Goed nieuws! Het drinken van meer dan drie kopjes sterke koffie per dag zou de kans op prostaatkanker bij mannen met 53% kunnen verlagen. Hoera, een extra reden om koffie te drinken.

Onderzoek

Dit werd geconcludeerd in een onderzoek dat werd verricht onder iets minder dan 7000 mannen ouder dan 50 jaar uit de streek Molise in Zuid-Centraal Italië. Dit publiceerde het The International Journal of Cancer onlangs. Deze groep mannen werden gemiddeld vier jaar lang geobserveerd. Hierbij werd hun koffiegewoonten bijgehouden. Dit werd vergeleken met het aantal gevallen van prostaatkanker dat gedurende deze periode ontstond. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat mannen die meer dan drie koppen koffie per dag dronken, hun kans op prostaatkanker met 53% verminderde ten opzichte van mannen die maximaal twee koppen dronken. Koffie drinken dus, mannen!

Cafeïne

Om deze aanname te bevestigen hebben de onderzoekers onderzoek verricht naar het effect van koffie-extracten op prostaatkankercellen. Hieruit bleek dat koffie met cafeïne de groei en verspreiding van kankercellen tegenhielden. Dit effect trad niet op bij cafeïnevrije koffie. Hierdoor wordt verwacht dat cafeïne de oorzaak is van deze positieve effecten.

Het onderzoek is gedaan onder een Italiaanse doelgroep, die koffie op de typische Italiaanse manier bereidden. Zonder filters, met een zeer hoge watertemperatuur en een hoge waterdruk. Deze methode kan zorgen van een hogere concentratie van bio-actieve substanties.

En dan volgt nu een foto van een willekeurig kopje koffie. Like ons ondertussen ook op Facebook.

Bron: nu.nl
Afbeeldingen: pexels.compexels.com