Tegenwoordig staat er in de tuin van de meeste mensen wel een Webertje of een soortgelijke barbecue. Maar wil je iets unieks, dan bouw je je eigen BBQ. Roken is hot. De trend van nu is de Ugly Drum Smoker, in het kort UDS. Dus wij maakten een DIY UDS BBQ.

Vroeger liep ik al warm voor de vers gerookte paling of makreel die mijn vader in de achtertuin rookte en tegenwoordig ben ik echt aangestoken (pun intended) met het UDS-virus. Een aandoening die hoofdzakelijk het mannelijke geslacht treft. Bij de barbecue zijn we niet weg te slaan, en staan we het liefst met een biertje in de ene, en een vleestang in de andere hand het vlees te verwennen.

Ugly Drum Smoker (UDS)

Een UDS is simpelweg een smoker gemaakt van een oud oliedrum (olievat). Deze trend komt uit de V.S.. Daar worden sinds jaar en dag olievaten gebruikt als vuurkorf of om naast de gezellige warmtevoorziening gebruikt te worden om een hotdog of iets dergelijks te grillen. Die ontwikkeling heeft zich voortgezet tot een goed ontwikkelde smoker, gemaakt van een oliedrum.

Onze eigen DIY UDS

En zo maakte ook ik mijn eigen Ugly Drum Smoker. Na mezelf eerst goed ingelezen te hebben, verbaasde ik mezelf over de eenvoud waarmee zo’n UDS tot stand kan komen. Op internet zijn tal van beschrijvingen te vinden die stuk voor stuk een leuke toevoeging kunnen zijn bij de bouw van jou eigen persoonlijke BBQ. Zo heb je bijvoorbeeld het forum van Het BBQ Genootschap, maar er zijn ook talloze Engelstalige sites. Kies een UDS die jij tof vindt, die past bij jouw level handigheid of budget en baseer daar de materialen op.

Materiaal voor een DIY UDS

Ik heb alles online besteld. Google is je beste vriend in zulke projecten. Welke materialen je nodig hebt hangt enorm af van hoe jouw drumsmoker eruit komt te zien. Alle UDS’s zijn weer uniek. In de basis heb je nodig een vat, een gril, een deksel, wat schroeven en bouten. Daarnaast voeg je toe wat je zelf nodig vindt. In ons geval bijvoorbeeld hittebestendige lak en een ophangsysteem van de IKEA (de haakjes die je aan de voorkant ziet). Dit project heb ik gemaakt met een boormachine, schuurmachine, ijzerzaagje, schroevendraaier, een vijl en één linker hand. Twee dagen later… Klaar! Easy! Iedereen kan het!

Kosten DIY UDS

Ook niet onbelangrijk zijn de kosten. Voor high end smokers zoals de Big Green Egg moet je al snel 1000 eurootjes rekenen. Maar voor minder dan een vijfde deel van de prijs van deze professionele smokers heb je je eigen unieke UDS die minstens zo goed functioneert.

Het resultaat

En als resultaat (het mag eigenlijk geen Ugly Drum Smoker meer heten) en fantastische unieke USD. En zo geeft iedereen die een smoker maakt er zijn eigen draai aan.

Zoals je een nieuwe auto rustig inrijdt, zo gaan we ook te werk met onze zelfgemaakte smoker. Na twee dagen knutselen is het tijd om hem te voorzien van een mooie beschermlaag aan de binnenzijde. Dat door middel van inoliën met simpele slaolie  wil zeggen en de fik erin met voldoende rookhout. Hierdoor krijg je een mooie, vette beschermlaag . En dan…

Roken maar!

Nu de arbeid en het inroken achter de rug zijn kan het werkelijke genieten beginnen. De keuzes die nu gemaakt moeten worden duren langer dan het bouwen van mijn eigen smoker. Wordt het eerst brisket, pulled pork, of wacht: MOINK balls, of chickenwings, ribbetjes… of… nee. In ieder geval genoeg mogelijkheden!

17 UDS Seasoning front view

Door: Iwan Zimmerman