Boomshakalak Soundsystem. Je ziet ze tegenwoordig op veel verschillende grote festivals zoals Solar, Paaspop, Huntenpop, Extrema Outdoor en Lowlands. En overal hebben ze een eigen area. Qua vorm wisse­lt deze nogal,  maar je kunt ze altijd herkennen aan de grote hoeveelheid dansende mensen, rood-geel-groene aankleding en héérlijke reggae of dancehall klanken.

Want dat is wat ze doen. Ze brengen de Jamaicaanse sounds (dancehall, toasters, reggae, calypso, dub) naar de festivals waar doorgaans vaak andere muziekstijlen worden gedraaid. Boomshakalak Soundsystem bestaat uit een Dj-collectief met in de kern Jimmy Spliff, King Chubby, Irie Badeo, DJ Gozert, Dawn Panty, Deejay Durian en Keizer Skarel. Samen zorgen zijn voor een fantastische sfeer waar gegarandeerd op gedanst word. Wij komen ze steeds vaker tegen en zijn fan geworden. Daarom stelden wij ze een paar vragen. Maar eerst; zet dit muziekje aan en lees dan pas verder:

Laten we even een paar feitjes op een rijtje zetten. Hoelang bestaan jullie al, wie zijn jullie, wie zijn de oprichters en hoevaak per jaar kunnen we jullie vinden?
Boomshakalak: Boomshakalak is opgericht in het voorjaar van 2009 door Maarten Bevers (Jimmy Spliff) en Bertus Postma (King Chubby). Het begon allemaal als een grote grap… De boys waren op een feestje waar ze tegen iedereen die het maar wilde horen een verhaal ophingen over hun soundsystem dat – draaiende vanuit een Rastaferrari – rond zou gaan reizen om reggaemuziek naar de mensen te brengen. Niet veel later ging bij Maarten de telefoon. Een kennis van de heren (betrokken bij Extrema) vroeg of ze met hun soundsystem een setje wilde komen draaien op Extrema Outdoor. Uiteraard! Bertus had liefde voor reggae en Maarten had de DJ-skills. Samen voor het eerst in een Dj-booth gaf Bertus de juiste platen aan en Maarten zorgde dat ze aan elkaar werden gemixt. Zo begon het Boomshaka-balletje te rollen… We hebben 3 jaar met heel veel plezier reggaefeestjes gebouwd op de Solar-camping en langzaam groeide onze fanbase uit tot een grote groep Boomshakalak-vrienden die ons overal volgen.

Inmiddels hebben we het druk met verschillende grote – maar ook kleine upcoming – festivals en feesten. Van Paaspop tot Lowlands en van de bruine kroeg om de hoek tot Poppodium Doornroosje. Daarnaast organiseren we 4x per jaar ons eigen feest “Homebase” in de Merleyn in Nijmegen. We doen eigenlijk gewoon alles wat we leuk vinden en waar we een kans zien om mensen te raken met onze Jamaican-rooted music voor de dansvloer en Irie Vibes.

 

De meeste mensen denken bij het zien van de kleuren rood-geel-groen meteen aan een blowers die in het gras liggen lam te zijn. Wij bewijzen het tegendeel.

 

Wat maakt jullie zo bijzonder?
Boomshakalak: Ik denk dat het hem vooral in de sfeer zit die we brengen en in de ongebruikelijke manier van benadering van de muziekstijlen die we draaien. De meeste mensen denken bij het zien van de kleuren rood-geel-groen meteen aan een blowers die in het gras liggen lam te zijn. Wij bewijzen het tegendeel. Als je ons tegenkomt op een feest of festival is het een groot dansfeest vol gekkigheid – en vooral vol mensen die waarschijnlijk normaal gesproken helemaal niet van reggae houden. (Of niet wisten dat het ook anders kan.) We zijn altijd met een flinke crew die voelt als een grote familie. Het publiek hoort voor ons ook bij deze familie. En dat voelt iedereen…

Hoe zijn jullie als DJ’s samen gekomen?
Boomshakalak: Na het eerste optreden van Jimmy Spliff en King Chubby op Extrema Outdoor werden we gevraagd voor een area-hosting op de camping van Solar Weekend Festival. Dat kun je met z’n tweeen niet bolwerken, dus werden er nog twee vrienden met liefde voor reggae bijgesleept: Lucas (Irie Badeo) en Thijs (Rude Gullit). Ook deze heren hadden geen ervaring met Dj-en, maar ach…al doende leert men ;).

Boomshakalak is een organisch collectief dat groeit door vriendschap. Zo kwamen ook DJ Gozert, Keizer Skarel (was in eerste instantie de manager van het stel), Deejay Durian en Dawn Panty er later bij.

 

Geen probleem als er iemand het podium op klimt om een plaatje aan te vragen (of een vuurtje te lenen). Weet je wat? Kom lekker achter de dj-booth staan om met ons te dansen.

 

Jullie komen allemaal uit Brabant, waaraan kunnen we dat merken tijdens jullie gigs?
Boomshakalak: Gezelligheid en bier! 😉 Hahaha! Nee dat niet alleen. Ik denk dat we toegankelijker zijn dan de gemiddelde dj’s. We bouwen écht met z’n allen een feestje. Geen probleem als er iemand het podium op klimt om een plaatje aan te vragen (of een vuurtje te lenen). Weet je wat? Kom lekker achter de dj-booth staan om met ons te dansen. Wanneer ik klaar ben met mijn set ga ik midden op de dansvloer staan en ga ik helemaal los. Wij doen niet aan backstage zitten, wij zijn erbij. Van het begin tot het eind. We bouwen de boel op en breken het ook weer af. Samen.

Leg eens uit, waar komt jullie passie van Jamaicaanse muziek vandaan?
Dawn Panty: Ik denk dat je van iedereen uit het collectief hier een ander antwoord zal krijgen. Daarom kan ik hier alleen voor mezelf spreken. Mijn ogen gingen open tijdens een nacht op de Solar camping in 2009. Ik ging al jaren naar house en techno-feesten en ik merkte bij Boomshakalak dat Jamaican rooted music een gevoel van broederschap losmaakt bij mensen. Samen dansen, keihard feesten en helemaal uit je plaat gaan, maar op een warme en vriendelijke manier in plaats van het duistere en machinale wat ik jaren gewend was. Ik had altijd al een voorliefde voor Zuid-Amerikaanse (tropische) klanken, maar stopte reggae altijd in het hokje “leuk voor tijdens een brakke zondagmiddag”. Als je het tegendeel voor je neus bewezen ziet worden en je je daarna meer gaat verdiepen in de verschillende muziekstromingen en de geschiedenis van Jamaicaanse muziek wordt je vanzelf verliefd…

Vaak staan jullie op festivals, waar verder hele andere muziekgenres te vinden zijn. Hierdoor zijn jullie vaak de uitzondering. Waarom de keuze juist daar aanwezig te zijn?
Boomshakalak: Wij houden er van om een vreemde eend te zijn, daardoor val je op én leg je nieuwe paden. Iedereen kent reggae, maar er zijn maar weinig echte fans (in Nederland). Wanneer hoor je (nieuwe) reggae (of aanverwante stijlen) op de Nederlandse radio? Juist. De meeste zenders komen niet verder dan een oud plaatje van Bob als de zon voor het eerst schijnt. Zonde, want er wordt zo veel goede muziek gemaakt! Wij willen het liefst dat heel Nederland er naar luistert en ervaart dat er meer is dan Bob. Dat het meer is dan chillen en dat je er ook helemaal op los kunt gaan. Dat lukt ons door juist op festivals te staan waar je het niet zou verwachten. We raken daar nieuwe mensen en laten ze voelen wat er zo fijn is aan reggae, Brabant en Jamaica.

 

Iedereen vindt het fijn om onderdeel te zijn van een grote familie, of je nu houser, hiphopper of rocker bent. In onze familie is iedereen welkom. We zijn ervan overtuigd dat eigenlijk niemand in een exclusief “hokje” is te stoppen, we zoeken juist de randjes op.

 

Het lukt jullie telkens weer om de housers, hiphoppers of rockers helemaal mee te krijgen in jullie sfeer. Hoe?!
Boomshakalak: Ik denk het antwoord zit in het gevoel dat we brengen. De variëteit aan mensen bij Boomshakalak (zowel binnen het collectief als in het publiek) zorgt dat je een sfeer creëert waarin iedereen zich kan vinden. Iedereen vindt het fijn om onderdeel te zijn van een grote familie, of je nu houser, hiphopper of rocker bent. In onze familie is iedereen welkom. We zijn ervan overtuigd dat eigenlijk niemand in een exclusief “hokje” is te stoppen, we zoeken juist de randjes op.

Daarnaast staan we er ook om bekend dat we af en toe uitstapjes maken naar andere muziekstijlen. Door af en toe een hip hop-plaat met een dancehall-track te mixen krijg je de hiphoppers ook mee in dancehall. Door af en toe een rock-plaat met ska te mixen krijg je de rockers mee in ska. Top het af met een flinke dot Brabantse gezelligheids-room en je hebt een sfeer waar je je feestvingers bij aflikt 😉

Wat of wie inspireert jullie het meest?
Dawn Panty: Ook hier zul je van iedereen een ander antwoord krijgen. Ikzelf luister veel naar buitenlandse radiozenders en houd de Jamaican charts en gerelateerde muziekblogs goed in de gaten. Met name BBC Radio1 XTRA besteedt veel aandacht aan Jamaican rooted music. Mijn grote held David Rodigan heeft daar elke zondagavond om 18.00u een show gewijd aan reggae (tip!). Verder worden de podcasts en mixen van o.a. The Heatwave en Mungo’s Hifi goed beluisterd.

Hoe bereiden jullie je voor op een festival(weekend)?
Boomshakalak: Wat veel mensen niet weten is dat wij (zo goed als) álles zelf regelen om een Boomshakalak-area op een festival neer te zetten. We zorgen zelf voor de programmering, productie, promo, stagemanagement, transport, aankleding en zorgen ook dat het na het festival allemaal weer wordt opgeruimd. Hier gaat veel voorbereidingstijd in zitten en het kost soms bloed zweet en tranen. Gelukkig zijn we met een fijn team van vrienden om dit allemaal mogelijk te maken. Bovendien geeft het een enorm gevoel van voldoening als je tijdens een festival zoveel mensen ziet genieten van ons harde werken.

Wat was het allerleukste festival of optreden tot nu toe? En waarom?
Dawn Panty: Kan iemand anders hier een antwoord op geven? Ik kan niet kiezen…
Boomshakalak: … (agreed, red.)

Wat willen jullie nog bereiken en hoe ziet Boomshakalak eruit over vijf jaar?
Boomshakalak: Ons belangrijkste doel is om de mensen blij te maken met onze muziek en sfeer. Tot nu toe is alles wat we hebben bereikt “organisch” gegaan. We forceren niets. We hebben zelfs nog nooit een zaal of festival zelf benaderd. Onze filosofie: je moet het zelf voelen. Wanneer mensen ervaren hoe fijn het is bij Boomshakalak gaat dat uiteindelijk rond en komt het bij de juiste personen terecht.

Natuurlijk moet je wel plannen maken om verder te komen en om gedegen beslissingen te kunnen nemen… Daarom organiseren we elk jaar een grote brainstorm waarin we onze wensen voor het komende jaar uiten en op papier zetten. Onze ambities voor komende jaren zijn meer feesten en festivals in de Randstad en ons eindbazen-doel is een gig in Japan.

 

We zijn uitgenodigd om naar Brighton (UK) te komen als support act van reggae-held David Rodigan. De grootste eer die we kunnen krijgen!

 

En hoe zit het met de internationale ambities?
Boomshakalak: Die zijn er zeker! Maar ook hiervoor geldt… alles organisch 😉 Om internationaal door te breken zullen we aan de slag moeten met eigen muziek. Daar wordt op dit moment hard aan gewerkt en hier kunnen we binnenkort wat meer over loslaten.

Fijn nieuws: onze eerste internationale gig staat in de planning voor deze zomer! We zijn uitgenodigd om naar Brighton (UK) te komen als support act van reggae-held David Rodigan. De grootste eer die we kunnen krijgen!

Hebben jullie nog tips voor beginnende Dj’s?
Boomshakalak: Dat dj’en eigenlijk kinderspel is, is na het filmpje van de 2-jaar oude Dj Arch wel duidelijk 😉 :

Het geheim van een goede dj zit volgens ons (naast techniek) meer in plaatkeuze en het aanvoelen van de vibe. Dit heeft niet altijd met bpm’s of beatmatchen te maken, als is het ook afhankelijk van het genre dat je draait. De beste tip die we je kunnen geven is: beleef muziek, duik erin en doe wat goed voelt.

Uiteraard willen we jullie deze zomer weer gaan zien, waar kan dat allemaal?
Boomshakalak: Dat is nu al een flinke lijst en er komen steeds meer toffe dingen bij. Bevestigd zijn Harmony of Hardcore, 7th Sunday, TAG: Festival, Have a Nice Day Festival en We are Electric. Over de rest mogen we nog niets vertellen, maar je kunt de actuele agenda altijd bekijken op boomshakalak.nl.

Kunnen we jullie ook buiten festivals om ergens zien draaien?
Boomshakalak: Zeker! Zoals we al aangaven zijn we niet vies van een bruine kroeg of een beachvoetbal tournooi op een dorpsplein. Zo staan we op Hemelvaarstdag op een buitenpodium bij Café Gij & Ik in Gemert en tijdens de zomerfeesten in Nijmegen staan we op verschillende plekken in de stad. Uiteraard mag je ook onze Homebase-feesten in de Merleyn niet missen. Houd ook hiervoor onze agenda en Facebook-pagina in de gaten.

5 years of Boomshakalak Soundsystem