Ben Young

Ben Young is een kunstenaar uit Nieuw-Zeeland. Al meer dan 15 jaar maakt hij prachtige glassculpturen. Hij groeide op in de prachtige Bay of Plenty (North Island, Nieuw-Zeeland). Hij was daar botenbouwer van beroep en surfde graag in zijn vrije tijd. Deze prachtige landschappen en zijn liefde voor de zee zijn de vroege inspiratiebronnen voor zijn huidige kunstwerken.

Sculpturen van glas en beton

De sculpturen van Young zijn handgemaakt. Er komt geen enkele machine aan te pas. De zee visualiseert Young door het gebruik van glazen platen. Deze worden handgetekend en handgesneden. Vervolgens lamineert hij de glazen platen laag op laag om zo de uiteindelijke vorm te creëren.

Het beton wordt gebruikt om de landschappen visualiseren. Young koos voor beton vanwege het industriële aspect en het visuele contrast tussen de texturen en kleuren van beide materialen.

Daarnaast gebruikt Young brons voor de objecten in de sculpturen. Ook deze zijn handgemaakt. Hij maakte hiervoor mallen van was. Deze objecten helpen het verhaal van de landschappen uit te beelden.

‘De manier waarop ik glas gebruik, zorgt ervoor dat ik veel verschillende elementen van mijn conceptuele ideeën kan uitbeelden. Licht speelt een grote rol in de presentatie van mijn stukken. Als het licht van onder komt, weerspiegelt het licht en dat creëert de illusie dat het stuk tot leven komt. Ik hoop dat de kijkers het werk zien als iets “levends” doordat de illusie van ruimte, beweging, diepte en gevoel van ruimtelijk wezen wordt gecreëerd. Ik speel graag met de ironie tussen het glas dat een stevig materiaal is en hoe ik dergelijke natuurlijke en organische vormen kan vormen.’

Meer van het werk van Ben Young is te zien op zijn website.

 

 

 

 

 

 

via: benyoungsculpture.tumblr.com, brokenliquid.com, boredpanda.com