Vorig weekend was het festival Colours of Ostrava. En wij gingen er heen! Met hoge verwachtingen, het festival is namelijk vaak genoemd als een van de beste festivals, maar erg bekend is het niet. Althans niet in Nederland. In Tsjechië daarentegen waren ze er al volop mee bezig toen we de stad Ostrava betraden twee dagen voor Colours of Ostrava!

Festival v Ulicích (Festival in the Streets)

Elk jaar wordt er in de twee dagen voorafgaand op Colours Of Ostrava een ander festival gehouden, namelijk Festival v Ulicích, wat letterlijk betekent; festival in de straten. Het festival wordt gehouden in het centrum van Ostrava, gedeeltelijk door de straten en gedeeltelijk in een nabij gelegen park. Het festival is gratis en toegankelijk voor iedereen. Het is één groot feest. Er gaan parade’s door de straten en overal staan podia. Bands treden op, op podia, op straat, in cafe’s en zelfs in de trams! Veel van de bands die hier optreden staan de dagen erna op het ‘grote’ festival Colours of Ostrava. Daarnaast staan er overal foodtrucks, was er een open-air cinema, lopen er vrolijk verklede mensen rond en wordt er veel gedanst. Het was een perfect inkomertje voor het grote werk.

Colours of Ostrava

Dolní Vítkovice

Het festival wordt gehouden op het terrein Dolní Vítkovice. Dit terrein is absoluut adembenemend en oprecht het mooiste festivalterrein dat ik óóit heb gezien.  Het terrein is 300 hectare groot en bestaat uit overblijfselen van de oude mijn-, gas en staal-industrie. Deze materialen werden hier van 1828 tot en met 1998 bewerkt. Het is inmiddels al jaren buiten werking en het terrein ziet er dan ook prachtig verwaarloosd uit, wat echt iets toevoegt aan de industriële sfeer op het festival. Overal zie je verroeste gebouwen, hoogovens, barakken, buizen, stijgers etcetera. De hoogste toren (de Bolt Tower, naar Usain Bolt) is bijna 80 meter hoog. Met een lift kun je omhoog om het hele terrein te overzien. Dit kan overigens het hele jaar door. Het terrein dient inmiddels namelijk als cultureel centrum en is toegankelijk voor bezoekers.

De feitjes

Even wat feitjes op een rijtje: Colours of Ostrava is zoals je hier kunt lezen een vierdaags festival waar ongeveer 40.000 mensen op afkomen. Er zijn twee naastgelegen terreinen als camping ingericht, speciaal voor het festival. Het festival bestaat sinds 2002 en wordt sinds 2012 op het verlaten industrieterrein van Dolní Vítkovice gehouden. Het festival is vaak bekroond met verschillende awards en wordt gezien als een van de beste Europese zomerfestivals. Dit jaar waren Mika en Björk de headliners.

Maar hoe was het?

Wat doe je zodra je een festival betreed? Juist, muntjes halen. Dat hoefde dus niet! Mooi, want we kennen allemaal het probleem dat je thuis komt met nog 20 muntjes in je zak, wat enorm zonde is, maar hier dus niet. Bier halen kan gewoon met cash. En de prijzen zijn geweldig, voor een halve liter heerlijk Tsjechisch bier betaal je iets meer dan €1,-! Voor een flesje water betaalde je meer. Tanden poetsen met bier dus! Ha!

Qua eettentjes zit je hier ook goed. Langs alle paden stonden foodtrucks en eetkraampjes. Je kan het zo gek niet bedenken of het was verkrijgbaar. Hamburgers, noodles, BBQ, sushi, fruit, alles was aanwezig. En dit allemaal uiteraard tegen een Tsjechische prijs!

Het festival bestond uit maar liefst zestien podia! En ik moet eerlijk bekennen, ik heb ze niet eens allemaal gespot! Ik was er maar een dag en daarvoor was het net iets te veel. De muziek liep heel erg uiteen. Maar voor iedereen is er iets te vinden; ska, reggae, pop, rock, experimental, ik heb alles voorbij horen komen (zelfs een Nederlandse band, Bazzookas). Maar het toppunt van mijn enige festivaldag was toch wel Björk!

Licht, vuurwerk, jurken, pruiken, alles werd uit de kast getrokken om dit optreden onvergetelijk te maken. Wat een productie. Het is een festival die zich zeker laat meten met de (voor Nederlanders) bekende festivals als Pinkpop, Lowlands, Sziget, Rockwerchter etc. Maar qua locatie nóg beter.

Al met al, ik ben fan. Ik hoop echt nog een keer een bezoek te brengen aan dit fantastische evenement. Het is een festival dat ik niet snel zal vergeten. Ik wil het iedereen aanraden, dit moet je echt een keer beleven. Geweldig leuke mensen, een heerlijke sfeer en vooral: goedkoop bier! Ostrava, bedankt!

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Czech Tourism.