Er heerst een heel onterecht beeld dat de meeste mensen hebben van reizen, namelijk dat het duur is. Dit komt omdat die mensen reizen associëren met vakantie. Toen ik terugkwam na mijn reis van 20 maanden kreeg ik dan ook geregeld die vraag te horen: waar heb je dat nou allemaal van betaald? Hoe doe je dat? Nou in dit artikel mijn budget tips. Want hoe doe ik dat?

Reizen is geen vakantie

Ik denk dat we eerst iets voorop moeten stellen. Een wereldreis is geen vakantie. Een vakantie is een korte break van je huidige leven, waarin je even lekker moet genieten, niet te veel moeite wil doen en van wat luxe wilt genieten en daarna ga weer terug in je oude ritme, aan het werk. En daarom is het wat duurder.

Als je reist daarentegen is vaak niets geregeld, je zult soms ontzettend veel moeite moeten doen om vervoer, accommodatie en een maaltijd te vinden en het is zeker niet altijd luxe en relaxt. Je leeft tijdens een wereldreis zoveel mogelijk als een local in het land. Daarnaast is er geen tijdsdruk, je hebt niet ‘maar 2 weken’, je mag zelf bepalen wanneer je waar heen gaat. Het is een levensstijl die je zo duur en goedkoop kan maken als je zelf wilt. Nederland hoort bij de top 20 van duurste landen ter wereld, dus nee, reizen in andere landen is niet duur.

Tips om goedkoop te reizen

1. Verkoop je bezittingen

Dit is echt de beste tip die ik kan geven. Ga je voor onbepaalde tijd op reis: verkoop al je bezittingen. Voor ik vertrok heb ik alles verkocht, beperk jezelf tot 1 backpack. Of vind je dit een beetje too much of wil je helemaal niet zo lang weg blijven, kijk dan eens naar je overbodige bezittingen. Er zijn zo veel spullen die we eigenlijk niet nodig hebben, kijk eens in je kledingkast, of je keukenkastjes of bij je elektronica. Letterlijk alles heeft wel iets van waarde.

Marktplaats is je vriend. Ik heb alles wat kon verkocht van passers tot lampen, van kleding tot boeken, van fietspompen tot onderzetters. Er is altijd wel iemand die iets nodig heeft. Die waarde kan makkelijk tot enkele duizenden euro’s oplopen. Een goede boost voor je wereldreis, waar je toch wel een tijd voor had moeten werken. En wanneer je terugkomt, mis je die spullen echt niet.

2. Kies je startlocatie

En kies deze wijs. Het duurste van je hele reis is waarschijnlijk het enkeltje naar de eerste plaats van bestemming. Bekijk dus of het niet goedkoper is om vanuit Duitsland of België te vliegen. En wil je een bepaald werelddeel verkennen, bekijk dan welke bestemming het goedkoopst is. Zo kan vliegen naar Thailand aanzienlijk goedkoper zijn dan vliegen naar bijvoorbeeld Cambodja. En vanuit Thailand kun je dan weer voor een prikkie naar Cambodja met bus of een lokale vlucht.

3. Maak geen plan

Ik ben op alle fronten voorstander van dit punt: maak geen plan. Nooit. Hou je mind open voor dingen die je tegen gaat komen. Wanneer je geen plan hebt en geen tijdsdruk en geen idee wat de volgende bestemming is, kun je altijd de goedkoopste tickets scoren. Zo ben ik in landen geweest waar ik anders nooit was gekomen. Mauritius is daar een voorbeeld van. Top land, waar ik voor een prikkie heen ben gevlogen, die anders nooit op mijn planning had gestaan.

4. Laat je westerse patronen los

Nederland staat 16de op de lijst van duurste landen ter wereld. Dit betekend dat 87% van de landen goedkoper is dan Nederland. Dus nee reizen is niet duur. Het enige waarom reizen voor ons naar andere landen duur is is omdat we ons niet aanpassen aan het land, maar onze westerse standaarden aanhouden.

Kijk eens wat een local eet en wat zijn vervoermiddel is. Wil je per se brood ’s morgens of zou je ook gewoon rijst kunnen eten? Moet je echt die taxi of Uber of heeft het land bijvoorbeeld deel-tuk-tuk’s? Wil je echt airco of zou je uiteindelijk wel kunnen wennen aan de hitte. Hippe restaurants of local restaurantjes? Wil je naar een of ander zwemparadijs met entree of ga je op zoek naar een waterval in het bos? Is het erg dat je op de grond slaapt en dat het niet zo schoon oogt als thuis? Het is immers de standaard van dat land.

Als je zo per land eens gaat kijken wat je echt nodig hebt kun je daar je geld aan uitgeven. Meestal komt dit neer op 3 lokale maaltijden per dag en een slaapplek en that’s it. En die zullen een stuk goedkoper zijn dan in Nederland. Buiten dat dit kosten bespaard, wordt je reis ook een stuk interessanter.

5. Vrijwilligerswerk

Ga zo nu en dan eens op zoek naar vrijwilligerswerk via bijvoorbeeld Workaway of Wwoofing. Je hebt hier enorme keuze uit verschillende gebieden. Het zijn allemaal onbetaalde banen denk aan dieren verzorgen, op het land werken, permaculture. Maar accomodatie en eten is meestal inbegrepen in ruil voor een paar uurtjes werk per dag. En het is ook nog eens erg leerzaam. In je vrije tijd kun je de omgeving verkennen en het kost je verder haast niets.

6. Boek je accommodatie online. Of juist niet.

Ja hier heb je natuurlijk helemaal niks aan, is het nu wel of niet? Nou, soms is het stukken goedkoper om je accommodatie online te boeken en soms juist niet. Dit verschilt per land en daar ben je meestal na een paar dagen in het land wel achter. Aangezien accommodatie, naast tickets, de grootste kostenpost is, is het zeker aan te raden hier rekening mee te houden. Blijkt het zo te zijn dat je in een land bent waar je beter aan de balie kan betalen dan online, gebruik dan Booking of Agoda alleen om je te oriënteren en om te zien of er genoeg accommodatie vrij is. Probeer natuurlijk ook altijd te onderhandelen, dit is bij meerdere nachten verblijf vaak mogelijk.

7. Couchsurfing

Couchsurfing is een platform waar je lid van kunt worden en waar je een slaapplaats kunt aanbieden of juist kunt zoeken. Ook hiermee kun je flink op accommodatie en maaltijden besparen. Je verblijft dan kosteloos één of enkele dagen bij een local thuis. Een goede kans om een plek goed te leren kennen en inside informatie te krijgen.

8. Koop een tent

Dit heeft mij heel veel centjes bespaard! Ik heb in Thailand een tentje gekocht voor €5 en deze heb ik de rest van de wereldreis meegenomen en op verschillende plekken opgezet. Elke keer bespaar je weer een nacht accommodatie. Er zijn namelijk genoeg plekken op de wereld waar je een tentje neer kunt zetten, denk aan nationale parken of stranden. Het is heerlijk om wakker te worden op het strand in je tentje ergens op een relaxed exotisch eiland. Maak je er een vuurtje bij, heb je ook een keuken voor je noodles. Je leeft op zulke dagen van een paar euro per dag.

9. Reis licht gewicht

Reis zo licht mogelijk. Dit heeft verschillende voordelen. Elke airline hanteert zijn eigen regels wat betreft gewicht, blijf zo laag mogelijk om extra kosten te voorkomen. Zo kan het zijn dat ruimbagage tot 15kg inbegrepen zit, maar dat je daarna per kilo moet betalen. Het meest ideale zou zijn wanneer jouw bagage binnen de handbagage voorschriften zou passen. Daarnaast is het ook zo dat je met weinig gewicht nog eens kan lopen van busstation naar hostel bijvoorbeeld. Vaak zijn taxiritjes vanaf busstations absurd duur. En is het prima te lopen. Dit wordt allemaal wat lastiger als er 20kg op je rug zit.

Heb je nu andere vragen, stel het gerust aan me op Facebook. Daar zul je ook meer over m’n reizen tegenkomen.

Geplaatst: 5 nov 2017 – Update: 6 feb 2022