Wie kent de band Brother & Bones? Nou? Vingers? Niemand, dat dacht ik al. En dat vind ik spijtig, zeer spijtig. Ze zijn namelijk ongekend goed en ze waren de afgelopen week in Nederland. Maar dat wist je natuurlijk niet. Gelukkig was ik erbij en doe ik graag verslag. Sterker nog, het eerste optreden beviel me zo goed dat ik besloot om twee dagen later gewoon wéér te gaan.

Brother & Bones dus. Deze Engelse band timmert in Londen en omstreken al aardig aan de weg. Zo speelden ze onder andere al in het voorprogramma van Bastille en Ben Howard. Dit is geen verassing als je weet dat de frontman van Brother & Bones, Rich Thomas in de band van Ben Howard speelt. In Nederland hebben ze al verschillende keren in de studio van 3FM gestaan en in 2014 speelden ze in een kleine tent op Pinkpop. Ook bij dit optreden gaf ik acte de présence, al was ik bijna de enige want op het hoofdpodium stond op dat moment Editors te spelen. In 2014 stonden ze op Eurosonic Noorderslag en vorig jaar zag ik ze in de kleine zaal van zowel Tilburg als Breda. Ik ben dus een superfan en daar schaam ik me niet voor.

Afgelopen augustus brachten ze eindelijk een album uit en daar hoort natuurlijk een tour bij. Vrijdagavond was dan eindelijk zover. Samen met mijn zus (superfan zijn zit in de familie) stond ik om klokslag half 9 klaar in Tivoli de Helling. Thuis was mijn telefoon al meerdere malen oververhit geraakt door het luisteren naar het nieuwe album. Mijn hart sloeg over op het moment dat Rich, James, Alex, Yiannes en Robin het podium betraden. En vanaf het moment dat ik de eerste tonen van de stem van Rich hoorde, steeg mijn bloeddruk, vergat ik alles om me heen en ging ik compleet op in de muziek. Mijn zus en ik hebben anderhalf uur zwijgend naast elkaar gestaan, geloof me, dat lukt ons zelfs nog niet als we slapen.

Ze speelden een afwisselde set met zowel oude vertrouwde nummers als de nieuwe toppers van het album. De band kenmerkt zich door de dubbele percussie en de afwisseling tussen snoeiharde rock-muziek en gevoelige ballets. Tel daar een ijzersterke zangstem en mooie teksten bij op en je hebt de sound van Brother & Bones te pakken.

Omdat ik zo ontzettend betovert was door het optreden in Utrecht besloot in om twee dagen later in de oude zaal van de Melkweg weer vooraan te gaan staan. De set was bijna hetzelfde maar omdat er in Amsterdam geen voorprogramma geregeld was trakteerde frontman Rich ons tijdens de toegift nog op twee akoestische solo nummers. Hij had me niet blijer kunnen maken. Helaas staan deze nummers niet op de nieuwe plaat en zijn ze alleen op YouTube te vinden. Gevolg hiervan was dat ik 24 uur later al mijn MB’s voor die maand er al doorheen gedraaid had.

Nu we het toch over Rich Thomas hebben moet ik toegeven dat hij buiten zijn betoverende stem ook nog eens bezit over ogen om in te verdrinken, een te schattig baartje, een sexy Engels accent, wilde lange haren en een gitaar. Kortom de droom-man voor iedere vrouw. Rich is ook nog eens verantwoordelijk voor alle teksten en in interviews heeft hij al meerdere malen aangegeven dat vooral Bob Dylan een grote inspiratiebron voor hem is. (Nou dan ben ik sowieso al verkocht.)

Brother & Bones zijn qua muziek nergens mee te vergelijken. Maar als het dan toch moet proberen hebben ze rockinvloeden die je misschien kent van Kings of Leon. (Gelukkig zijn B&B niet te cool om tegen het publiek te praten en hebben zij wel oprecht lol op het podium). Zoals eerder gezegd schrijft Rich ook nog steeds akoestische ballads die doen denken aan de grote singer-songwriters van nu.

Het toffe van zo’n relatief onbekende band is dat ze na het optreden gewoon zelf bij de merchandise staan en dat je gezellig een biertje met ze kunt drinken. Dit heb ik uiteraard ook gedaan. Ze moesten van mij horen dat ze een dag te laat waren voor ADE en hadden bewust een dag vrij ingepland om te gaan stappen in Amsterdam. Ik heb ze dus maar de Disco Dolly ingestuurd.

Nu wil jij natuurlijk weten wanneer ze weer in Nederland spelen? Helaas moet ik je teleurstellen. Rich vertelde me heel veel en keek me daarbij indringend aan. Ik deed ontzettend mijn best om me te focussen en niet te verdrinken in z’n puppy-ogen. Daarnaast spreekt hij met een Zuid-Engelse tongval en was het hier en daar dus moeilijk te verstaan. Maar het komt er op neer dat ze na deze tour weer meteen de studio in duiken om een nieuw album te gaan maken. Ze voelen geen druk omdat ze niet aan een platenlabel verbonden zijn, maar ze zijn op dit moment alweer volop aan het schrijven en kunnen niet wachten om nieuwe nummers uit te brengen.

De twee concerten hebben mijn Brother & Bones verslaving weer behoorlijk aangewakkerd, maar voorlopig zullen ze dus niet meer live in Nederland te zien zijn. Gelukkig is er Spotify, YouTube en ligt de nieuwe plaat steevast te draaien op mijn platenspeler. Uiteraard ben ik zo lief geweest om wat toffe nummers bij te voegen, zodat je zelf je mening kunt vormen. Maar eigenlijk verwacht ik je bij het volgende concert gewoon te zien. En wie weet ik dat wel op Pinkpop of in de Ziggodome.

12144734_960329147342653_1847158892720773682_n

Luister Brother & Bones

Door: Britt Willemsen – Foto’s: Dutch Shiva Photography