Kombucha (ookwel geschreven als Komboecha), niet te verwarren met Cambodja. Tegenwoordig duikt het ook in Nederland steeds vaker op in de populaire hipster-toko’s die ons hedendaagse straatbeeld doen vullen. Maar hier ligt niet de oorsprong van het gezondheids-drankje. Vooral tijdens mijn reizen door Azië ben ik het vaak tegen gekomen. Maar wat is deze dubieuze maar populaire drank precies?

Wat is Kombucha?

Kombucha is een licht zure drank. Het is namelijk een drank door ontstaat door fermentatie. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Voorbeelden van zulke producten zijn yoghurt, bier, zuurkool, kaas, brood, tempé, wijn, kimchi, sojasaus, droge worst en azijn om er maar enkele te noemen.

Kombucha wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, SCOBY en suiker. Dat SCOBY-gedeelte wordt vaak beschreven als paddenstoel, maar het is eigenlijk een ‘symbiotische cultuur van bacteriën en schimmels’, in het kort: SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Deze levende starter cultuur (de bacteriën en schimmels) zorgen ervoor dat jouw thee uiteindelijk kombucha wordt.

Waar is Kombucha goed voor?

Het wordt vooral gedronken omdat het een positieve werking heeft op de balans tussen goede en slechte bacteriën in onze darmen. Naast deze probiotische eigenschappen is de drank ook een bron van antioxidanten, vitamine B, aminozuren en organische zuren. Hierdoor wordt het gezien als ‘wonderdrankje’ en helpt bij talloze klachten en aandoeningen. We zetten een aantal gezondheidsvoordelen op een rijtje.

  • Ontgiften van je lichaam. Kombucha bevat vele bacteriële zuren en enzymen, zoals glucuronzuur, die het lichaam te ontgiften. Het reinigt je lever, alvleesklier en algehele kliersysteem.
  • Het verbetert de spijsvertering. De enzymen, goede bacteriën en zuren zoals melkzuur, helpen voedsel af te breken en verbeteren op die manier de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Dit kan helpen bij gewichtsverlies.
  • Stimuleert het immuunsysteem. Kombucha is rijk is aan antioxidanten. Antioxidanten versterken je immuunsysteem en maken je weerbaarder tegen infecties en ziektes.
  • Geeft je extra energie. Kombucha zorgt ervoor dat processen in je lichaam efficiënter zullen gaan werken. Hierdoor zul je jezelf energieker gaan voelen.
  • Goed voor je huid. Kombucha heeft zowel bij intern als extern gebruik een positieve invloed op de huid. Als je het drinkt zal je huid er beter uit zien door de ontgiftende werking. Als je het op de huid aanbrengt zal het werken als een tonic tegen een vette huid of om om huidschimmels te bestrijden.
  • Mentale klachten, zoals stress, depressies, angststoornissen en slapeloosheid. Het bevat bepaalde zuren die je lichaam en geest helpen ontspannen. Het met regelmaat drinken van Kombucha kan helpen deze klachten te verminderen.
  • Tegen artritis. Kombucha bevat stoffen die helpen kraakbeen soepel houden. Hierdoor kan het atrtitis voorkomen. Als mensen al last hebben van slijtage van het kraakbeen, helpt kombucha tegen de pijn.

Ook heeft het ook een preventieve werking bij reuma, jicht, psoriasis, hoge bloeddruk, trombose en oedeem.

Kombucha drinken

Waar komt Kombucha eigenlijk vandaan?

Vraag aan 10 mensen waar het vandaan komt en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Nouja, 9 mensen zullen waarschijnlijk zeggen ‘wat is komboewatte?’, maar m’n punt is, de oorsprong is onduidelijk. Het is namelijk al een eeuwenoud drankje. De eerste geschreven documentatie over kombucha komt uit de Qin Dynasty in het huidige China, dat dateert van 221-206 voor Chr. Het werd daar “onsterfelijkheidsthee” of  “lang-leven-elixer” genoemd.

Het werd gedurende de vele eeuwen daarna gebruikt in West-Europa, Rusland en Japan. Via Rusland verspreidde de drank zich naar Polen, Denemarken en Duitsland en andere Europese landen. In de jaren ’50 was het dé drank van de Italiaanse jetset.

In de jaren ’60/’70 maakte kombucha haar entree in de V.S., daar werd het drankje snel omarmd door de de hippiecultuur. Het drankje werd al snel mushroom tea, hippie juice of hippie tea genoemd. De hippies worden ouder en kregen kinderen die met deze hippie juice opgroeiden. Hierdoor werd de vraag groter en dit leidde tot de eerste commerciële kombucha in de jaren ‘90. Dit is GT’s Kombucha, opgericht door een kind van hippies en nog altijd de grootste kombucha maker ter wereld.

Waar kan ik het drinken?

Probeer eens een zo’n hippe tent bij jou in de buurt (Utrecht/Groningen/Maastricht)? Of drink het tijdens je reizen in Azië. Het wordt in Azië erg veel gedronken. China, Japan, maar zeker ook in Zuid-Oost Azië. Met name in Indonesië ben ik het erg vaak tegen gekomen, vooral op Bali. En in Pai, Thailand kun je er zelfs voor kiezen een workshop Kombucha maken te doen. Mocht je hier interesse in hebben, Pai is niet zo groot, volg gewoon de bordjes.

Kombucha is prima zelf te maken, wel moet je (eenmalig) aan SCOBY kunnen komen om wat leven (bacteriën etc.) in de brouwerij te brengen. Enjoy!

Foto’s: pixabay.comcommons.wikimedia.orgpexels.com, pexels.compexels.comflickr.com