Koh Phayam. Geen wegen, beperkte elektriciteit, geen 7-Eleven’s, geen pinautomaten, geen resorts, geen massatoerisme en geen party’s. Maar wel rust, natuur, bamboe hutjes, tentjes, prachtige witte stranden en een heerlijk relaxte vibe.

Als je Googlet naar Koh Phayam zie je al snel koppen als: “Bounty eiland Koh Phayam” –ThailandBlog, “Het laatste onontdekte bounty eiland van Thailand” –TravelValley en “Het laatste paradijs van Thailand” –TipsThailand. Nu ben ik van mening dat er nog veel meer ‘onontdekte’ eilanden en gebieden zijn in Thailand. Maar Koh Phayam staat ook bij mij zeker hoog in de lijst van favorieten. Ik had op dit punt al een maand of vier in Thailand besteed en kwam terecht in Koh Phayam, een heerlijk relaxt eiland.

Koh Phayam

Koh Phayam (ook wel geschreven als Ko Phayam, of in Thai: เกาะพยาม) is een klein eilandje van 8 km lang en 5 km breed. Het ligt in de Andaman zee voor de westkust van Thailand, vlak bij de grens van Myanmar. Er is een dorp op het eiland en daar wonen zo’n 500 mensen. Zij leven voornamelijk van de visvangst en van het verbouwen van noten en bonen.

Dit eiland moet niet verward worden met Koh Phangan. In tegenstelling tot Koh Phangan, dat bekend staat voor zijn fullmoon party’s, zijn er op Koh Phayam geen feesten. Wel kun je er heerlijk chillen. En dat maakt het nou juist zo fijn.

Natuur

De natuur is nog ongerept. Er is nog genoeg jungle te vinden om hele toffe wandelingen te maken. Er zijn flinke heuvels en het is mooi bebost. Je kunt daar apen tegenkomen en er leven bijzondere vogels, zoals de neushoornvogel en de zeearend. Er zijn geen wegen en er wordt enkel gebruik gemaakt van brommers en eventueel brommer-taxi’s. Het is een fijn eiland om even een stapje terug te nemen. Het eiland is omringd met lange stranden en mooie rotspartijen.

Laid-back vibe

De meeste van de accommodaties bevinden zich aan het strand of in de groene strip tussen het strand en het enige weggetje op het eiland. Koh Phayam wordt ook wel hippie of rasta-eiland genoemd. In Thailand worden de termen hippie en reggae vaak in een adem genoemd, zo ook bij dit eiland. En snel wordt duidelijk waarom. Tussen de bossen en op het strand vind je verschillende reggae of hippie stijl barretjes en accommodaties. De rasta vlaggen wapperen overal, peace tekens ontbreekt het ook niet aan en Bob Marley klinkt geregeld. De accommodaties variëren van basic; een simpel bamboo hutje met een matras, tot iets luxer; een klein huisje met airco etc. Ook kun je er prima kamperen. Op een eiland als dit heb je toch geen luxe nodig?

Basic

Allereerst neem geld mee. Je wilt er waarschijnlijk langer blijven dan gepland en er zijn geen pinautomaten. Ook is de hoeveelheid winkels beperkt en zijn er geen 7-Eleven’s en andere ketens. Op Koh Phayam wordt energie opgewekt met behulp van diesel generatoren en zonnepanelen. Er is dus beperkt stroom (verschilt per accommodatie/venue) en niet altijd en overal WiFi.

Sunset Bay en Buffalo Bay

De westkant heeft de meeste accommodaties en de mooiste stranden. De westkant wordt door een rotspartij is tweeën gedeeld waardoor en twee baaien zijn ontstaan. Dit zijn Aow Yai (of Ao Yai, wordt ook wel Sunset Bay of Long Beach genoemd) en Aow Khao Kwai (of Ao Khao Kwai, ook bekend als Buffalo Bay). Het drukst bezochte strand is Sunset Bay, maar ook hier is het aantal strandgangers beperkt. Hier zijn de meeste bars te vinden, ook zijn hier surfboards te huur. Ik heb mezelf gevestigd in een tentje op Buffalo Bay, iets verder verwijderd van de pier. Hier is het nog net iets relaxter, de golven zijn er ook kalmer. En het strand is nog rustiger. Je ziet hier en daar iemand mediteren of yoga beoefenen op het strand. Of wat met hun gitaar of ukulele pingelen.

Hippie bar op Buffalo Bay

Dit is een fantastisch project. Ga zeker even een kijkje nemen! De hippy bar is meer dan een bar. Het is een reusachtig bouwstelsel in de vorm van een schip met meerdere bijbouwsels. Dit alles is, met de hand, gemaakt van driftwood, aangespoeld hout en materialen. Het idee is ontstaan door een local, hij had iets in zijn hoofd, een soort Utopia en is dit langzaam uit gaan bouwen. het project is nooit af en er wordt steeds weer bijgebouwd. Overal zijn hutten, schommels, vijvers, banken en stoelen. Het is fantastisch om er rond te lopen. Er zijn verschillende bars. De ene voor smoothies, de andere voor drinken en eentje voor het eten. ’s Avonds is er vaak live muziek. Een heerlijke plek om even laid-back te chillen en te genieten. Voor mij was dit een van de tofste bars die ik in Thailand ben tegen gekomen.

Wanneer?

Koh Phayam is tot op heden een kleinschalige bestemming gebleven. Dit is waarschijnlijk te danken aan het relatief korte hoogseizoen. Voor hotelketens en investeerders valt er niet genoeg te verdienen. Het hoogseizoen loopt van november t/m februari. Het regenseizoen loopt van juni tot en met oktober. De meeste accommodatie is dan ook gesloten tijdens deze periode.

Hoe?

Je kunt er komen vanaf Ranong (daar kun je komen met de bus of vliegtuig). In Ranong pak je een bus of taxi naar de pier. Daar kun je tickets kopen voor de slow boat (200 baht, duurt zo’n 2 uur, vertrekt twee keer per dag op wisselende tijden) of een speedboat (350 baht, duurt maar 40 minuten, vertrekt ieder uur tot omstreeks 18:00, ook wisselende tijden). Zorg dus dat je er op tijd bent!