Een tijdje terug hadden we het over het prachtige Lorraine in het noordoosten van Frankrijk. We gingen naar Metz en Nancy en lieten jullie weten wat daar allemaal te doen is. Als je dat nog niet gelezen hebt, het is echt de moeite waard! Daarnaast hebben we nog enkele dingen in de omgeving buiten die steden om gedaan die zéker ook de moeite waard zijn en die ik graag even deel met jullie.

Toul

Toul is een kleine historische vestingstad met oude gebouwen en stadsmuren gelegen aan de rivier de Moezel. Toul is wat onbekender dan Metz en Nancy terwijl het echt een erg leuk plekje is. Maar wat kun je er nog meer doen?

Saint-Étienne-kathedraal

De Saint-Étienne-kathedraal is een práchtige 13de eeuwse Rooms-Katholieke kathedraal. De kathedraal is gebouwd bovenop resten van een oudere kerk uit de 10de eeuw. De bouw van de kathedraal heeft in totaal drie eeuwen geduurd! Er is niet non-stop gebouwd, door oorlogen en geldgebrek moest er af en toe een pauze worden ingelast. De prachtige kloostertuin is ook toegankelijk.

Domaine de l’Ambroisie

In het het centrum van Toul, vlakbij de haven, zit een wijnmaker gevestigd; Domaine de l’Ambroisie. Deze wijn wordt gemaakt door de heren Thomas en Rémy, die je gráág kosteloos een wijnproeverij met uitleg geven. Je loopt binnen en vraagt naar een korte proeverij en de kans is groot dat je naar buiten loopt met een aantal flessen, zó lekker. Het is een kleine wijnmaker. Ze produceren zo’n 60.000 flessen per jaar en alleen binnenlands. Het grootste gedeelte zelfs alleen in de omgeving van Toul.

Domrémy-la-Pucelle

Domrémy-la-Pucelle is vooral bekend als geboorteplaats van Jeanne d’Arc, de nationale heldin van Frankrijk. Het dorp heette vroeger gewoon Domrémy. De toevoeging “La Pucelle” is afgeleid van de bijnaam van Jeanne d’Arc: “La pucelle d’Orléans” dat “de maagd van Orléans” betekent. Veel in dit dorp draait om Jeanne d’Arc en als je geïnteresseerd bent in geschiedenis is dit dorp zeker de moeite waard!

La Maison Natale de Jeanne D’Arc

La Maison Natale de Jeanne D’Arc is (als je Frans goed is, had je het al geweten 😉 ) de geboorteplaats van Jeanne D’Arc. Hier staat het huis waarin Jeanne D’Arc geboren is. De plek is nu een museum en het huis is toegankelijk voor bezoek. Het museum geeft ook wat meer uitleg en laat o.a. beelden zien over de geschiedenis van Jeanne D’Arc.

Eglise Saint Rémy

Daarnaast kun je ook Eglise Saint Rémy bezoeken. De kerk waar Jeanne D’Arc haar visioenen van God kreeg.

eglise-saint-remy

Jeanne D’Arc Basilica

Als je nog steeds geen genoeg hebt van kerken en kathedralen kan ik je de Jeanne D’Arc Basilica aanraden. Deze kathedraal is in de 20ste eeuw gebouwd ter ere van Jeanne D’Arc. Dat zal je meteen opvallen aan de grote standbeeldengroep voor de kathedraal. Van binnen is de kerk prachtig versierd. En wordt veel gebruik gemaakt van mozaïek, die er met de hand ingezet zijn. Er worden in deze kathedraal maar liefst 100.000 steentjes gebruikt voor de mozaïek versieringen.

Spectacle Monumental Jeanne d’Arc

Helaas was ik net iets te vroeg, want dit had ik graag willen meemaken! Spectacle Monumental Jeanne d’Arc is een spektakel dat zich óp en rondom de Jeanne D’Arc Basilica afspeelt. Het is een show waar ze door middel van video mapping (videoprojectie op gebouwen), licht, geluid en acteurs een verhaal vertellen. Een van de hoofdrolspelers is Jean D’Arc. Het is een enorm grote productie en er is jaarlijks een nieuwe show.

De show liep van 2 t/m 11 juli (m.u.v 6 en 7). Naar schatting zouden 11.000 tot 12.000 mensen dit spektakel bezoeken. Er is per avond plek voor 2000 bezoekers dat neerkomt op een maximum van 16.000.

[dailymotion id=”x2uapx6″]

Verblijf

Lorraine is een hele fijne tussenstop voor als je onderweg bent naar Zuid-Frankrijk. Als je kampeert is Camping de Villey Le Sec een leuke, schone, nétte en goedkope camping in Villey le Sec, aan de Moezel tussen Nancy en Toul. Je moet wel van Nederlanders houden, 85% van de bezoekers komt namelijk gewoon uit Nederland.

Tourisme

Wil je weten wat er nog meer te doen is? Kijk dan even op tourisme-lorraine.fr. Dit is de officiële toerisme site van Lorraine. Daar vind je allerlei tips over deze mooie omgeving!
Lorraine is makkelijk met de auto te bereiken. Maar mocht je liever het vliegtuig pakken dan biedt HOP een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en Straatsburg (www.hop.fr)

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met France Tourism.