Je wordt wakker op Bali. Na het ontbijt duik je de zee in om lekker wakker te worden. Nadat je lekker bent opgefrist, is het tijd om aan de bak te gaan. Je installeert je in een gezellig koffietentje met een goede internetverbinding. Eenmaal daar open je je laptop begin je te werken. Het leven van een digital nomad.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn maar toch is het mogelijk. Steeds meer mensen leven als dital nomad. Dit zijn geluksvogels die banen hebben waardoor ze digitaal (vanaf een laptop of smartphone) kunnen werken en hierdoor tegelijkertijd de vrijheid hebben om te wonen en te verblijven waar ze willen.

Eerder gaven we al wat tips voor de reizende ondernemer. Maar in dit stuk kom je meer te weten over de voordelen en de nadelen van het leven als een digital nomad. Ook vind je tools die je helpen bij het leven als digital nomad.

Wat heb je nodig voor een leven als digital nomad?

Een laptop of device om op te werken. Een locatie met een goede internetverbinding en een ‘skill’ waar je geld mee kunt verdienen. Grafisch ontwerpen, teksten schrijven, een website bouwen, er zijn talloze banen waarbij je niet per sé aan een kantoor gebonden bent!

Als digital nomad kun je tegenwoordig terecht in zogenoemde: ‘co-working- spaces’, die de laatste vijf jaren als paddenstoelen uit de grond komen. Daarnaast kun je natuurlijk ook werken in cafés, en hotels waar er een goede internetverbinding is. In veel bibliotheken kun je connectie maken met wifi en rustig aan de slag gaan.

laptop-werken-2

De voordelen

Daar waar mensen geen plezier hebben in hun werk en zitten te stressen om bepaalde deadlines te halen, kun je als digital nomad juist genieten van het leven. Je bepaalt zelf waar je werkt en wanneer je werkt. Hier wat voordelen op een rij:
– Je kunt op de meest exotische plaatsen wonen
– Je bent vrij om te werken wanneer het jou het best uitkomt
– Geen 9 tot 5 ritme
– Je kunt geld besparen door in goedkope landen te wonen
– Je ontmoet entrepreneurs van over de hele wereld met wie je kunt netwerken en kennis kunt delen
– Door op verschillende plekken te werken en over de wereld te reizen doe je nieuwe ideeën op

Maar let op! Het leven van een digital nomad is niet voor iedereen weggelegd.

De nadelen

– In sommige landen is de internetverbinding een ware frustratie en duurt het 5 seconden om een pagina te laden
– Je bouwt geen relatie op met je collega’s
– Door de verschillende tijdszones kan het lastig zijn om contact te onderhouden met klanten
– Vaak zijn de ergonomische omstandigheden niet ideaal en mag je blij zijn dat een massage zo goedkoop is in het land waar je verblijft
– Digital nomads werken vaak op freelance basis en dat is niet altijd een zeker bestaan.

laptop-werken

Tools voor de Digital Nomad

Gelukkig zijn er een hoop websites en programma’s die je tijdens je avontuur kunnen helpen met werken, plannen en het bijhouden van verschillende zaken. Hieronder een klein overzicht van een aantal handige ’tools’:

Nomad List is erg handig om je volgende bestemming te bepalen. Vul zelf je eisen in (snel internet, veilig, warme temperatuur etc.) en de site zoekt je ideale bestemmingen bij elkaar. Je kunt ook gewoon eens rondzoeken en zien hoe het staat met het weer in een land, of het vrouw-vriendelijk is en of het nachtleven een beetje aanstaat.

Work From helpt je een locatie te vinden om te werken. Vul de stad in waar je gaat werken en de website geeft je een overzicht van de verschillende locaties, of je er moet betalen om gebruik te maken van het wifi netwerk, de openingstijden en nog veel meer. Het enige nadeel is dat de website meestal alleen informatie over de locaties in de hoofdsteden bevat. Zoek je een plekje in Belfast, Noord-Ierland? Dan kan deze site je niet verder helpen.

O2 Wifi is daarom een ideale tweede optie. Met deze website kun je veel meer wifi hotspots in je omgeving vinden. Het is alleen te hopen dat de plek zelf ook geschikt is om te werken als je er dan daadwerkelijk aankomt.

Fill Up My Luggage is ontwikkeld door digital nomads voor digital nomads. Ga je ergens heen maar heb je nog geen plek om te slapen? Op de site kun je zien of mensen op de bestemming een product nodig hebben. Je kunt vervolgens afspreken om dit product voor ze mee te nemen en ze zo te helpen in ruil voor bijvoorbeeld een slaapplek. Je moet van te voren wel goed af spreken wat de ander voor jou service verwacht.

Het lijkt wel een droom die uitkomt: non-stop reizen en daarnaast werken om het avontuur mee te bekostigen. In deze digitale tijd is het absoluut mogelijk en veel mensen maken hier al gebruik van.

Enkele voordelen en de nadelen van het leven als een digital nomad, en een aantal tools om de ideale start mee te maken. Durf jij de uitdaging aan?

palmbomen

Dit artikel is geschreven door Bram Schuiten werkzaam als blogger bij dr-discount.nl.

Afbeelding: pexels.compexels.compexels.compexels.com