Waar ze in Azië alledaags insecten voorschotelen, kijkt iedereen je hier in Nederland raar aan als je aan insect zit te knabbelen. Afgelopen zomer was het dan ook aan mijn beurt om deze insecten eens te gaan proeven, en jawel, dit heb ik gedaan, gewoon in Nederland.

Insecten foodtruck

Ik bezocht het foodtruck festival Rollende Keukens in Amsterdam, waar honderden foodtrucks hun eigen specialiteit verkochten. Van wafels met pulled pork tot aan insecten op een stokkie.

Ik vond het best een schattig aanzicht van die krekels op een stokje. Ik mocht zelfs mijn eigen krekel uitzoeken en pakte uiteraard de grootste. Hij keek me aan met zijn grote ogen en lange voelsprieten, even twijfelde ik. Ik opende mijn mond en daar ging hij. Met een knarsend geluid maalde hij door mijn mond. Het was een droog zooitje en smaakte niet heel erg lekker, vooral de nasmaak kan ik nog goed herinneren. Met de gedachte dat insecten erg voedzaam zijn en goed voor mens en natuur keek ik met genot terug om mijn insectensnack.

krekel-op-stokje

Na de krekel, namen we plaats aan een tafel waar meerdere mensen de insectentruck hadden ontdekt. Een paar gasten hadden een pannenkoek besteld met maaien en stroop. Ook daar was ik erg benieuwd naar en keek vol bewondering naar de pannenkoek. Ze trokken geen vies gezicht bij het nemen van een hap en ik vroeg ze hoe het smaakte. Zei zeiden dat ik het zelf mocht gaan ondernemen en ik nam een hap. Ik moet je eerlijk zeggen, het viel me best mee. Je proefde meer het stroop dan de kriebelige witte maaien. Een goed teken want op deze manier krijg je toch goede voedingstoffen binnen, die je zou missen wanneer je een normale pannenkoek zou eten.

maaien-pannekoek

Met een voldaan gevoel gingen we naar huis. Eenmaal thuis aangekomen was ik toch wel erg benieuwd over de toekomst van deze beestjes. Hoelang zal het duren voordat deze insecten onze supermarkten overnemen?

Ik ging op onderzoek uit.

Insecten in de toekomst

Insecten zijn erg voedzaam want ze zitten vol proteïnen en hebben een laag vetgehalte. Op dit moment zijn er maar liefst vijf insectenkwekerijen in Nederland die allerlei insecten voor de menselijke consumptie produceren. Hierbij moet je denken aan sprinkhanen, meelwormen en krekels. Deze producten zijn dus al online te bestellen, maar wanneer je ze liever eerst van dichtbij wilt bekijken zul je nog even moeten wachten tot begin januari 2015. Begin volgend jaar zullen namelijk 500 Jumbo supermarkten gevuld zijn met producten waar insecten in zijn verwerkt.

Voor de mensen die niet kunnen wachten tot volgend jaar goed nieuws want, speciaal voor Halloween gaat de Nederlandse producent DeliBugs insectenlolly’s maken die te koop zullen zijn in bijna alle Albert Heijn supermarkten. Wie weet lik jij volgende week wel aan een kersen-meelworm, peer-meelworm, perzik-krekel of framboos-krekel lolly.

Op de vraag hoelang zal het duren voordat deze insecten onze supermarkten overnemen, heb ik nog geen concreet antwoord. Wel weet ik mijn onderzoekje dat de insecten niet alleen gezond zijn, maar ook een manier is om iets te doen aan de schaarste van dierlijke eiwitten in de wereld. Mijn voorspelling is dat in de toekomst de insecten steeds vaker worden gegeten als vlees of vis vervanger. Als dit niet zo is dan zal deze hype gewoon weer overvliegen.

Ik weet in ieder geval wel wat ik voor Halloween ga kopen. 😉

krekel-op-stok

Door: Kayleigh Jobse