Na het succesvolle bericht over alle toffe hotspots in Utrecht, is het nu tijd voor een andere stad! Ooit al eens de aftocht gemaakt naar Maastricht: de parel van het Zuiden, de Maasstad, Maasje, Mestreech? De bourgondische monumentenstad, oudste stad van Nederland, échte studentenstad? Nee? Tijd om die trein in te stappen dus! Aangezien deze stad vijf jaar mijn thuis was, ga ik bij dezen alle ins en outs met jullie delen om je weekendje Maastricht tot een succes te maken! (Ook als je er al woont mag je er natuurlijk gebruik van maken 😉 ). Van restaurantjes tot winkels, enjoy!

Koffie + Lunch

Café Zondag

Kom je net de trein uit en ben je al toe aan een drankje, lunch of borrel? Loop dan even langs Café Zondag. Hier hangt een chille – tikkeltje artistieke – sfeer. Het terras ligt gezellig aan de straat die de entree van Maastricht vormt, naar mijn mening één van de mooiste straten van de stad. Zondag is naar eigen zeggen ‘gespecialiseerd in paninologie en feestjes’. Een ideaal café om de dag rustig te beginnen of ’s avonds even te borrelen voor je diner. Je vindt dit café op de Wyckerbrugstaat 42, maar als je vanuit het station richting de stad loopt kun je het niet missen!

cafe-zondag-maastricht

Foto: Facebook – Cafe Zondag

Coffeelovers

Ook in de categorie ontbijt, lunch en koffie: Coffeelovers. Aangezien Coffeelovers een keten vormt in Maastricht hoort deze misschien net iets  minder in het rijtje thuis, maar aangezien ik hier velen van mijn brakke uren gespendeerd heb, mocht CL niet missen. Het leuke van Coffeelovers is dat alle locaties die er zijn totaal verschillend zijn. Mijn favoriet was Plein 1992, waar het terras altijd in de volle zon ligt, je een mooi uitzicht op het plein hebt en waar de beste lunches geserveerd worden. Mocht je twijfelen of je zin hebt in een koffie, de strawberry granita is echt een aanrader! Als je voor sfeer kiest, ga dan naar de locatie in de Dominicanen Kerk, waar zich een boekhandel bevindt die door velen als mooiste boekhandel van de wereld is bekroond. Alle locaties hier.

coffe-lovers

Foto: coffeelovers.nl

Café Falstaff

De hele zomer lang biermenuutjes wegtikken op dit prachtige terras op het Amorsplein is absoluut geen straf. Proef hier het bourgondische, Maastrichtse leven: naar Falstaff ga je als je zin hebt in een goede borrel met speciaal biertjes en een heerlijke ‘supermegabierplank’ die aan al je bourgondische behoeftes voldoet. Ook kun je hier terecht voor lunch en diner, maar het zou toch zonde zijn als je die speciaal samengestelde biermenu’s laat lopen. Succes met de kater! 😉

fallstaff-maastricht

Foto: Facebook – Cafe Falstaff

Tapijn

Als je even geen zin hebt in de drukte van het Vrijthof of de markt, maar toe bent aan een wandeling in het stadspark (ook zeker een aanrader) vergeet dan niet even een drankje, lunch of diner bij Tapijn te doen. Tapijn bestaat nog niet zo lang en is hip, hot, nieuw en happening. Het bevindt zich in een oude militaire kazerne, waar nog veel van terug te zien is en wat dus een echte army sfeer uitstraalt. Het menu liegt er niet om en de locatie is echt een bezoekje waard! Adres: Tapijn Kazerne 20.

tapijn-maastricht

Foto: Facebook – Tapijn

Diner

De Brandweer

Van de ene kazerne naar de andere, ook nieuw in Maastricht: De Brandweer. Gerechten die net ff anders zijn dan je gewend bent en ook een unieke locatie. De kaart wisselt dagelijks, dus des te meer reden om je te laten verrassen. Alles hier is biologisch en komt (zoveel mogelijk) uit de buurt, je kunt hier dus met een goed gevoel plaatsnemen. Ook hier kun je niet reserveren, maar een korte en plezierige wachttijd wordt gegarandeerd. De Brandweer bevindt zich op Capucijnenstraat 21.

Foto’s: debrandweer.com

Café Sjiek

Ook dit is een echte Maastrichtse topper, ietsje hoger in prijsklasse maar dan ben je wel verzekerd van een topdiner. Op de kaart staan echte Maastrichtse gerechten maar ook voor andere smaken kun je hier terecht. Lekkere wijnen, mooie locatie, Maastrichts eten en sfeer: ideaal voor je citytrip dus! Zorg wel dat je hier op tijd bent, er kan niet gereserveerd worden en het restaurant is echt populair. Als je wat later bent, kun je ook eerst borrelen aan de bar en ook dat zal prima bevallen. Café Sjiek kun je vinden in de prachtige Sint Pieterstraat, nummer 13.

cafe-sjiek

Foto: Facebook – Cafe Sjiek

Burgerlijk

Oh my, als ik deze menukaart bekijk loopt het water me in de mond: van truffelbitterballen tot de beste burgers. Aangezien de burgertenten in Nederland als paddenstoelen uit de grond schieten, kon deze natuurlijk niet missen in het rijtje. Dit is zeker concurrentie voor alle andere burgerzaken en (zover ik weet) de eerste in Maastricht. Het begint bijna een typisch Maastricht’s dingetje te worden, maar ook hier kun je niet reserveren en mag je eerst aan de borrel voor het eten. Je vindt Burgerlijk op Rechtstraat 37.

Foto: Facebook – Burgerlijk

Marres Kitchen

Dit restaurant bevindt zich in Marres Huis, waar je naast kunstexposities en tentoonstellingen ook een prachtige tuin vindt maar bovenal: lekker eten! Bij Marres Kitchen geniet je van de Arabische keuken met lekkere mezze (Arabische tapas) maar je kunt er ook heerlijke pasta’s krijgen. Sfeervol restaurant en in de zomer kun je lekker in de tuin dineren. Geniet van een wijntje of een koffietje en lekkere verse producten. Ook Marres Kitchen vind je in de Capucijnenstraat, op nummertje 98. Eet smakelijk.

marres-kitchen-maastricht

Foto: marres.org

Shop

Teazone

Van cafés en restaurants komen we langzaam aan bij de winkels en laat Teazone nou allebei zijn. Bij Teazone vind je bijzondere interieurproducten uit de hele wereld, maar ook heerlijke thee en zoetigheden. Naast heel veel soorten thee kun je hier ook terecht voor koffie uit verschillende continenten. Bezoek Teazone op de Koestraat 9!

Foto’s: teazone.nl

Festen

Nog eentje in de categorie ‘winkelen én een lekkere koffie drinken’: Festen. Voor kaartjes met leuke teksten, cadeaus, interieurspullen, boeken, lampen,  kleding, tassen en écht nog veel meer ga je naar Festen. Dit is typisch zo’n winkel waar je heel lang zoet kan zijn zonder ergens naar op zoek te zijn. Een grote, mooie winkel waar je dus ook terecht kunt voor een koffie met taart. Nog op zoek naar een leuk kado dus? Ga naar Minckelersstraat 1a.

Foto’s: festen-leshop.nl

50/50 Store

Naar 50/50 Store ga je voor vette, verantwoorde kleding, voor mannen én vrouwen. Alleen al het pand is genoeg om even een bezoekje te brengen, maar ook van de interieurafdeling word je erg blij. 50/50 Store is niet alleen een hele toffe winkel, het doel van deze winkel is ook nog eens anders dan wat je in de gemiddelde winkel vindt. 50/50 Werkt namelijk samen met het Leger des Heils om de mogelijkheid te bieden om werkervaring op te doen, aan mensen die weer terug op de arbeidsmarkt komen. 50/50 Vind je net iets minder snel: bij Mosae Forum de roltrap af naar Gubbelstraat 8.

50-50-maastricht

Foto: 5050-store.nl

Stijl

Té mooie kleding vind je bij Stijl. Helaas voor de heren, Stijl is een echte damesboutique. De prijzen liggen hier wel misschien iets hoger, maar dan vind je ook unieke items. Van jurken tot blazers, jumpsuits tot tops, van sneakers tot hak. Stijl vind je op twee locaties in Maastricht: de ene in Achter het Vleeshuis 9 en de andere in Wycker Brugstraat 48. Veel shopplezier!

stijl-maastricht

Foto: welovestijl.com 

Waarschijnlijk ben ik echt nog een heeele hoop vergeten. Mocht je dus denken: ‘ga je schamen, …. kun je écht niet missen‘ reageer dan even hieronder! 🙂 En voor de rest, have fun!

Door: Iris Reinhard – Foto’s: cafezondag.nlcoffeelovers.nlcafe-falstaff.comcafesjiek.nltapijn.wix.com/tapijndebrandweer.comburgerlijk.eumarres.orgfesten-leshop.nl5050-store.nlwww.welovestijl.com