Jett Rebel. Het is een fenomeen. Sinds ik hem in 2013 op Lowlands zag, ben ik fan. De fascinatie daarna alleen maar toe door zijn ijzersterke album ‘Hits for kids’ in 2014 maar ook door de spraakmakende documentaire ‘Who the fuck is Jett Rebel’. Toen hij een aantal maanden terug zijn nieuwste Clubtour aankondigde, kocht ik dan ook razendsnel een kaartje. Afgelopen weekend was het zo ver. De Effenaar in Eindhoven kreeg bezoek van Jett Rebel.

Zijn nieuwste album ‘Truck’ is pas net uit en de reacties hierop zijn wisselend. Het album bevat 27 tracks die volledig door Jelte zelf zijn geschreven en ingespeeld. Het album is rauw en soms onbegrijpelijk maar dat is natuurlijk ook waar Jett Rebel om bekend staat.

 

Jett betreed als een echte wereldster, met zonnebril en vers geblondeerd haar (Kim Kardashian eat your heart out) het podium. Hij heeft er duidelijk zin in! De band en Jelte barsten van de energie. Zoals verwacht spelen ze veel nummers van het nieuwe album. En eigenlijk klinken ze live vele malen beter dan op plaat. Ook worden we getrakteerd op een aantal nummers van Elvis, om me heen gaan de voetjes van de vloer.
Na ongeveer anderhalf uur gespeeld te hebben druipt de band één voor één het podium af. Onder luid applaus maakt Jelte zelf een buiging en verdwijnt in de coulissen. Het publiek klapt door en zoals het hoort verschijnt hij na een kleine minuut weer op het podium voor een toegift.

jett2

Jelte roept door de microfoon dat hij ‘er zo ‘f*cking leuk vindt en dat hij doorspeelt tot ze hem van het podium af trekken’. Achter z’n piano speelt hij een mash-up van verschillende oudere nummers, zo komen ‘Baby’, ‘Sister’ en ‘Gwen’ voorbij. Aan het publiek is duidelijk te merken dat ze iets beter bekend zijn met deze teksten dan die van het nieuwe album.

Nadat zijn band op het podium komt, kan het feestje echt beginnen. De band blijft maar spelen en Jelte pakt de Effenaar moeiteloos in. Op een gegeven moment lijkt het wel alsof we als publiek met een repetitie mee mogen kijken. Het wordt een soort jamsessie waarbij de band zichtbaar net zoveel plezier heeft als het publiek.

De toegift duurt nog ruim anderhalf uur. Ik voel de paniek van mensen om me heen die de trein moeten halen maar eigenlijk niet willen gaan. En het is duidelijk dat Jett Rebel zelf, eigenlijk ook niet wil gaan. Nadat hij de band en volledige crew heeft voorgesteld nodigt hij ons allemaal uit om in de kleedkamer verder te feesten.

Jett Rebel maakte (voor mij in ieder geval) elke verwachting waar en deed de naam van zijn tour zeker eer aan.

Door: Britt Willemsen – Foto’s: Jorick de Kruif