Als je zo vriendelijk zou willen zijn om met mij terug te gaan in mijn jeugd. Ik denk dat het besef kwam toen ik een jaar of 6 was. Ik was anders dan anderen. Ik was speciaal. Maar eigenlijk alleen als ze zon heel hard scheen.

Mijn ouders maakten zich dan constant zorgen om mij. Mijn huidje was zo gevoelig voor de zon dat ze op vakantie in Kroatië voor mijn gevoel altijd achter me aan liepen met een fles zonnebrandcrème. Ik was altijd het kind waarbij de zonnebrandcrème nooit uitgesmeerd werd. Ik liep standaard over de camping met witte plekken op mijn schouders en neus. En als we naar ze zee gingen moest ik altijd mijn t-shirt aanhouden. Als kind baalde ik hier verschrikkelijk van, nooit kom iemand mijn mooie nieuwe bikini zien.

Britt2Ondanks de goeie verzorging van mijn ouders kwam het nog wel eens voor dat ik verbrandde. Dat was meestal omdat ik onverwachts toch wat langer bij iemand in de tuin ging spelen. En als kind dacht ik wat veel mensen nu nog denken, bij bewolking verbrand je niet. Ik heb meerdere malen met blaren op mijn rug in de kamer gezeten, terwijl iedereen buiten aan het zwemmen was. Mijn rug werd ingesmeerd met yoghurt om de warmte uit mijn huid te trekken. Huilend van de pijn lag ik s ‘avonds in bed en dat allemaal door die rot zon.

Als kind was ik rossig en daar hoorde een enorm bleke huid bij. Toen ik opgroeide werd het rode in mijn haar minder zichtbaar en werd ik langzaam een beetje donkerblond. Al verraad de rode schijn over mijn haar nog steeds mijn duistere ginger-verleden. Helaas veranderde mijn huid niet. Door de verbrandingsdrama’s in mijn jeugd zijn de zon en ik nog steeds niet beste vrienden. Inmiddels heb ik mijn weg gevonden en verbrand ik (bijna) nooit meer. Maar geloof me, dat kost moeite.

Waarom is zo’n hittegolf voor gingers dus nog erger?

Britt1 copyIn de zomer begin ik mijn dag met een heerlijke frisse douche. Vervolgens smeer ik mijn hele lichaam in met factor 50+ voor kinderen. Deze zonnebrandcrème is net wat dikker als normale zonnebrand, waardoor ik altijd met een prachtige witte waas over mijn complete lichaam rondloop. Ook heb ik de hele dag een plak gevoel over mijn hele lichaam. Dat plakgevoel wat je kent van ranja die opdroogt tussen je vingers. Daarbij komt dat ik mijn hele lichaam vaak insmeer voor niks. Ik fiets ’s ochtends naar werk, zit op kantoor, fiets weer naar huis en zit de hele avond binnen. Waarom doe je het dan, vraag je je misschien af. Nou het komt vaak genoeg voor dat het spontane idee komt om na het werk even op het terras te duiken of ik het park te gaan liggen en die spontane ideeën bezorgden mij in het verleden vaak een verbrande huid. Maar nu niet meer, ik ben altijd tenminste door een laag zonnebrandcrème beschermt. En uiteraard gaat de crème mee in de tas zodat ik door de dag heen nog bij kan smeren. Als ik de crème vergeet fiets ik eerst naar huis om hem te halen. Spontane acties zonder zonnebrandcrème zitten er voor mij niet in helaas.

Als ik in het park of bij het zwembad lig zal mijn rug door iemand anders ingesmeerd moeten worden. Ik heb al vaak een random vriendin gevraagd om mijn rug van zonnebrandcrème te verzien. Dat is de grootste fout die je kunt maken! Je kiest geen random vriendin voor dit uiterst precieze klusje. Een random vriendin met een prachtig gebronsde huid die nog niet verbrand als ze de zon aan zou raken, kan nog zo’n goeie vriendin zijn. Aan mijn rug komen ze niet. Ze smeren namelijk, zoals de naam al doet vermoeden, heel random hier en daar wat crème. Ze weten niet dat bikini’s kunnen verschuiven en juist die randjes ontzettend gevoelig zijn om te verbranden. Ik zoek dus altijd lotgenoten met een witte huid en het liefste gingers om mijn rug in te smeren. Zij kennen de tips and tricks en zo weet ik zeker dat ik vanavond geen pak yoghurt op mijn rug moet smijten.

Er zijn nog meer nare dingen hoor

 • Britt3Zonnebrandcrème is vet duur, vooral als je een hoge factor gebruikt. Daarnaast kun je een fles maar maximaal 1 jaar bewaren. In de zomer geef ik meer geld uit aan zonnebrandcrème dan aan mijn vakantie.
 • Alle bikini’s zijn gemaakt en worden geshowd door bruine bitches. Het is dus altijd een hel om een bikini te vinden die je niet de ‘al-4-jaar-dood’-look geeft.
 • Ik heb sproeten op mijn armen en gezicht die mijn witheid een beetje verdoezelen. Vaak krijg ik dan ook te horen: “Britt het valt toch wel mee hoe wit jij bent?“. Ik laat ze dan triomfantelijk mijn benen of buik zien. Meestal verblind ik ze en moeten ze een week lang met zonnebril oplopen.
 • Eind augustus gaat iedereen er automatisch vanuit dat je niet op vakantie geweest bent. Terwijl je drie weken lang in de woestijn gelopen hebt.
 • Aan het eind van de vakantie denk je je bikinibroekje een minuscuul beetje te kunnen zien op je billen, maar dat zie je alleen zelf als je naakt voor de spiegel staat bij het juiste licht.
 • Ik ben altijd degene die in de schaduw wil liggen als we met vriendinnen gaan zonnen. Sowieso zon ik liever niet.
 • Ik smeer het randje haar rondom mijn gezicht altijd in met zonnebrandcrème en daardoor is mijn haar altijd vet in de zomer.
 • Hoe goed ik me ook insmeer, in de zomer ga ik altijd voor de Pipo de clown look. Ik heb altijd een rode neus. Sommige mensen vinden het schattig, ik niet.

Voor het geval je het afvroeg; de raarste en naarste plekken om te verbranden

 • Schouders; verbranden bij mij het snelst en zijn daarom kut.
 • Knieholtes; probeer dan nog maar eens te lopen.
 • Onderkant van de voeten; ja die kun je dus verbranden. #beentheredonethat
 • Billen; letterlijk op de blaren zitten is nog kutter dan dat jij denkt.
 • Het dunne lijntje huid rondom je lippen of je lippen verbranden. Bijzonder pijnlijk, ooit kreeg ik zalf waardoor de pijn wegging maar ik instant Kylie Jenner lips had (stond me niet).
 • De randjes op je oor, vooral met slapen heel stom want je kunt niet meer op je zij liggen.

Zo! Dat was mijn frustratie. Voor de rest geniet ik best wel van de zomer hoor. Overigens schrijf ik dit stuk ook om te waarschuwen tegen de gevaren van de zon. Niet iedere huid is zo gevoelig als die van mij, maar eigenlijk is het helemaal niet gek om kinderen met een shirt aan te laten zwemmen of jezelf in de zomer elke ochtend van top tot teen in te smeren. Wij Nederlanders springen altijd van coltruien naar drie uur bakken op het strand. Iedereen kan toch wel bedenken dat dit niet gezond is? Doe dus voorzichtig aan de komende dagen! Hoe kut ik alles wat ik moet doen en laten om niet verbranden ook vind, huidkanker is veel erger.

Door: Britt Willemsen – Foto’s: commons.wikimedia.org