Koh Phangan, een eiland in het zuid-oosten van Thailand. Hoewel Thailand natuurlijk prachtig is, zijn er op dit eiland eigenlijk maar drie dingen te doen; party, party en party. Het bekendste feest van het eiland is de Full Moon Party. The original. De plek waar maandelijks duizenden backpackers heen reizen om eens even helemaal los te gaan. Velen zien de Full Moon Party als iets dat je een keer in je leven gedaan moet hebben. Ik ging erheen. Oké, oké. Ik ging er twee keer heen. In dezelfde week… Het was een ervaring!

Een stukje Full Moon geschiedenis.

Koh Phangan (of Ko Pha Ngan) is een eiland in het zuid-oosten van Thailand. Het eiland kent vele stranden, maar het bekendste is toch wel Haad Rin (of Hat Rin). Dit vanwege dit feest. De eerste Full Moon Party was in 1985, het was een geïmproviseerd feest voor zo’n 30 man. Ze kozen voor Haad Rin omdat vanuit dat strand de volle maan mooi te zien was boven de zee. Inmiddels is de Full Moon Party rázend populair en komen er maandelijks zo’n 30.000 mensen naar het strand om dit mee te maken. De horeca-ondernemers proberen hier hun voordeel uit te halen, door zo veel mogelijk aftreksels van de Full Moon Party te organiseren. Zo is er een Half Moon Party, maar ook een Quarter Moon Party, Black Moon Party, Shiva Moon Party en meer. De Full Moon Party is uiteraard eens per maand, tijdens volle maan. En met oudejaarsavond doen ze er nog eentje, ongeacht de stand van de maan.

Ik sliep in een kamer met maar liefst 41 mensen! En de kamer was één groot stapelbed.

Mijn Haad Rin Full Moon Party

Dancing Elephant

Ik sliep tijdens mijn verblijf op Koh Phangan in Dancing Elephant. Nouja ‘sliep’ dat is wellicht wat te veel gezegd. Van slapen komt weinig aan deze kant van het eiland. Vooral in dit hostel. De dorms zijn groot. Ik sliep in een kamer met maar liefst 41 mensen! En de kamer was één groot stapelbed, met tientallen matrassen tegen elkaar aan in plaats van losse stapelbedden. Maar geen moment spijt van de keuze voor dit hostel. Ik heb een té gekke tijd gehad. En dit is tevens te plek waar ik tijdens mijn reis (tot dusver 4 maanden) de meeste mensen heb leren kennen. Je weet dat je naar een partyplek gaat, dan kun je maar beter de full experience doen, toch? Nou dan is dít hostel de plek voor jou. Wil je wel een beetje nachtrust, kies dan uiteraard niet voor een partyhostel. Iets op loopafstand van Haad Rin is wel aan te raden.

De Dancing Elephant (zullen we het vanaf nu afkorten naar DE?) is tevens de plek waar voor de meesten het feestje begint. DE heeft namelijk een bar aan de straatkant en geeft dagelijks straatfeesten. Gasten van DE, maar ook van andere hostels komen rond een uur of 9 naar DE voor een drankje bucket goedkope alcohol. Ondertussen wordt iedereen voorzien van de kenmerkende neon-verf waarmee je je creatieve uitspattingen kunt loslaten op je eigen lijf of die van een andere backpackers. Wellicht is dit wel het gezelligste van de avond. De sfeer komt er goed in, maar de schilderingen worden er niet beter op.

Dé Full Moon Party

Wanneer iedereen het benodigde bucketje (of meer) alcohol heeft genuttigd, loopt de hele straat leeg, richting Haad Rin. Wanneer je in omgeving van Haad Rin verblijft is toegang tot Haad Rin Beach gratis. Wanneer je verder weg verblijft, kan het nog wel eens zo zijn dat de weg is afgezet en dat je eerst een entree moet betalen. Dit is overigens een klein bedrag van 100 Thaise Baht (€2,50).

 

In alle straatjes rondom het strand vind je kraampjes met eten, maar vooral met drank. Buckets met een sterke drank en mixer naar keuze. En vaak goeien ze er ook nog willekeurig een RedBull doorheen. De drank is hier iets goedkoper dan op het strand, dus als je dorstig bent is het verstandiger hier je emmertje vast te halen, wellicht ook wat rustiger. Want wanneer je het stand op loopt zie je de gigantische menigte bestaande uit tientallen duizenden mensen. Gemiddeld komen er zo’n 30.000 mensen per keer naar de Full Moon Party.

 

De hoeveelheid mensen wordt duidelijk wanneer je het strand betreedt, van links naar rechts zijn over de hele lengte van het strand mensen te zien. En die komen allemaal voor één ding. Feesten. En dat is te zien. Mijn ervaring is dat de sfeer goed is. Er wordt flink gedanst en mensen zien er vrolijk gekleurd uit door alle neon verf. Iedere strandtent draait zijn eigen muziek. Van techno en dance, tot disco en reggae. Er is voor ieder wat wils. Vind je de muziek niks, dan loop je 50 meter verder en is het compleet anders.

Buiten feestende reizigers is het strand ook bezaaid met vuurshows. Locals die de gekste trucs uithalen met vuur, zoals jongleren of vuur spuwen. Een flink spektakel. Ook zijn er enkele brandende springtouwen waar je als feestganger aan kunt deelnemen. Pas hier wel mee op! Ik heb een aantal nare verwondingen gezien van mensen die verstrikt zijn geraakt in deze touwen. Het blijft Azië en veiligheidsregels zijn er vaak niet.

Het feest duurt tot zonsopgang. En hoe later het wordt, hoe gekker. Het is merkbaar wanneer de buckets hun werk beginnen te doen. Mensen komen hier écht heen om te feesten en gaan dan ook helemaal uit hun dak. Soms iets té. Je moet niet raar opkijken als er een paar dronkemannen in de zee staan te pissen of te kotsen. Dat is dan weer de keerzijde van het verhaal. Ook kan het zeker voorkomen dan mannetje en vrouwtje elkaar tegenkomen en dat er hier en daar wat lichaamssappen worden uitgewisseld. In welke vorm dan ook. De condooms op het strand bevestigen dit. Qua drugsgebruik valt het reuze mee. Deze geruchten gaan vaak in de rondte, maar alcohol voert duidelijk de boventoon op het feest.

Tegen de tijd dat de zon opkomt, wordt het laatste nummer gedraaid. Veel mensen zijn dan al weg. De avond begint immers vroeg en zonsopkomst is rond een uurtje of 6. Na het laatste nummer gaan ook de laatste mensen naar huis. Wat zij meenemen is een onvergetelijke ervaring.

Koh Phangan Jungleparty

De dag voorafgaand aan de Full Moon is er altijd een Jungle Party op Koh Phangan. Die ook zéker de moeite waard is. De Jungle Party heeft meer weg van een festival. Het is een omheind terrein in het binneland van het eiland, met een stage waar een DJ draait. De muziek is ook van wat rauwer. Techno, deephouse en hier en daar wat alternatievere stromingen zijn de genres die je hier kunt verwachten. Daarnaast zijn er eettentjes, haal je drinken met bonnetjes en zijn er plekken om te chillen.

jungle-party

Keep it clean!

Houdt wel in je achterhoofd dat je in een prachtig land bent op een prachtig strand. Dit (onderstaande foto) is ábsoluut niet nodig, maar wel het gevolg van de duizenden toeristen. Gebruik je verstand, breng je flessen bier/buckets etc. gewoon terug naar de bar of gooi het in de prullenmand.

full-moon-party-trash
Bron: en.wikipedia.org
Afbeeldingen: en.wikipedia.orgcommons.wikimedia.orgmirror.co.uk