“Jakkie, zijn dat echte dode mensen?”. “Jazeker maar het was heel interessant hoor!”. Dit gesprek heb ik al meerdere malen gevoerd als ik vertel ik dat ik naar Body Worlds ben geweest.

Body Worlds is een tentoonstelling van het menselijke lichaam, waar je ontzettend veel van leert en meerdere malen met je mond open staat van verbazing. Het thema in Amsterdam is the happiness project. Er wordt verteld wat geluk doet met het menselijk lichaam.

Het is echt niet alleen voor de biologieliefhebbers en dergelijke want ook ik (iemand die in musea altijd overal doorheen sjeest om zo snel mogelijk weer buiten te staan) heb me kostelijk vermaakt en raad het andere zeker ook aan. Het eerste wat mij aandacht trok toen we binnenliepen was een opgezet hoofd die door midden was gesneden ( ja, van een echt mens!). Best heftig. Maar omdat het allemaal zo echt is blijft het wel je aandacht trekken.

Altijd al willen weten hoe je lever eruit komt te zien als je elke dag zuipt als een malle? Wat er in je hersenen gebeurd als je een hersenbloeding krijgt? Vanaf hoeveel maanden heeft dat kleine wondertje in je buik al een hartje en hoe ziet dat er dan uit? Het wordt je allemaal verteld en laten zien. Zorg er wel voor dat je fit bent als je er heen gaat want het is heel veel informatie.

Ik had een koptelefoon op met een audiotour die mij alles vertelde. Dit is erg fijn voor de luie mens die geen zin heeft om alles te lezen. Daarnaast wordt er ook extra informatie gegeven die niet op de beschrijvingen staat. Gaande weg (er zijn diverse verdiepingen) raak je gefascineerd over wat je lichaam toch allemaal kan en doet. Zelf wordt je ook aan het werk gezet, je kunt je bloeddruk meten en er staat een fiets die je diverse weetjes verteld terwijl jij aan je dagelijkse beweging doet.

Nadat je een wijzer mens bent geworden kun je nog Amsterdam in om je daar verder te vermaken. Body Worlds bevindt zich op Damrak 66 en dat is ideaal want dan zit je midden in het centrum. Toe aan een leerzaam en vermakelijk dagje ga er dan zeker naar toe. De tentoonstelling in Amsterdam is permanent te zien.

Kijk op hun website voor meer info.

Door: Anke van der Velden – Foto’s: bodyworlds.nl