We kennen hem allemaal, we gebruiken hem allemaal, maar waar is hij nu voor bedoeld. De poep emoji, je weet wel,deze: ? (niet overal te zien). We hebben het even uitgezocht en er zijn een paar theorieën.

Het begon allemaal als woordgrap…

golden-pooEmoji begon in 1999 in Japan, maar de reden dat er poep in de emoji’s zit, gaat nog verder terug. Het Japanse woord voor poep (unko) begint met de zelfde klank (“oen”) als het Japanse woord voor geluk. Hierdoor zijn is een traditie van poep-aanbidding in Japan ontstaan. Vóór het digitale tijdperk was het vrij normaal in Japan om met goden (bekend als banjo-gami) te communiceren door bepaalde figuren op of onder de wc te leggen. Goude bedels in de vorm van een drol zijn hierdoor ook erg populair in Japan. En ook bepaalde snoepjes die lijken op de lachende drol.

Middeleeuwen

Berichten verduidelijken door middel van plaatjes was al langer bekend, ook voor de komst van de emoji. In de middeleeuwen werden de handgemaakte boeken rijkelijk versiert door geïllustreerde commentaar. Soms waren dit logische tekeningetjes, maar soms was het gewoon onbegrijpelijk en raar. Voorbeelden hiervan zijn: katten die zich gedragen als mensen, denkende apen en (nu komt het) een flinke dosis scatologische (scatologisch bijv.naamw. Uitspraak: [skato’loxis] wat betrekking heeft op menselijke uitwerpselen)  poep- en plashumor. Nog steeds hebben geleerden geen idee wat de symboliek achter het gebruik van deze illustraties is. Maar wie weet, misschien hebben we onze emoji-verslaving aan de middeleeuwse monniken te danken.

Google

Ieder platform kan zijn eigen ontwerp aan de emoji’s geven. Vooral op Twitter en Apple is de hoop stront bekend door zijn vrolijke uitstraling. Maar de emoji’s zijn pas later toegevoegd aan de iPhone. Van origine was het Google die in 2007 besloten heeft de Japanse emoji’s in Gmail te integreren. Het was niet de meest aantrekkelijke drol, met zijn vliegende strontvliegen etc., maar het is het begin van de lachende drol.

poep-emoji-2
Apple, Google, Twitter, Microsoft

Manga

De poep emoji is ook verschenen in een Japanse manga serie, genaamd Dr. Slump. Dr. Slump was een manga serie uit de jaren ’80. Compleet gevuld met woordgrappen en poep en plas humor. De drollen verschijnen in deze serie in mooie pastelkleuren en kunnen lopen, praten en lachen.

dr-slump

Kunst

In The Suffering Channel, een novel van David Foster Wallace vertelt hij de onverklaarbare verhaal van een kunstenaar die het vermogen heeft om ingewikkelde stront-sculpturen uit te poepen. Het klinkt gek, maar poep-sculpturenis een terugkerend kenmerk in de hedendaagse kunst.

In 1961 vult de Italiaanse kunstenaar Piero Manzoni 90 blikjes met zijn eigen uitwerpselen. Hij labelt ze als  “Artist’s Shit.” Voor Manzoni, was het een middelvinger naar de kunstwereld, doordrenkt met zoveel ironie dat het is zeker een voorloper is van onze olijke poep emoji.

New Yorkse streetartist KATSU, maakte onlangs een mooie combinatie van de wereld van lichaamsvocht, kunstwerken en technologie. Hij schilderde een portret met wat hij noemde een “over het hoofd geziene bron”. Het onderwerp was Mark Zuckerberg. En deze beeltenis is volledig gemaakt van de kunstenaars eigen poep

zuckerberg-poep

Tot zover de evolutie en de oorsprong van ons populaire drolletje.

Bron: dazeddigital.com, emojipedia.org – Foto’s: pexels.comdrslump.wikia.comtrapya-world.com