Erotische kunst (ook wel Erotic art genoemd), ja het is een ding. Stijlvolle artistieke naaktfotografie in bijvoorbeeld de huiskamer. Maar waar komt dit vandaan? En wie hebben dit hangen? Wij zochten het uit en spraken onder andere met Cindy Verhoeven van Erotic Art Company.

Erotic Art Company

Erotic Art Company is een toegankelijke galerie met hedendaagse kunstfotografie van internationale kunstenaars. De foto’s hebben allemaal een sexy tintje, maar het gaat verder dan sexiness. De foto’s nodigen uit om de speelse, pure aard van onze ware natuur via fotografie te beleven. Thema’s in de huidige collectie zijn: positiviteit, intimiteit, puurheid, humor, artisticiteit en dromerigheid.

Ik zoek juist naar kunstwerken, die verder gaan dan alleen maar sexy en waar een gevoel van vrijheid, zelfexpressie en plezier van uitstraalt. Het moet fotografie zijn die het naakte lichaam en onze speelse natuur waardeert.

Het idee voor de Erotic Art Company ontstond tijdens een lange, onbevredigende zoektocht naar erotische kunstfotografie voor in huis. Initiatiefnemer Cindy Verhoeven en haar partner Felix de Graaf merkten dat erotische kunst, die ook goed past in een hedendaags interieur, moeilijk vindbaar was. Ze troffen of artistiek naakt met een vrij donkere, ongemakkelijke uitstraling of het werd snel plat en ordinair. Verhoeven: “Ik zoek juist naar kunstwerken, die verder gaan dan alleen maar sexy en waar een gevoel van vrijheid, zelfexpressie en plezier van uitstraalt. Het moet fotografie zijn die het naakte lichaam en onze speelse natuur waardeert”.

De deelnemende kunstenaars hebben vaak al een behoorlijk reputatie. Zo is een van de Nederlandse fotografen de Amsterdammer René de Haan. Hij zit vanaf 1989 in het vak en schoot stills voor ruim veertig Nederlandse films. Zijn naaktportretten integreren het vrouwelijk lichaam met onder meer strand-, bos- en woestijnlandschappen. En ook het door de internationale Vogue geroemde werk van kunstenaarskoppel Aitor Frias en Cecilia Jimenez zit in de collectie.

Cindy Verhoeven

Cindy Zw-witWij spraken de initiatiefneemster en oprichter van Erotic Art Company, Cindy Verhoeven en stelden haar een paar vragen.

 

Je hebt gewerkt als hypnotherapeut, is er een verband tussen dat en de Erotic Art Company?
Cindy: Het project is inderdaad mede ontstaan vanuit mijn praktijk. Ik merkte dat vrijwel al onze verlangens reiken naar puurheid (los komen van maskers en sociaal wenselijke rollen), vrijheid (vrij van angst, uit comfortzone) en plezier maken.

Naast mijn praktijk ben ik al jaren een enorme fotografieliefhebber. Zo ontstond langzaam het idee om d.m.v. fotografie iets te gaan doen met puur, vrij en fun. Al deze elementen komen, naar mijn mening, het sterkst terug in naaktheid en erotiek. Het zijn bijzonder krachtige ingrediënten, omdat we van nature geprogrammeerd zijn er naar te kijken. Het is een uitdaging beelden te selecteren die mensen in het dagelijks leven en in een hedendaags interieur kunnen integreren. Wat wel en niet kan en waar de grens ligt, bepaalt de kijker natuurlijk zelf. De ene gaat nu eenmaal wat makkelijker om met naakt en is vrijer dan een ander.

 Juist door te beargumenteren waarom mensen wel erotische kunst moeten kopen, creëer je denk ik een taboe.

Waarom denk je dat er behoefte is aan erotische kunst in de huiskamers?
Cindy: Juist door te beargumenteren waarom mensen wel erotische kunst moeten kopen, creëer je denk ik een taboe. Dat vind ik jammer. Je vindt het wel of niet mooi. Erotiek en kunst zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden.

Denk je dat deze kunst niet als aanstootgevend kan worden ervaren? Is een het bijvoorbeeld geschikt voor jonge gezinnen met kinderen (of waar kinderen op bezoek komen?)
Cindy: Hoe je omgaat met naakt, erotiek en seksualiteit is heel persoonlijk. In een gezin dat daar vrijer mee omgaat, is naaktheid al sneller de normaalste zaak van de wereld. We hebben juist gekozen voor een collectie met mooie en subtiele beelden. Er is veel beeld in de collectie waar geen naakt op te zien is en foto’s die niet zo expliciet zijn, maar waar het spannende in de suggestie zit. Daar gaat het ook vaak om bij erotiek en artistiek naakt; de suggestie. Natuurlijk is onze collectie wel bedoeld voor mensen met een vrije geest.

Hoe je omgaat met naakt, erotiek en seksualiteit is heel persoonlijk. In een gezin dat daar vrijer mee omgaat, is naaktheid al sneller de normaalste zaak van de wereld.

Zie je trends in de erotische kunst? Wordt het juist meer of minder bijvoorbeeld?
Cindy: Erotische kunst in huis is van alle tijden. Eeuwen terug, zoals tijdens De Gouden Eeuw werd daar stiekem over gedaan, maar toen waren er ook al erotische prenten en schilderijen met seksuele verwijzingen. Nu zie je vaak dat artistiek naakt vrijwel altijd in zwart-wit wordt getoond daar dit meer afstand creëert en het naakt toegankelijker maakt. Een erotische sfeer wordt vaak gecreëerd door lingerie op een high fashion manier te fotograferen, zoals in magazines. Zwart-wit beelden zijn absoluut prachtig en zijn in de collectie aanwezig. We willen echter laten zien dat er ook kleurrijke beelden met artistiek naakt zijn waarin het lichaam subtiel en natuurlijk aanwezig is. Tegenstelling in erotische fotografie, zie ik nog weinig, terwijl dat het juist boeiend maakt. Denk aan de combinatie van erotiek en humor of lief, maar toch ook stout…

Wie zijn jullie klanten?
Cindy: Mensen met een vrije geest die genieten van fraaie objecten en daarin hun eigen weg volgen! Fotografie (erotisch of niet) is altijd een statement piece in een interieur en dat is niet voor iedereen weggelegd. Stadsbewoners zijn iets sneller geneigd dit soort kunst te kopen merken we.

Het toestaan van tepels op Facebook wordt een drama vrees ik.

Voor de headerfoto bij dit artikel hebben we (voor Facebook) de tepels “onherkenbaar” moeten maken (zie bijlage), wat vindt je van het feit dat Facebook dergelijke foto’s niet eens accepteert?
Cindy: We pleiten absoluut niet voor het bevrijden van de tepel op social media. Het toestaan van tepels op Facebook wordt een drama vrees ik, want wie gaat bepalen welke afbeelding te erotisch is en welke artistiek (en dus opvoedkundig;-) verantwoord is? Facebook is voor “gewone” sociale contacten. Ik hoef zelf ook niet zo nodig op iedereen z’n pagina tepels te zien, lekker zo laten dus!

Waar willen jullie heen met jullie bedrijf, wat is de ultieme droom?
Cindy: De ambities zijn de nieuwe generatie artistiek naakt en erotische kunstfotografie op de interieurkaart zetten en marktleider worden op dit gebied. Hiernaast vinden we het belangrijk kunst toegankelijk te maken, dit bereiken we door te werken met grotere oplagen en onze kunstkoopregeling.

Betaalbaar?

Kunstfotografie is vaak duur door de exclusieve oplage (1 tot 5 prints), terwijl bij massa-edities (200+ prints) de uniciteit van het werk verloren gaat. Erotic Art Company biedt fotokunst voor een toegankelijke prijs zonder concessies te doen op het gebied van exclusiviteit. Wij hanteren een maximale oplage van 75 exemplaren. Ieder kunstwerk krijgt een editie- en authenticiteitscertificaat, inclusief handtekening van de kunstenaar.

erotic-art-nutcracker_3

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Erotic Art Company.