wel. Mocht je overigens de goedkoopste manier zoeken om naar Londen af te reizen, ga met de bus. Eurolines en Megabus bieden soms retour tickets spotgoedkoop aan, zo ben ik een keer voor 10 euro heen en weer geweest!

Ik zal proberen niet te diep in te gaan op de trekpleisters van de stad want daar kun je genoeg informatie over vinden op internet, reisboekjes, flyers of loop gewoon de menigte achterna. Desalniettemin vind ik dat je attracties zoals de London Eye, Houses of Parliament/Big Ben, Tower Bridge, Buckingham Palace, St Paul’s Cathedral, Leicester Square, Piccadilly Circus en Covent Garden absoluut een paar keer gezien moet hebben.

Camden Town

De meesten zullen inmiddels wel op de hoogte zijn van de wijk Camden Town (een wijk binnen het grootschalige district “Camden” wat weer valt binnen regio Groot-London). De wijk waar veel muzikanten, zoals ook Amy Winehouse vandaan komen. Maar tevens razend populair vanwege de Camden Lock Market. Op en rond de Camden Lock Market zijn ontelbaar veel kleding winkeltjes en kraampjes te vinden, van vintage tot modern van gothic tot punk. Ook zul je niet vergaan van de honger want overal wordt er eten aangeboden met keukens “from all over the world” en overal wordt je vergezeld met vrolijke en fascinerende straatmuzikanten/acts. Rond de Camden Lock Market zijn wat duurdere kleding boetiekjes te vinden, maar ook vele leuke barretjes waar bijna elke avond wel “gigs” zijn. Camden Town is de hele week open maar wordt in het weekend het drukst bezocht. De markt is inmiddels wel “ontdekt” dus zal het er bijzonder druk zijn en zul je struikelen over de toeristen. Niet iedereen zit daarop te wachten. Ikzelf ook niet, maar toch kwam ik er graag omdat er een paar hele leuke plekjes te vinden zijn.

Zo heb je aan het begin van de markt, aan de Camden Highstreet, een café dat heet, InSpiral Lounge. Dit is een vegan cafeetje waar je lekker kunt eten en waar ook geregeld evenementen georganiseerd worden. Ik kwam er voornamelijk om een kopje koffie met soyamelk te drinken aan het raam, waar je uitzicht hebt over het kanaal en de markt. Een ander hoogst charmant tentje midden in de Camden Lock Market is, Yumchaa. Dit tentje is gespecialiseerd in thee en heeft een fijne en gezellige vintage sfeer. Voor Yumchaa moet je wel even goed zoeken want het is op een bovenverdieping gevestigd. Wat je ook absoluut niet mag overslaan; zijn de overheerlijke en prachtige cupcakes van familie bedrijf(je) Mimi’s Cupcakes! De eigenaresse (Maria) maakt al de cupcakes bij haarzelf thuis en heeft heel veel verschillende en bijzondere smaken. Werkelijk waar, deze cupcakes zijn hemels en terwijl ik dit schrijf begin ik bijna te kwijlen. Het zijn de beste cupcakes die ik ooit geproefd heb, vaak ging ik eigenlijk alleen maar naar de Camden Lock Market om een cupcake te kopen, of soms 2… En dat voor maar 2 pond, je kunt ook een kleine nemen voor 1 pond, of 2 kleine met verschillende smaken, a-ma-zing, just.. am-az-ing. Oke, moving on, als je dan toch de tijd genomen hebt om door Camden Town te lopen, zoek dan ook even 99p store op. Een winkel vol snuisterijen en voedsel waar alles maar 99 penny kost. Perfect voor een snelle snack of voor die vergeten souveniertjes.

Soho

Ik weet het, Soho is ook enigszins een toeristenbuurtje maar het is er ook zo gezellig en charmant. Je zult hier weinig echte vintagekledingshops vinden maar ik kan je wel wijzen op twee leuke koffie tentjes en een tof restaurant. In een zijstraatje van Regent Street vind je een hip koffietentje genaamd Espresso Bar Mozzino. Je herkent Mozzino aan de pronkende vintage Vespa die tegen het raam aan staat. Binnen is alles in een industriële stijl ingericht en de koffiemachine is tevens vintage, de eigenaars zijn ware vintage-lovers. Mozzino ligt super handig gelegen als je wèl alle toeristische attracties aan het doen bent (Oxford Street, Piccadilly Circus etc.) maar even de ketens zoals de StarbucksCaffè NeroCosta en de Pret beu bent. Net buiten Soho op Tottenham Court Road Tap Coffee. Dit is echt zo’n tentje waar je uren kan zitten. Je kunt lekker aan het raam zitten en mensen kijken terwijl je verschillende koffies probeert. Ook hebben ze veel lekkere cakes/muffins en andere snacks. Terug in Soho heb je op Dean Street een fantastisch restaurantje: Burger Lobster. Een restaurant waar je alleen een burger of alleen een lobster (kreeft) kunt bestellen, iets anders hebben ze niet. Zowel de kreeft als de burger kost maar 20 pond. De meesten zullen voor de specialiteit, de kreeft gaan, want die is dan ook overheerlijk maar voor de niet-visliefhebbers is er de burger optie die er tevens meesterlijk uitziet. Burger Lobster zit overigens op meerdere plekken in Londen.

Covent Garden

Covent Garden spoelt over van hippe en chique horecagelegenheden. Het is een duur buurtje dus wederom zul je er weinig vintage shops tegenkomen. Echter wil ik jullie vlug wijzen op een plekje, waar ik pas heel, heel erg laat achter kwam: Neal’s Yard, ook wel “The Hidden Village” genoemd. Een klein binnenplaatsje midden in het shopgedeelte van Covent Garden. In dit binnenplaatsje zijn de hoge huisjes allemaal in felle en vrolijke kleuren geschilderd, het heeft een echte hippie-vibe. Je zult er wat restaurantjes, barretjes en winkeltjes (met de nadruk op ’tjes’) vinden die differentiëren met de rest van Covent Garden. In dit binnenplaatsje is er een tentje dat het Wild Food Cafe heet. Hier is alles vegan en vegetarisch, ze proberen hun producten bij zoveel mogelijk lokale leveranciers te bestellen. Ze zijn erg gedreven en gepassioneerd bezig met hun voedsel en de lifestyle die daarbij hoort. Het is een broedplaats voor iedereen met een hippie-set-mind. Maar als je deze vibe niet hebt, is het alsnog een uiterst gezellig en relaxt plekje om even te ontspannen midden in het shop-geraas en de high society sferen van Covent Garden. Wat ook leuk is om te weten, is dat in hetzelfde pand als Wild Food Cafe, vroeger de studio van Monty Python gezeten heeft. Terry Gilliam en Michael Palin kochten in 1976 het pand in Neal’s Yard voor de productie van de Monty Python films, in 1987 was het pand weer verkocht. Het pand is te herkennen aan een blauw plakkaat op de muur met daarop de tekst “Monty Python lived here“.

Portobello Road

De Portobello Road Market is bekend om het aanzienlijke aanbod aan antieke spullen, maar het is meer dan alleen een antiek markt; Portobello Road Market bestaat namelijk uit meerdere markten. Zo heb je ook de Fruit & Veg Market, de New Goods Market, de Fashion Market en de Second Hand Goods Market. notting-hillDe Portobello Road Market is het makkelijkst bereikbaar via metrostation Notting Hill Gate of Ladbroke Grove. Op zaterdagen zijn alle markten “open” dus dan is het gezellig druk en zullen er veel locals te vinden zijn. Dichtbij de lange Portobello Road vind je de karakteristieke Fruit Market. Naast fruit en groenten kun je hier ook brood, gebakjes/taarten en vis krijgen, voor een fijn prijsje uiteraard. De New Goods Market is meer een markt waar handelaren goedkope spullen aanbieden zoals batterijen, sokken, schoonmaakspullen etc, de marktjes die je wel vaker tegenkomt in Londen. De Fashion Market en de Second Hand Goods Market zijn het interessants, al is de antiekmarkt ook fantastisch maar… antiek is duur. Op de Fashion Market vind je vintage kleren, tweedehands kleren maar ook designerskleren. Op de Second Goods Market moet je wat beter zoeken voor wat moois, maar ook daar zullen sommige verkopers kleren verkopen of leuke vintage sieraden voor een zeer aannemelijk prijsje, goed afdingen dus. De sfeer op de Portobello Road Market is waanzinnig leuk en er is op zo’n zaterdag veel te zien en je moet best veel lopen als je alle markten gezien wilt hebben. Maar vooral op de Second Hand Goods Market hangt een leuke sfeer en zul je geen toeristen tegenkomen. Er zijn hier ook leuke plekjes om even te gaan zitten, zo heb ik in de buurt van de Second Hand Goods Market in een grote loods op een oude leren bank met een dekentje een kopje koffie gedronken terwijl er een bandje aan het spelen was, erg gezellig. Naast dat dit een van mijn favoriete markten is van Londen kun je ook op Portobello Road de meet-cute lokatie (de oude boekenwinkel) vinden van Julia Roberts en Hugh Grant in de film, Notting Hill.

Hampstead (Hampstead Heath)

Hampstead is ook een van mijn favoriete plekken in Londen. Ik ben er achtergekomen omdat we op een dag maar wat gingen lopen door de stad, in een richting waar we bijna nooit kwamen, ons doel was eigenlijk om te proberen verdwaald te raken. Zo liepen we langs Regent Park door naar Swiss Cottage (metrostation). Bij Swiss Cottage vind je veel goedkope winkels zoals Pginger-and-white-1oundland (zelfde concept als 99p store) en Iceland waar je heel goedkoop eten kunt kopen. Na Swiss Cottage is het nog een flink stuk lopen en die weg loopt steeds stijler omhoog. Tot op het punt dat het eigenlijk gewoon op bergbeklimmen neerkomt. Het is even ploeteren, maar het is het waard, de omgeving is prachtig, de huizen typisch Engels en het uitzicht is fantastisch. Als je eenmaal in Hampstead aangekomen bent lijkt het alsof je in een klein dorpje terecht gekomen bent, terwijl het in feite nog onderdeel van Londen is. Hampstead is gebouwd op een heuvel en heeft leuke kleine straatjes met veel grappige winkeltjes. Als ik in Hampstead was dronk ik altijd een kopje koffie bij Ginger & White op Perrin’s Court. Een hele fijne rustgevende plek met veel keus uit lekkere koffies, thee, cupcakes, taarten en broodjes. Het heeft geen gehaaste sfeer, wat veel andere koffietentjes wel hebben. Men komt hier echt om te werken, de krant of een tijdschrift te lezen of om uren lang bij te kletsen (Ginger & White heeft meerdere zaakjes in Londen). Na helemaal uitgerust te zijn kun je ervoor kiezen om nog een klein stukje door te lopen want dan kom je uit bij Hampstead Heath, een waanzinnig groot park wat je uitzicht biedt op Londen vanaf het hoogste puntje. Vond je het uitzicht van Primrose Hill bij Regent Park al zo adembenemend? Dan mag je dit echt niet overslaan. Op de terugweg kun je gewoon de metro pakken bij Hampstead metrostation.

Shoreditch

Oke, eindelijk ben ik aangekomen bij de absolute must-go-area. Daarom wilde ik dit artikel in de eerste plaats gaan schrijven. Shoreditch is de belichaming van vintage. Maar niet alleen is deze wijk een vintage walhalla het is tevens een van de hipste buurten van Londen. Er hangt een fantastische sfeer, het voelt urban/edgy en underground aan. Overal om je heen zie je graffiti, maar dit zijn ware kunstwerken, de straat is als een kunstgallerij. Shoreditch is het pompende hart van kunstenaars en creatievelingen (waaronder Damian Hirst). Het heeft een rauw uiterlijk maar is van binnen heel uitnodigend en heeft een ware aantrekkingskracht, wat mij betreft een hoogst inspirerend wijkje, wat wij in Nederland nooit zullen hebben. Dit zie je terugkomen in hippe en trendy pub’s en restaurants. Leuk om te weten is dat Shoreditch vroeger bekend stond als een arme achterbuurt wat overigens ook de basis van Jack the Ripper en zijn moorden was.

Wanneer je besluit Shoreditch een bezoekje te brengen, begin dan bij de grootste trekpleister: de Brick Lane Market op zondag. Elke zondag staat het op en langs deze straat propvol met allerlei kraampjes. Op Brick Lane kun je eigenlijk alles tegenkomen, van oude verrotte fietsen, wc-potten, badkuipen of autobanden, tot vintage platenspelers en instrumenten. Veel Londoners komen af op deze markt om aparte kleding en tweedehands meubels te scoren. Maar naast dit, zul je er ook bijzonder veel variërende eetkraampjes vinden. Vanzelfsprekend zul je ook verschillende kunstkraampjes en galerijen tegenkomen. Wat vooral opvalt aan de Brick Lane Market en wat het tevens zo leuk maakt, zijn de mooie en vreemd uitziende mensen die daar in groten getale rondlopen.

Wanneer je van het dichtsbij gelegen metrostation, Aldgate East naar Brick Lane loopt, kom je eerst langs veel verschillende goedkope restaurantjes en barretjes. De obers proberen je van de straat te plukken zodat je bij hen komt eten, voor uiteraard, een “special price only today”. Als je verder loopt wordt het steeds drukker en dan weet je dat het feest kan beginnen. Aan Brick Lane zul je gigantische pakhuizen en hallen vinden. In deze hallen en pakhuizen wordt je dood gegooid met eet-kraampjes, arts and crafts, en natuurlijk kleding kraampjes. Een van de eerste hallen die je tegen zult komen hebben beneden in de kelder, de hele verdieping toegewijd aan vintage en tweedehands kleding. Het is er mega groot dus hier kun je je slag wel slaan. Overal waar je kijkt zul je bordjes zien die aangeven dat ze vintage kleding verkopen, ga gerust je gang en struin ze allemaal af. Wanneer je een viaduct nadert, zul je aan weerszijde van de straat verschillende vintage boetiekjes vinden. Een van de bekendste is Rokit. Hier zullen de prijzen wat hoger liggen dan in de hallen of bij de kraampjes, maar ze hebben altijd een sale afdeling waar vast wel wat interessants tussen hangt.

Aan het einde van Brick Lane is er een bagelbakker, Beigel Bake, die werkelijk waar, fenomenale bagels maakt. Beigel Bake is de oudste bagelbakker van Londen en is 24 uur per dag open. Dat moet ook wel want ze produceren zo’n 7000 bagels per dag. Bij Beigel Bake kun je kiezen uit verschillende toppings (bijv. zalm met creamcheese, mijn fav) en duurder dan 2,50 pond kun je het haast niet maken en dat voor de beste bagel van Londen, absoluut de moeite waard!

beigel-bake-brick-lane

Vaste prik was ook altijd een koffie bij Vintage Emporium, op Bacon Street, een van de leukste tentjes waar ik ooit geweest ben. Vintage Emporium heeft in de kelder een grote collectie aan antieke/vintage kleding. De kleding wordt vanuit de hele wereld geïmporteerd en is secuur uitgezocht. Alles is bijzonder en excentriek, voor minder dan honderd pond zul je hier dan ook niet kunnen slagen. Op de begane grond is er een cafe waar je kunt kiezen uit verschillende speciale thee’s en koffies. Ook hebben ze altijd heerlijke taarten en kun je er ook lunchen. Dit alles gaat gepaard met een alternatief bandje of muzikant die op een ieniemini klein podiumpje staat, of meestal zit, te spelen. Het is niet je alledaagse, man-met-gitaar optreden, nee het zijn altijd mensen met vreemde instrumenten die ontzettend vrolijke folkore muziek maken. Je moet niet raar opkijken dat de muzikanten op blote voeten lopen of dat er ineens een enorme hond (een Ierse wolfshond) aan je voet komt liggen. De bediening is alleraardigst en dragen bovendien fantastische kleding. Het tentje is een museum op zich, alles is antiek en vintage en niks past bij elkaar. Elk tafeltje, stoeltje, kopje of bordje is anders. Er zijn ook eigenlijk niet echt vaste tafels met stoelen, vaak komt het voor dat je met vreemde mensen in een kring je koffie nuttigt, of met vreemde mensen aan 1 tafel zit. Wanneer je je koffie of thee nuttigt, te midden van vreemde mensen met op de achtergrond het geluid van een viool of andere middeleeuwse instrumenten heb je het gevoel alsof je in een andere tijd bent belandt. Het was elke keer weer een feest om er te zijn, ik kon er uren blijven zitten en dat deed ik ook vaak, absoluut mijn favoriete tent ooit.

Vlakbij Brick Lane is er een pop-up mall genaamd, Boxpark. Een bizar concept want dit shopgedeelte bestaat slechts uit shipping containers die voorzien zijn van zo’n 60 populaire en cutting-egde internationale kleding- en lifestylemerken, galerijen en wat cafeetjes. De shops zijn klein, maar bieden vaak hele alternatieve en vette kleding aan, helaas soms wat aan de dure kant. Boxpark in Londen is de eerste lokatie van dit concept en zal maar voor 5 jaar in East Londen blijven, daarna “popt” het geheel “up” in een andere plek op de wereld, Boxpark zal in 2016 Londen verlaten.

Dit was mijn betoog over de vetste plekken in Londen, ik wilde eigenlijk alleen over vintage shops en leuke koffietentjes schrijven, maar dat is tijdens het schrijven een beetje uit de hand gelopen. Er is zoveel leuks te zien in deze prachtige stad, ik zal vast het een en ander vergeten zijn. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben!

Door: Marijn Sneijder – Bronnen: airbnb.nlmimiscupcakes.co.ukportobelloroad.co.ukexaminer.co.ukboxpark.co.ukespressobarmozzino.comtripadvisor.co.uk – Foto’s: commons.wikimedia.orgflickr.comflickr.com