Afgelopen dinsdag was de season’s finale van Better Call Saul. Dè serie die potentieel onze harten kan vervullen van vreugde en het grote gemis van Breaking Bad kan opvangen. Er zit maar 1 ding op: rrrreeeeecaaaaaaaaap! (Dus, SPOILER ALERT!) Met heel veel easter eggs en links naar Breaking Bad. Wij zetten ze op een rijtje.

De spin-off serie is gemaakt door de dezelfde makers van Breaking Bad, Vince Gilligan en Peter Gould. De serie gaat over de personage Jimmy McGill. De serie speelt zich pre-Breaking Bad af en je ziet hoe Jimmy McGill langzaam transformeert in Saul Goodman. Vince Gilligan en Peter Gould hebben de serie zo gemaakt dat je de serie ook kunt volgen zonder de achtergrond van Breaking Bad te hebben, al is dit wat mij betreft ten zeerste af te raden. Naast dat de scenery exact hetzelfde is, zitten er ook bijzonder veel referenties naar Breaking Bad in, veel easter eggs, waardoor jij je meteen thuis voelt in de serie. Uiteraard was het hartverwarmend om Mike weer te zien en het optreden van Tuco was natuurlijk ook meer dan welkom. Om maar even een paar leuke easter eggs op te noemen (Om het verhaal niet te verwarrend te maken zal ik refereren naar Saul Goodman als Jimmy, omdat hij in Better Call Saul, vooralsnog Jimmy McGill is).

Episode 1

Onmisbaar is natuurlijk de Zen Nail Spa die ook te zien is in seizoen 3 van Breaking Bad (alhoewel dat deze niet precies hetzelfde eruit ziet in beide series, wordt wel verwacht dat dezelfde wordt bedoeld). Saul Goodman neemt Jesse mee naar de een Nail Spa om te laten zien dat het kopen van zo’n shabby nagelsalon perfect is voor het witwassen van je geld. In seizoen 4 van Breaking Bad doet Saul precies hetzelfde met Walter en Skylar. Jimmy hecht natuurlijk emotionele waarde aan zo’n salon omdat hij zijn advocatenzaken regelde vanuit zijn kantoor die zich in de bezemkast bevond van een nagelsalon.

Jimmy uit zijn agressie telkens weer uit op een onschuldige prullenbak beneden bij de parkeergarage van het grote advocatenkantoor HHM. De meeste meetings met Howard Hamlin, (compagnon van broer Chuck) die eigenaren zijn van HHM verlopen in gescheld en frustraties, Jimmy kan het niet laten om de prullenbak van alle kanten kapot te schoppen. Dit herkennen we natuurlijk van Walter na een gesprek met zijn dokter, waarna hij een papierautomaat kapot slaat.

Episode 2

Tuco wordt op een herkenbare wijze geïntroduceerd wanneer hij salsa aan het maken is voor hem en zijn abuelita. Een smakelijke close-up montage, zoals we die ook gezien hebben in seizoen 2 van Breaking Bad. Wanneer Tuco, Walter en Jesse heeft gekidnapped en vervolgens burrito’s klaar maakt voor hen en zijn oom Hector Salamanca.

Wanneer Jimmy en de twee skateboard broers door Tuco en zijn handlangers, waaronder Nacho die we ook kennen van Breaking Bad, naar de woestijn gebracht worden omdat ze volgens Tuco “disrespectful” waren tegen hem en zijn abuelita, komt de omgeving erg bekend voor. Dit is namelijk de lokatie van de beroemde “say my name“-scene van Walter. Zoals we Jimmy eh, Saul kennen uit Breaking Bad, weet hij zich vertrouwelijk makkelijk uit deze knijpende situatie te lullen.

Episode 4

De naam Saul Goodman bedenkt Jimmy ter plekke wanneer er een flashback te zien is van Jimmy’s tijd als “Slippin’ Jimmy“. Hij bedenkt de naam van zijn alter ego wanneer hij zich haperend voorstelt als “’s all good, man”. Eindelijk een Saul Goodman referentie en dit pas na 4 afleveringen.

Een subtiele maar toch fijne referentie naar Gustavo Fring. Wanneer Jimmy een “Hamlin Looking” pak gaat kopen van het geld wat hij van de Kettleman’s gekregen heeft, is er in de zaak een paspop te zien met een geel overhemd, gecombineerd met een gestreepte das.

fring-better-call-saul

Episode 5

Jimmy probeert klandizie te krijgen in een bejaardentehuis, dit bejaardentehuis wordt later in Breaking Bad het eind station van Hector Salamanca wanneer Hank, Tuco doodgeschoten heeft.

Episode 9

Mike is gek op pimento cheese sandwich en deze sandwich is dan ook het enige wat hij meeneemt naar zijn nieuwe klus. In Breaking Bad biedt hij Jesse een pimento cheese sandwich aan, blijkbaar is Mike echt heel dol op pimento cheese sandwiches.

Episode 10

Jimmy gaat terug naar Chicago en voert met zijn oude partner in crime, Marco, oude “Slippin’ Jimmy” trucjes uit. Dit levert hem veel cash en chicks op. Op de laatste avond van zijn “Scheme Rant” met Marco weet Jimmy het voor elkaar te krijgen om een meisje te verleiden door te zeggen dat hij Kevin Costner is. In Breaking Bad verteld hij Walter deze anekdote.

better-call-saul-kevin-costner

Het einde van de het eerste seizoen was iets minder spectaculair dan ik verwacht had maar desalniettemin ijzersterk. Gedurende de 10 afleveringen zie je dat Jimmy elke dag struggled met het zijn van “good-lawyer vs bad-lawyer” en daarbij het verraad van zijn broer. Wat lijdt tot de onvermijdelijke innerlijke escalatie en de beslissing om te doen waar hij goed in is; corrupt zijn. Aflevering 10 is hopelijk een voorbode op hoe Jimmy de zaken in werking gaat brengen om uiteindelijk Saul Goodman te worden. De ontwikkeling die Jimmy doormaakt is bijzonder sterk weergegeven. Het is traag, het is niet mindblowing. De serie heeft nog geen echte wtf-momentjes gehad, maar herkennen we dit niet van seizoen 1 van Breaking Bad? Was Breaking Bad aanvankelijk ook niet super traag en zonder bad-assness? Maar het belangrijkste is, ik wil blijven kijken en ik blijf na aflevering 10 zitten met honderden onbeantwoorde vragen. Wat is nu precies de verhouding tussen Kim en Jimmy? Hoe zit het nou met die post-Breaking Bad scene uit aflevering 1? Wat wordt Mike zijn plek binnen het verhaal (want na de Mike-centered aflevering ben ik verliefd)? Wat gebeurd er met de verhouding tussen Chuck en Jimmy en Jimmy en Howard? Gaan we Walter White nog zien in Better Call Saul?

Ik kan in ieder geval haast niet wachten tot het volgende seizoen, al zal dat helaas wel moeten. Het volgende seizoen komt begin 2016 pas uit, maar er zullen wel 3 extra afleveringen toegevoegd worden!

Door: Marijn Sneijder – Bronnen: esquire.comhollywoodreporter.com