Een derde van al ons voedsel wordt verspild. De initiatiefnemers van Instock (die elkaar leerden kennen als collega’s bij Albert Heijn) willen voedselverspilling tegengaan en bewustzijn creëren over dit onderwerp. Dit doen ze o.a. door te koken met producten die anders weg zouden worden gegooid.

Instock tegen voedverspilling

Bij Instock koken de chefs met producten die normaal gesproken ons bord niet zouden halen. De koks maken om voor 80 tot 100% gebruik van producten die anders verspild waren. Deze producten komen voornamelijk uit Albert Heijns in Amsterdam. Dit zijn producten als groente en fruit met een schoonheidsfoutje, brood van een dag oud, een net sinaasappelen waar een slechte in zit maar de rest prima is, een bloemkool of witlof die iets verkleurd zijn, of vlees dat een te korte houdbaarheidsdatum heeft om nog naar de winkels gestuurd te worden. Deze producten worden elke ochtend opgehaald met een elektrische (duurzame) food rescue kar.

Niet alleen Albert Heijn, maar ook Heineken helpt door bier en andere drankjes te schenken. Dit zijn producten die te kort houdbaar zijn om nog naar klanten te sturen, kapotte omverpakkingen, of restanten van evenementen en festivals. En bijna alle chocolade komt van Tony Chocolonely. Instock krijgt van Tony productsamples of bijvoorbeeld partijen die over zijn gebleven van Valentijndag of Sinterklaas. Ze verkopen nooit producten die over de datum zijn. Overigens mag dit ook niet van de Voedsel en Warenautoriteit.

Door dit concept is het altijd een verrassing wat ‘de oogst van de dag’ is in het restaurant. De menukaart wisselt dus constant door de wisselende ‘oogst’. En dit dwingt de chefs om creatief om te gaan met de ingredienten, hier komen dan ook vaak de verrassende (maar o, zo lekkere) recepten uit. Ik ging voor een brunchplankje met verschillende gerechtjes en kijk hoe heerlijk!

instock-8

Instock is een stichting. Dit vanwege het maatschappelijke doel. Eventuele winst wordt geïnvesteerd in nieuwe activiteiten die dit doel ondersteunen.

Toffe tent

Buiten dat duurzame concept, wat natuurlijk fantastisch is, is het ook gewoon een hele fijne leuke tent! De zaak is enorm tof en trendy ingericht. Het heeft een fijne wat industriële uitstraling, met een rauwe bakstenen muur, buizen en kabels over het plafond, mooie lampen en schoolstoeltjes om op te zitten. Maar daarnaast een fijne vibe door het vele hout en groen en de chille houten bankjes met kussens. De keuken is open, wat meteen een toffe transparante sfeer meegeeft en er hangt een gitaartje om wat op te jammen.

Het restaurant bevindt zich aan de Czaar Peterstraat 21. Dit is in de Czaar Peterbuurt aan de rand het centrum zo’n 25 minuten lopen van het station. De openingstijden zijn: zondag t/m woensdag van 9.00 tot 23.00 en donderdag t/m zaterdag van 9.00 tot 24.00. Je kunt altijd even bellen voor het menu van de dag!

instock-4

Kijkje in de keuken van Instock

instock-leijp