We hebben het allemaal wel eens. Vaak is het op zaterdag- of zondagochtend en dan komt ‘ie langs. De man met de hamer, beter bekend als de kater. Natuurlijk zijn er talloze fabels en feiten over hoe de kater te verslaan is. Helaas is de kater niet zomaar met middeltjes te verslaan. Maar wel te verlichten. Hoe? Wij zetten de feiten en fabels op een rijtje. Ik zou zeggen probeer er eens een of enkele uit en laat ons weten of het helpt!

Anti-kater feiten

Aspirine

Wat vaak het allerergste is: de hoofdpijn! Hiervoor kun je gewoon een aspirine innemen. Aspirine verdunt je bloed, waardoor je hoofdpijn minder wordt. Je kunt ook paracetamol nemen, maar dit is minder goed voor je lever en nieren. Wat je ook neemt, neem het gewoon de volgende ochtend pas in en niet na je avond stappen! Neem deze ook niet in voor of tijdens het drinken. Je lever kan de aspirine toch niet verwerken door de drank. Laat dit altijd een final option zijn en hou het bij ééntje.

aspirine

Water

Water is misschien wel het belangrijkste! Water is goed tegen de nadorst en tegen de uitdroging die alcohol oplevert. Daarnaast activeert water de stofwisseling en levert water mineralen zoals magnesium: dé kater-killer.

Sportdrank

Sportdranken kunnen helpen om een kater tegen te gaan. Ze zijn gemaakt om extreme dehydratie en verlies van zouten en mineralen tegen te gaan. Geschikte dranken zijn dan bijvoorbeeld Extran, AA Drink en Aquarius.

Cafeïne

Drink koffie, cola of een energy drink. Het maakt niet zo zeer uit wat, als er maar cafeïne in zit. Na een paar kopjes of glazen zal je je zeker en vast beter voelen. Ook helpt cafeïne om je hoofdpijn te verminderen. Kies je voor koffie drink hier dan voldoende water bij, koffie kan namelijk ook zorgen voor uitdroging.

Suikers

Natuurlijke suikers zoals honing bevorderen de afbraak van alcohol en herstellen de bloedsuikerspiegel. Bij de afbraak van vruchtensuiker komt namelijk nicotiamide vrij dat zorgt voor een snellere verwerking van alcohol.

Vis

Wat erg goed is, is vet uit vis. En dan met name vette vis, zoals zalm. Zalm bevat visolie die de maag helpt alcohol af te breken.

Ei

Een ei als ontbijt is ook een prima anti-kater tip. In eieren zit cysteïne, wat zorgt voor de aanmaak van een nieuwe vochtbasis. Cysteïne zit ook in vlees, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, noten, zaden en uien.

zoutjes

Zout

Zout houdt het vocht vast dat je nodig hebt na al het vochtverlies van de alcohol. Daarom zijn zoute producten chips, pepsels of pinda’s een goed anti-kater middel. Of lekker een bakje bouillon bijvoorbeeld. Een warm bad met zeezout werkt ook goed tegen een kater. Of zwemmen in de zee.

Tomaten en komkommers

Tomaten en komkommers zijn groenten die rijk zijn aan vocht, zo kan je de uitdroging tegengaan. Zoals je hierboven leest is het slim om er zout op te doen. Het zout dient om de verloren zouten weer op peil te brengen en het lichaamsvocht vast te houden.

groenten

Seks

Yes! Goed excuus! Seks hebben werkt tegen een kater! De endorfine die vrijkomt bij de seks verdringt de pijn die je voelt van een kater. Probeer de opwinding wel zo lang mogelijk te laten duren want daarna is het weer huilen met de pet op, de kater komt namelijk gewoon terug.

Bananen

Bananen bevatten veel kalium, iets wat helpt in de bestrijding van de alcohol. Bananen eten kan dus ook helpen. Kalium zit niet alleen in bananen maar ook in ander fruit. Vooral in sport drankjes zit erg veel kalium, deze drinken zal dus ook goed helpen, daarbij kan dat ook een fijne bron van energie zijn.

Slapen

Als niks hierboven werkt kun je beter maar gewoon gaan slapen. Een hele dag doorslapen werkt, je verdoofd als het ware je  kater.

Anti-kater fabels

Alcohol

Veel mensen zeggen dat het drinken van nog een glas drank de volgende ochtend de kater gaat verminderen. Er is ene kern van waarheid, de alcohol stelt de kater namelijk iets uit, maar later zal de kater dan alleen maar erger zijn. Dit is dus géén aanrader.

Sporten

Nog zo’n broodje-aap verhaal. Eens goed uitzweten na een avondje stappen doet wonderen. Onzin. Je lichaam is al zwaar gedehydreerd is. Door bijvoorbeeld te sporten en dus door te zweten zal je nog meer dehydreren waardoor de kater erger wordt.

shower

Koude douche

Een koude douche is iets waar je brakke lijf niet op staat te wachten. Je lichaam heeft al genoeg te verduren om de alcohol te verwerken. Een koude douche is alleen maar een extra klap voor je lijf.

Vet

Slechte vetten zoals verzadigde vetten en transvetten zijn moeilijk af te breken door je lichaam. Als je een kater hebt heeft je lever het al druk genoeg met het afbreken van alcohol, om ook nog eens die vette troep die je die dag naar binnen schuift af te gaan breken. Vet uit vis is, zoals je hierboven hebt gelezen, dan wel weer goed.

Ondersteboven slapen met kwark-schoenen aan je handen

Je schoenen volgooien met kwark, daar je handen in doen terwijl je ondersteboven probeert te slapen. Absoluut NIET doen, dit helpt niet en het levert alleen maar rotzooi op.

yoghurt-man

Bron: dokterdokter.nl, antikater.net, mens-en-gezondheid.infonu.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl
Afbeelding: flickr.com, pexels.com, pexels.com, pixabay.com