Een aantal weken geleden kreeg ik via Facebook een uitnodiging voor een huiskamerconcert. Dat klinkt me natuurlijk (letterlijk) als muziek in de oren. Het klinkt altijd ontzettend romantisch, een man met gitaar, in een huiskamer, met maar een klein clubje metgezellen. En eigenlijk was dat ook wat het was, in 1 zin samengevat.

Het huiskamerconcert dat ik mocht beleven werd georganiseerd ten gunste van Serious Request 2015. Elke gast betaalde 15 euro, mocht van de muziek komen genieten en steunde het goede doel. De organisatoren van het huiskamerconcert wilden op een leuke manier geld inzamelen voor Serious Request 2015 en besloten contact te leggen met een aantal artiesten, die ze zelf persoonlijk kenden. Uiteindelijk bleken alle drie de artiesten meer dan bereid om mee te werken en op vrijdagavond af te reizen naar de Bredase huiskamer.

De eerste artiest die ik mocht aanschouwen was Michiel Verweij. Een singer/songwriter die op dit moment druk bezig is met het schrijven en opnemen van zijn eerste EP. Een van de nummers die hij speelde had hij geschreven na aanleiding van een project waar hij aan had deelgenomen. ‘The Acoustic Guitar Project’ houdt in dat een artiest een week de tijd krijgt om een liedje te schrijven op de gitaar die rond gaat en het op te nemen met de recorder die er bijgeleverd wordt. Michiel Verweij schreef hierop het prachtige nummer: ‘Not The End.’

Na Michiel was het de beurt aan Stef Classens om het geïmproviseerde podium te betreden. Stef won in 2014 het TV-programma van Giel Beelen: ‘De beste Singer Songwriter van Nederland’. Sindsdien treedt hij door heel het land op onder andere de Popronde en de 3FM Serious Talent Clubtour. Het is dan ook zeker bijzonder te noemen dat Stef in deze huiskamer kwam spelen.

Stef vertelde persoonlijke verhalen bij de nummers die hij speelde waardoor de muziek, zeker op 3 meter afstand, nog meer bij me binnen kwam. Hij is op dit moment druk bezig met zijn eerste album, wanneer dat precies verschijnt is nog niet bekend.

De laatste artiesten die de woonkamer kwamen betoveren waren de Britse singer/songwriter Will Knox en de cellist Simon Lewis. Dit duo komt uit Londen en speelde vorig jaar voor het eerst samen in het voorprogramma van Dotan. Maar inmiddels zijn ze regelmatig in Nederland te vinden voor diverse optredens. De studentes die dit huiskamerconcert georganiseerd hadden, zijn groot fan van de jongens en hebben ze al vaker in hun huiskamer gehad. Ik zag ze voor de eerste keer en was onder de indruk. Naast de toffe muziek die het best gecategoriseerd kan worden als indie-folk achtig, waren het ook nog eens twee super aardige gasten. Ze hebben in maart hun Cd-presentatie in Paradiso en daar ben ik sowieso bij.

Violist Thailo van Ree was ook uitgenodigd en speelde zonder enige voorbereiding vlekkeloos met alledrie de artiesten mee. De gevoelige vioolmuziek tilde elk optreden naar een hoger level en zowel Michiel, Stef als Will waren zichtbaar onder de indruk van het talent en de moeiteloze improvisaties van Thailo.

Al met al was ik diep onder de indruk van de avond. In de trein terug naar Amsterdam genoot ik nog een beetje na. Het is echt super bijzonder en inspirerend om artiesten van zo dichtbij met hun passie bezig te zien. De avond heeft een mooi bedrag opgebracht dat deze week naar het Glazen Huis gebracht wordt en ik ben blij dat ik daar mijn bijdrage aan heb kunnen leveren.

Dit jaar staat het Glazen Huis in Heerlen en is het doel van Serious Request: Jongeren die in extreme omstandigheden in landen zoals Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo moeten leven. The next generation verdient toekomstperspectief, maar daarvoor is wel opleiding en persoonlijke ontwikkeling nodig. Voor deze stille ramp, deze miljoenen kinderen en jongeren, zamelen de DJ’s van 3FM samen met de rest van Nederland geld in. Mocht je het nog niet gedaan hebben, vraag een plaat aan of doneer.

Keep them Going! En steun 3FM Serious Request.

Door: Britt Willemsen – Foto’s: Iwan de Brabander