Afgelopen weekend bezocht ik ein-de-lijk de IJ-hallen in Amsterdam, de grootste vlooienmarkt van Europa. Ongeveer elke maand vindt deze plaats. Na lang plannen en mislopen, kon ik er dit weekend heen. En ik was meteen verliefd! Waarom ik nog heel vaak terug ga, lees je hier.

De vette locatie

De vlooienmarkt vindt plaats in de lasloods op de NDSM-werf, de werf van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij. In deze lasloods werden, zoals de naam het al zegt, de fabricaten gelast tot scheepsrompen. Zodra je deze hal binnenkomt waan je je echt in de sfeer van een scheepswerf en zie je direct voor je hoe daar vroeger grote schepen werden gelast en klaar gemaakt om het water op te gaan. Sinds deze maand vindt een deel van de markt ook buiten plaats, je loopt dan tussen de verschillende loodsen. De lasloods wordt voor verschillende doeleinden gebruikt en lucky for us, ook voor de IJ-hallen vlooienmarkt dus!

Enthousiaste verkopers

Bij de meeste kramen waar ik heb gestaan stonden mega enthousiaste verkopers die zelf alles afstruinen voor de beste spulletjes, om die weer aan ons te verkopen! Het voorwerk is dus eigenlijk al gedaan voor je; een goed verhaal erbij en ik ben om. Deze verkopers zorgen natuurlijk ook weer voor het volgende puntje, misschien financieel gezien allemaal niet goed voor me maar o, zo leuk.

Uitgebreid assortiment

Tassen, kleding, emaille, schilderijtjes, klokjes, meubels, oude kistjes, voorraadpotten, lampen; echt alles waar een antiekliefhebber’s hart sneller van gaat kloppen is hier te vinden. Buiten dat er een groot assortiment is, is het grootste gedeelte van dit assortiment kwalitatief echt goed. Geen kapotte ouwe meuk dus, maar mooie antieke spullen die bij jou thuis nog een glansrijke toekomst tegemoet kunnen gaan.

Goede prijzen

Ook al zijn de IJ-hallen ontzettend goed bezocht en hebben de verkopers qua bezoekers niets te klagen, de prijzen zijn echt schappelijk. Natuurlijk is er altijd een aantal kramen waar er naar jouw mening toch echt teveel gevraagd wordt, maar op een paar na vragen de meeste kramen nette prijzen. Je zou verwachten dat hoe drukker het bezocht wordt, hoe hoger de prijzen worden, maar dit valt echt enorm mee. Wij gingen naar huis met een volle kofferbak voor nog geen 70 euro, ka-ching!

Goede organisatie

Dan het laatste puntje, misschien een beetje saai om te vermelden maar zeker niet onbelangrijk: de goede organisatie. Voordat je de vlooienmarkt mag bezoeken moet je entree van 5 euro betalen. Dit vond ik zelf een beetje teleurstellend aangezien hier op de site en op de facebook-events niet echt iets over vermeld staat. Desalniettemin was dit goed geregeld, de rijen waren niet lang en binnen drie minuten stond je binnen. De markt is goed opgebouwd, er is genoeg eten en drinken te vinden (wat natuurlijk wel nodig is tijdens het harde shoppen) en er zijn toiletten aanwezig. Als het goed is zijn er ook pinautomaten te vinden, maar het is nooit een overbodige luxe om genoeg cash mee te nemen. Misschien ook wel slim voor je eigen portemonnee…

Aangezien een foto meer zegt dan duizend woorden (en dus ook meer dan dit lijstje 😉 ), heb ik natuurlijk wat fotootjes voor jullie gemaakt. De komende maanden vinden er weer genoeg IJ-hallen plaats, dus check de site en ga zelf eens sfeer proeven. Wellicht van tevoren even bedenken wat je ‘nodig’ hebt, want er past meer dan je denkt in een kofferbak!

Door: Iris Reinhard – Foto’s: ndsm.nl, ijhallen.nl