Als ik denk aan een weekendje weg in de zomer, staat Keulen niet bepaald als favoriete bestemming op mijn lijstje. Toch ben ik een aantal weken geleden met twee vrienden naar Keulen gegaan en ik heb me kostelijk vermaakt. Het idee ontstond eigenlijk uit het feit dat ik nog nooit naar het pretpark Phantasialand geweest ben. Heel veel mensen hadden me in korte tijd verzekerd dat het absoluut de moeite waard is.

Phantasialand ligt in Brühl, wat ongeveer 26 km onder Keulen ligt. Het is een relatief klein pretpark maar het is een van de mooiste parken waar ik ooit geweest ben. In zekere zin is het vergelijkbaar met de Efteling, maar dan met aanzienlijk minder attracties en veel compacter. Je loopt van wereld naar wereld en overal om je heen is er van alles te zien of te beleven. Wij bezochten het park natuurlijk met op en top drukte en met een heerlijke 28 graden, maar gek genoeg had ik geen last van de drukte of hitte. Voor sommige attracties stonden rijen van ongeveer een uur, wat dus niet heel erg verschilt van je standaard rij bij de Efteling met “gezellige bedrijvigheid”. Bij andere attracties, met name achtbanen, hoefden we maar een kwartiertje te wachten. De toegang van het park bedraagt 39 euro, wat ik zelf wel aan de prijzige kant vind. Maar het eten, drinken en snacken in het park zelf valt daarentegen wel reuze mee. Omdat wij gierige Hollanders zijn, hebben we op voorhand op Marktplaats, Ticketswap, ANWB, gekeken voor aanbiedingen. Op deze manier hebben we 3 tickets voor de helft van de prijs weten te scoren, zeker de moeite waard om even uit te zoeken dus.

Omdat Phantasialand ongeveer een half uurtje rijden is vanaf Keulen en het toch wel een goede 3 uur rijden is, besloten we er ook een dagje Keulen bij te pakken. We waren enigszins last minute met dit besluit dus daarom konden we geen leuk en goedkoop hostel meer vinden. Voor veel hostels in Keulen moet je minimaal 2 nachten blijven. Daarom besloten we voor een Airbnb te gaan, wat voor mij en mijn gezelschap de eerste keer was. Onze logeerplek bevond zich in het universiteitenkwartier van Keulen. In “onze” partystraat (Zülpicher Straße) bevonden zich daarom ook alle clubs, kroegen, barretjes en döner kebab aangelegenheden. Helaas hadden we maar een middag en een avond/nacht om Keulen te verkennen want voor wat ik gezien heb, heeft Keulen veel te bieden. Het heeft een rijke geschiedenis en cultuur maar bezit ook die bekende duitse, edgy en dodgy sfeer. Keulen heeft een tal aan bezienswaardigheden maar je kunt er ook goed terecht voor shoppen of relaxen op terrasjes aan de Rijn.

Na ergens wat gegeten te hebben zijn we naar onze partystraat geweest en zijn we van kroeg naar kroeg gegaan. Aan het begin van de avond hadden veel (cocktail)barretjes happy hour dus men hangt er al op een vroeg stadium lekker bij. In deze straat kun je het dus zo gek maken als je wilt, er is genoeg te doen en er zijn geen limieten op wanneer je ergens binnen moet zijn. Sommige clubs vragen entree, anderen niet. Hier kun je het zeker goed naar je zin hebben want hey, wie kent je gat in een andere stad? 😉 Onze hostess heeft niks van onze nachtelijke uitstapje gemerkt en heeft niks van ons overdreven stildoen gehoord. De volgende ochtend mochten we thee of koffie pakken wat erg welkom was.

Het was een ideaal weekendje weg en hoeft niet veel te kosten, zeker niet als je gebruik maakt van een Airbnb en aanbiedingen voor Phantasialand. Wij hebben er voor gekozen om met de auto te gaan, wat ongeveer in totaal neerkomt op 500 kilometer heen en terug. Je kunt ook met de trein naar Keulen en vanaf daar met een shuttle naar Phantasialand. De ns biedt al een enkele reis aan vanaf €19.

Door: Marijn Sneijder