Toen ik een maand geleden op mijn rooster zag dat ik een weekje vrij had in december, besloot ik dat het tijd werd om weer eens op vakantie te gaan. Aangezien er niemand was die ook vrij had en aangezien ik er nou eenmaal van hou om in mijn eentje op avontuur te gaan, stond al snel vast dat het een solo-trip zou worden. Ik heb zelf nog even gegoogled op goedkope vliegtickets en fijne hotels maar ik had eigenlijk helemaal geen zin om alles zelf uit te zoeken. Ik kwam al snel op de website van srprs.me terecht en wat ik daar las beviel me wel. Ik boekte een citytrip voor drie dagen. De vlucht en het hotel met ontbijt werden voor me geregeld. En de bestemming: die was onbekend.

Surprise

Een week voordat ik vertrok ontving ik een kaart in de brievenbus met een code. Door de code in te vullen op een website onthul je je bestemming. Maar het is natuurlijk de bedoeling dat je dit pas op het vliegveld doet. Ik heb een aantal keren op het punt gestaan de code open te krassen omdat ik zo ontzettend nieuwsgierig was, maar ik heb me kunnen beheersen.

Op de kaart stond dat ik maandag om half 9 op Schiphol moest zijn. Ook kon ik een week van te voren het weer op mijn onbekende bestemming checken zodat ik niet in mijn zomerjurkje in IJsland zou staan of juist in mijn thermo-ondergoed in Barcelona.

Op de vroege maandagochtend vertrok ik met een koffer vol richting Schiphol (haha dat rijmt). De envelop met onbekende bestemming brandde in mijn jaszak maar ik hield mijn nieuwsgierigheid in bedwang tot ik bij de Starbucks met een kopje koffie aan tafel ging zitten. Ik kraste alsof mijn leven ervan af hing en voerde met trillende handjes de code op mijn telefoon in. Het verlossende bericht verscheen: Britt jij gaat naar……DUBLIN!

Werkelijk elke Europese stad was al door mijn hoofd geschoten maar Dublin nog niet. Mijn boarding passen zaten ook in de envelop dus ik had alle tijd om op Schiphol even te ontbijten en natuurlijk het internet af te struinen naar alle benodigde informatie over Dublin. In het vliegtuig sliep ik nog een beetje bij en twee uurtjes later zette ik uitgerust voet aan wal in Dublin.

Op het moment dat ik mijn bestemming onthuld had, ontving ik alle reisinformatie in de mail, zo ook de naam van mijn hotel. Op het vliegveld in Dublin pakte in de bus richting het centrum en vond ik mijn weg naar het hotel. Een prima hotel midden in het creatieve deel van het centrum.

Things to do in Dublin

Om 2 uur s ‘middags kon ik beginnen aan mijn eerste activiteit. Ik besloot naar de Jameson Distillery te gaan. Een leuke rondleiding en Whisky drinken is natuurlijk nooit verkeerd. Na de rondleiding raakte ik aan de praat met een zakenman uit Seattle die voor Microsoft werkte en daarom een weekje in Dublin was. Aangezien we beiden alleen waren spraken we af om samen ergens te eten die avond. In de namiddag heb ik nog even de vintage-winkeltjes ontdekt in Dublin. Dit is overigens een echte aanrader! s ‘Avonds heb ik gezellig gegeten bij een traditioneel Iers restaurant en vervolgens werden er natuurlijk genoeg glazen Guiness geproefd in een Ierse pub.

IMG_0436

De volgende dag werd het tijd om naar Guiness Storehouse te gaan. Google maps vertelde me dat dit net buiten het centrum lag en ik was nog even bang dat ik het niet zou kunnen vinden. Maar onderweg hoefde ik alleen maar de toeristenstroom te volgen. De rondleiding was erg interessant en toen ik met mijn zelf getapte biertje in de ‘Gravity Bar’ met prachtig uitzicht over Dublin heen keek, raakte ik aan de praat met een Spanjaard die al een tijdje in Dublin woonde. Met hem heb ik s ‘avonds een hapje gegeten en ben ik wederom een pub in gedoken.

Die middag heb ik het nationale museum van Ierland bezocht. De toegang voor dit museum is gratis. En ik merkte toen ik daar rondliep dat ik weinig kennis heb over de geschiedenis van Ierland. Ook heb ik een kijkje genomen in de nationale bibliotheek die nog steeds in gebruik is. In deze bibliotheek is een tentoonstelling over het leven van de beroemde Ierse dichter Yeats, super interessant en ook nog eens helemaal gratis. (blijf toch een Nederlander he)

Op dag drie besloot ik het Trinity College of Dublin te bezoeken. Deze universiteit is de oudste van Ierlanden heeft een aantal prachtige gebouwen. Een van die mooie gebouwen is de Trinity College Library, de grootste bibliotheek van Ierland. Het is echt alsof een filmset binnenstapt, je kijkt je ogen uit. De bibliotheek deed mij heel erg aan Harry Potter denken maar Google vertelde me dat een decorstuk uit een van de Star Wars films sterk geïnspireerd is op deze bibliotheek. Ik had ontzettend de neiging om even een aantal boeken van binnen te bekijken maar ik ben gewoon netjes achter de afrastering gebleven. Overigens is hier ook het beroemde Boek of Kells te zien. Dit prachtig versierde oude boek laat zien dat ze vroeger echt teveel tijd over hadden. Elke eerste letter van elke zin is namelijk een enorm kunstwerk.

Voordat ik weer naar het vliegveld moest, ben ik nog even Grafton Street, de grootste winkelstraat van Dublin, in gerend. Om daar tot de conclusie te komen dat elke winkel aan deze straat zich inmiddels ook in Amsterdam bevindt. Ik heb nog even veel te dure Chanel-tassen bekeken en toen was het alweer tijd om richting vliegveld te gaan.

Al met al kijk ik terug op een supertoffe ervaring. Door met Srprs.me op citytrip te gaan wordt de reis veel spontaner en voelt het echt als een groot avontuur. Daarnaast is Dublin een geweldige stad! Er valt ontzettend veel te beleven en de mensen zijn super gezellig.

Door: Britt Willemsen – Foto’s: pixabay.com