Afgelopen weekend zijn we alle (koffie) hotspots van Utrecht afgestruind. Het zijn er een hoop dus de volle waslijst daarvan kunnen jullie hier vinden. Nu gaan we jullie eerst trakteren op onze vijf favorieten (in willekeurige volgorde):

Onze 5 leukste hotspots van Utrecht

Koffie Leute Brauhaus

Koffie Leute was aanvankelijk een mobiele koffiebar die je op festivals tegen kon komen, maar er was nog geen vestiging. Daarom zijn de jongens van Koffie Leute in februari dit jaar het Koffie Leute Brauhaus gestart. Het Brauhaus is het eerste koffiezaakje in Utrecht dat een filterkoffiebar is, ze hebben veel verschillende smaken maar ook voor thee kun je hier terecht. Mocht je gewoon je oude vertrouwde cappuccino willen dan kan dat gelukkig ook. Het Brauhaus is gevestigd in de creatieve broedplaats van verschillende ondernemers genaamd Druk. Je voelt de bruisende sfeer al meteen bij binnenkomst. Wanneer je je koffie besteld hebt kun je in de huiskamer stappen en daar je koffie nuttigen. De huiskamer is een en al setting en je kijkt je ogen uit. Voor een snel bakkie pleur moet je niet naar Brauhaus gaan, hiervoor moet je echt de tijd nemen en dat is het zeker waard. Het Brauhaus ligt net buiten het centrum, dus je moet er een klein stukje voor lopen, aan de Westerkade 30.

Broei

Recht tegenover het Brauhaus ligt Broei, een fantastisch cafeetje waar je wat kunt eten en drinken. De koffies zijn er meesterlijk maar ook voor een interessante lunch kun je hier goed terecht. Bij Broei kan je vanaf donderdag tot zaterdag ook mee doen aan het concept “eten wat de pot schaft”. Voor minder dan 10 euro kan je aanschuiven en eten wat de pot schaft. Broei organiseert geregeld lezingen, optredens, workshops en is een soms een open podium, voor de agenda kun je kijken op de website; broei-utrecht.com. Broei ligt ook mooi gelegen aan het water en heeft tevens een  mooi terras dus je kunt er ook fijn buiten zitten. Je vindt Broei op de Oosterkade 24.

Cornelis

Voor Cornelis moet je wel een stuk lopen, maar wij zijn blij dat we dat gedaan hebben. Cornelis was vroeger een kruidenier, de nieuwe eigenaren zijn in november vorig jaar gestart en besloten de naam in ere te houden. Weliswaar is Cornelis geen kruidenier meer, het heeft van alles wat. Uiteraard kun je er veel verschillende en lekkere koffies en thee’s genieten maar hier kun je ook terecht voor een goede lunch. Ook hebben ze veel lekkere taarten die ze zelf maken. Cornelis is niet vies van goed verantwoorde biologische- en streekproducten en zo kun je bij Cornelis ook verschillende de producten en artikelen kopen. De grote verassing is nog wel dat Cornelis ook een hotel is, met maar liefst 1 kamer, wat het toch iets extra’s geeft. Cornelis ligt gelegen in het hoogst charmante wijkje van de Wittevrouwen aan Maliestraat 16.

Blackbird Coffee & Vintage

We weten dat deze spot al vele malen genoemd is en de meesten van onze lezers hebben ons ook op Blackbird geattendeerd, maar het is dan ook echt een toppertje. Espressobar Blackbird heeft echt een knusse sfeer en zoals de naam ook al verklapt, alles is Vintage. En veel artikelen in de bar kun je zelfs kopen. Blackbird heeft ook een bizarre voorliefde voor vintage fietsen, bij binnenkomst hangen er al een paar. Maar wanneer je de kelder durft te betreden zul je er nog veel meer vinden. Dit geeft de tent een extra lading en iets aparts. Blackbird is puur gericht op koffie, voor een lekker broodje moet je hier niet zijn, dit betekent dat al hun tijd en liefde in de overheerlijke koffies wordt gestoken. Wij voelden ons zeer op ons gemak bij Blackbird op de prachtige locatie langs de Oudegracht 222.

Gys 

Voornamelijk gingen wij op zoek naar plekken waar je leuk koffie kan drinken. Gys is zo’n plek, maar het is eigenlijk gewoon een restaurant, al heb je dat in eerste instantie niet echt door. Gys legt zijn focus voornamelijk op biologisch gezond eten en gebruikt daarvoor veel streekproducten. Ook kun je er voor vegetarisch en vegan gerechten goed terecht. Het interieur sprak ons erg aan, de lampen met daarin plantjes en mos vallen meteen op en levert veel kijkplezier op. Verder is alles van hout en staat de pastelkleur groen centraal. Gys is zeker een bezoekje waard en is te vinden op de voorstraat 77. Binnenkort opent Gys een tweede vestiging op de Amsterdamse Straatweg, lees het hier.

Voor meer hotspots in Utrecht lees je onze Ultimate lijst van hotspots in Utrecht!

Door: Marijn Sneijder – Foto’s: liefsuitutrecht.nlbroei-utrecht.comcornelis-utrecht.nlkoffieleute.nl, gysutrecht.nlblackbirdcoffee.nl