Een van de eerste internet memes, we kennen hem allemaal en hij heeft bij ons allen een speciaal plekje in ons hart, toch? Ik heb het natuurlijk over de one-and-only Techno Viking.

Techno Viking

Oke, als je hem niet kent, heb je waarschijnlijk ook geen internet, maar toch laten we het nog even zien:

Dat is dus Techno Viking, gefilmd in het jaar 2000, tijdens de Fuck Parade in Berlijn. Een zekere Matthias Fritsch filmde een akkefietje tussen een meisje en een man. Op dat moment komt de viking-achtige, kale, bebaarde man in beeld, die het voor het meisje opneemt en de man weg stuurt. Vervolgens komt hij in zijn dans-sfeer en begint steeds heftigere danspassen uit te voeren. Matthias Fritsch zette dit hele schouwspel op YouTube en dit was het begin van de internetheld Techno Viking.

Rechtzaak schenden privacy

techno-viking-action-figureSinds 2000 zijn er ontelbaar veel remixes, parodieën en merchandising gemaakt op basis van het filmpje. Hier was Techno Viking niet blij mee en hij spande in 2009 een rechtszaak aan tegen Matthias Fritsch, de maker van het filmpje, wegens het schenden van zijn privacy. En het gebruiken van zijn identiteit voor merchandising. Hij is tegen zijn wil in onderdeel geworden van het publieke domein. Deze rechtzaak won hij en Fritsch moest 15.000 euro schadevergoeding betalen aan Techno Viking.

Nu, een aantal jaar later, heeft diezelfde Matthias Fritsch, met geld van een crowdfundingcampagne, een documentaire gemaakt over dit hele verhaal. Dit is “he Story Of Technoviking – A Monumentary Film” geworden. The Story Of Technoviking is een case study over een succesvolle internet meme. Het toont de hedendaagse situatie waarin het delen en parodiëren in conflict komt met de meer dan 100 jaar oud intellectuele eigendom en privacy wetten.

In de documaintaire vertelt Fritsch hij over het beroemde filmpje dat hij maakte en hoe het kwam dat het zo viral ging. Ook wordt de rechtszaak en alles daaromheen behandeld.

Bekijk de hele documentaire ‘The Story Of Technoviking’

Gewoon hier:

Zie en lees meer op technoviking.tv