Chefchaouen, de magische blauwe stad en daarmee de mooiste van Marokko. De toeristen komen hier voor twee dingen; de prachtige blauwe huisjes en de hasj.

Ik heb 6 weken in het magische Marokko rondgereisd. Chefchaouen (spreek uit als: Sjef-Sjouwèn) of in de volksmond Chaouen behoort tot de mooiste plekjes die ik in Marokko heb gezien. Het is een klein stadje midden in het rifgebergte van Marokko. In tegenstelling tot de grote steden van Marokko zoals Fez, Meknes of Marrakesh is het hier erg relaxed. De hectiek is hier ver te zoeken. De sfeer is rustig, ontspannen en de locals zijn vriendelijk.

Chefchaouen

Centraal gelegen ligt het plein Uta el-Hammam. Dit is het hart van de medina (met medina wordt in Marokko het oude centrum bedoeld). Vanuit hier kun je verdwalen in talloze smalle steegjes. En straatjes. En over trapjes en bruggetjes. Welke in honderden shades of blue geverfd zijn. Overal bieden locals hun goederen aan op kleine marktjes of winkeltjes. Berber tapijten en kleden, kruiden, broden, noem maar op.

Blauwe huisjes

Chefchaouen wordt ook wel “The Blue City” (“De Blauwe Stad”) genoemd. En als je de foto’s ziet hoef ik je niet uit te leggen waarom. Het is super pittoresque. Werkelijk al de bebouwing in het stadje is blauw geverfd. De medina is hierdoor een van de mooiste van heel Marokko.

Dit is overigens niet zonder reden. Het stadje is in 1471 eeuw ontstaan. Tijdens de Spaanse Inquisitie in 1492 gingen Joodse vluchtelingen zich vestigen. De Joden verfden hun huizen blauw. Blauw representeert de lucht en hemel en staat hierdoor voor goddelijkheid in het Judaïsme. Het zou hun bescherming bieden. Deze theorie wordt overigens niet door iedereen bevestigd. Anderen zeggen dat de huizen en muren pas echt allemaal blauw werden geverfd rond 1930, toen Joodse vluchtelingen wederom naar Chefchaouen keerden, vluchtend voor Hitler’s regime.

Inmiddels is het een gewoonte en als je een local vraagt waarom, dan zal die antwoorden: gewoon omdat het zo is. Het stadje wordt goed onderhouden. Elk voorjaar krijgen de huizen en muren weer een nieuw likje verf.

Pak dit uitzicht.

Vergeet zeker niet om ook even het stadje te verlaten en de bergen in te lopen. Je bent immers in het rifgebergte! Een stukje buiten het stadje, ietwat de bergen in, ligt de Spaanse Moskee. Deze staat hier sinds de Spaanse bezetting in 1920, maar is nooit in gebruik genomen. Wél heb je hier een prachtig uitzicht over de blauwe medina van Chefchaouen. De route is mooi, er loopt hier en daar een stroompje water en wat kleine watervallen. En als je iets verder loopt dan de moskee, sta je midden in de cannabis velden.

Hash

De helft van ’s werelds hash-productie komt hier uit het rifgebergte. Vanuit het dorpje kun je zo een wandeling nemen de bergen in, door de wietvelden. Hash die in Nederland verkocht wordt onder namen als Ketama worden waarschijnlijk hier gemaakt. Voor een kleine afname of, mocht je dat niet willen, een paar euro fooi kun je hier zien hoe de hash gemaakt wordt. Je zal waarschijnlijk zelf benaderd worden door iemand van zo’n wiet-boerderij wanneer je langs de velden loopt.

In de medina kun je op elke straathoek openlijk hasj kopen bij de locals. Je zal hoogstwaarschijnlijk vanzelf benaderd worden. Voor een bizar lage prijs kun je hier ’s wereld beste hash scoren (afdingen is een must).

Maar tóch is cannabis een illegale plant in Marokko. Bijna de helft van ’s werelds hash-productie komt uit Marokko. Naar schatting werken er bijna een kleine miljoen mensen in de hash-industrie en is tot een kwart van het land bezet door cannabis plantages. Dat levert jaarlijks 2 miljoen kilo hasj op. Dit is goed voor één derde tot een helft van het nationaal inkomen van Marokko. Het levert het land dus erg veel geld, werkgelegenheid en toerisme op. Er zijn ideeën geweest om cannabis te legaliseren in Marokko, maar dat is tot op heden niet gelukt. Wel is Koning Mohammed VI erg tolerant naar de mensen die in de cannabis industrie werken, waardoor het werk vrijwel probleemloos gedaan kan worden. De koning is een toffe peer met een fijne kledingkeuze.

Hoe?

Chefchaouen heeft geen treinstation, de bus is dus de enige optie. Wel gaan er bussen vanaf elk nabijgelegen stad zoals Tanger of Fez. Vanuit Tanger is het twee tot drie uur rijden, vanuit Fez is het zo’n vier à vijf uur. In Chefchaouen is alles te lopen.

Vond je dit nu een tof bericht, show je support en like ons even op Facebook. ?

Geplaatst: 30 okt 2017 – Update: 10 mar 2018