Meubels kweken in plaats van meubels maken, dit was het idee van de Spaanse meubeldesigner Gavin Munro. Hij is de oprichter van Full Grown, een project waarin bomen worden gegroeid in de vorm van stoelen, tafels en lampenkappen. Volgens Munro is dit proces vele malen milieuvriendelijker en efficiënter dan de manier waarop we momenteel meubels produceren.

Meubels kweken?

Het kweken vind plaats in Engeland, in de tuin van Munro’s schoonmoeder. Het proces is als volgt. Munro plant eiken, wilgen of esdoorns en geeft ze water. Om de paar weken buigt hij de takken voorzichtig in een bepaalde vorm, om een mal of frame. Is de juiste vorm bereikt laat hij de boom voor een aantal jaar met rust om de takken te laten verstevigen. Daarna oogst hij het meubelstuk.

full-grown-kweken-farm

Innovatief

Wel is het een tijdrovend proces, zo duurt het ongeveer tussen de 4 en de 8 jaar om een stoel te kweken. Toch gelooft meubelmaker Munro dat deze manier van produceren efficiënter is dan de huidige manier van meubels maken. “Nu hakken we bomen om die zo’n veertig tot zestig jaar nodig hebben om tot wasdom te komen. Daarna wordt het afgehakte hout naar een fabriek gedistribueerd om er kleinere stukken van te maken, die vervolgens weer ergens anders samen worden gebracht tot één eindproduct.” Munro ziet dit als een nieuwe manier van met hout omgaan. Volgens hem is dit alleen nog maar een begin.

full-grown-lamp-2

full-grown-stoel-2

full-grown-lamp-1

full-grown-stoel-1

Bekijk de video

Wil je zien hoe het allemaal werkt? Bekijk dan onderstaande video.

Stoeltje kopen?

Dat kan op de Full Grown website. Je moet dan wel even €3400,- neerleggen. Maar dan heb je wel een stoel. Ook kun je hem supporten op Kickstarter.

full-grown-coming-soon-1

full-grown-coming-soon-4

full-grown-coming-soon-2

Bron/afbeeldingen: kickstarter.comfullgrown.co.uk