Ik heb zojuist heel de straat laten weten dat ik thuis ben, met een schorre stem (van het schreeuwen) sta ik op de bank en wijs naar de grond, “daaaar daar zit hij, pak hem!”. Daar zit hij dan, het vieze, dikke en harige beestje dat mij de stuipen op het lijf jaagt, de spin. Bah, wat vind ik die beesten vies en krijg er al de kriebels van als ik eraan denk. Arachnofobie oftewel spinnenangst wordt deze fobie voor deze achtpotige insecten genoemd.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is erkend als fobie. Een fobie is een (irreële) angst voor plaatsen of situaties waar geen aanwijsbaar gevaar aanwezig is. Deze angst kan echter wel leiden tot zeer onaangename klachten. Mensen met een fobie hebben daarom de neiging om situaties of plaatsen die hen angst bezorgen, te mijden. Nu is mijn spinnenangst niet zo erg dat ik er alles aan doe om ze te mijden en kleine spinnetjes haal ik gemakkelijk zelf weg dus ik zou het een lichte vorm van de spinnenangst noemen. Er zijn vele fobieën die bekend zijn en die veel mensen hebben , de een wat meer dan de andere, denk aan, hoogtevrees, plankenkoorts of vliegangst. Er zijn er nog vele andere fobieën, ook hele bijzondere die ik je niet wil ontnemen.

Anglofobie – angst voor Engeland, Engelsen of de Engelse cultuur. Wat een bijzondere is dit, ik kan mij er enigszins iets bij voorstellen. Die altijd maar zuipende en luidruchtige Engelse die je vakantie weer verpesten.
Anthofobie/anthrofobie – angst voor bloemen. Waarom? Die mooie kleurige en geurige bloemen maken iedereen toch blij, blijkbaar dus niet. Ik vraag mezelf af wat er gebeurd met iemand die deze fobie heeft als hij/zij een bloem ziet. Ziet diegene die bloem in een vleesetende plant veranderen die hem of haar dan op eet?
Arachibutyrofobie – angst voor plakkerig eten, zoals pindakaas dat aan het gehemelte blijft plakken. Toch zonde lijkt me als je niet met volle teugen kan genieten van een heerlijk broodje pindakaas.
Octofobie – angst voor het cijfer 8. Wat kan daar nou eng aan zijn? Ja ik zie het, het zijn twee ogen die je doordringend aankijken en het lijkt ook te bewegen (ik keek één minuut lang naar het cijfer). Dus…
Papafobie – angst voor de paus.
We zouden er juist niet bang voor moeten zijn maar met al die verhalen over pedofilie veranderd deze o zo vriendelijke man in een slechterik.
Phronemofobie – angst om te denken. 
Dit lijkt me raar, dan wil je dus ook nooit denken, dan ben ik benieuwd hoe diegene in het dagelijks leven functioneert.

Mocht je zelf kampen met een fobie die je dagelijkse leven belemmert, er zijn voor veel fobieën speciale therapieën of gemakkelijke oplossingen die je fobie minder maakt of zelf weg neemt.

Oké vooruit nog een paar om mee af te sluiten:
Ergofobie – angst voor werk. Hmm oké heet dit niet gewoon luiheid?
Alliumfobie – angst voor knoflook.
Misschien zijn deze mensen vampier?
Geniofobie – angst voor kinnen. Het zijn ook maar rare dingen die kinnen, zeker als je er lang naar kijkt lijken het wel levende wezentjes te worden.

Van welke angst/fobie heb jij last?

Door: Britt Willemsen – Bronnen: therapiehulp.nl,gezondheidsplein.nl – Foto’s: pt.wikipedia.orgcommons.wikimedia.orgpixabay.com