Bali is een fantastisch Indonesisch eiland. De laatste jaren wint het steeds meer aan populariteit. Het is dan ook niet meer alleen populair onder de backpackers of reizigers, maar ook onder de vakantiegangers. Die gewoon even een week of twee willen genieten. Maar wat is er nu allemaal te doen op Bali? Waar is het gezellig? En waar ga je heen als je het massatoerisme juist even wilt ontvluchten?

Bali Map

Zuid-Bali

Het zuiden van Bali is het meest toeristische gedeelte van Bali. De meeste vakantiegangers spenderen hier hun tijd. Het maakt dat het gezellig is en levendig maar wellicht voor veel mensen ook te massaal. Dit zorgt er ook voor dat het hier niet echt Aziatisch is. ‘Westerse’ stijl hippe barretjes, schieten als paddestoelen uit de grond. De meest populaire plaatsen zijn de volgende:

Kuta

Ik begin meteen met de meest populaire en drukke plek op Bali, Kuta. Kuta is hét partyoord van Bali. Eigenlijk iets too much. Als je iets wilt overslaan van Bali, dan is het Kuta. Kuta staat bekend om zuipen, zuipen en zuipen. En wordt door Nederlanders dan ook vaak ‘Het Salou van Bali’ genoemd. Bali is populair onder Australiërs. En Kuta is vooral de plek waar de Ozzies heen gaan om eens lekker een paar dagen van het padje te gaan. Mijn advies; skip Kuta, er zijn leukere plekken.

Seminyak

De strandplaats Seminyak ligt tussen Kuta en Canggu in. Seminyak is wat meer fancy. Het is meer gericht op luxe met zijn grote spa resorts en shopping mogelijkheden.

Canggu

Canggu is al iets relaxter. Het het ligt maar zo’n 10km van Kuta. Enórm veel hippe barretjes, de prijzen voor voedsel liggen hier dan ook iets hoger. Maar goed, voor zo’n €5 heb je een goed hoofdgerecht op tafel. In vergelijking met Nederland is het dus nog steeds erg goedkoop. Canggu is een surfersdorp en dat wordt bij aankomst meteen duidelijk. Overal zie je surfshops, surf-themed barretjes, scooters met een rek voor de surfplank, noem maar op. Ook al surf je zelf niet, zorgt dit vaak wel voor een fijne vibe. De stranden zijn groot en relaxed maar helaas niet wit. Ook het niet altijd fijn om te zwemmen, de golven zijn vaak heftig. ’s Avonds is het levendig, er is veel live muziek. Alleen party is er niet. De surfers gaan immers op tijd naar bed om ’s morgens weer op hun board te staan. Tip; Old Man’s, dat is een hele ruime bar, zowel buiten als binnen, waar het ’s avonds nog het langst gezellig is. Eigenlijk is dat de plek waar het hele dorp, zowel locals als toeristen, naartoe komen om nog even een biertje te doen.

Uluwatu

Uluwatu is zoals Canggu ook een surfersdorp. Het wordt gezien als een van de beste surfspots ter wereld.

Daarnaast heb je de Uluwatu tempel, gelegen op een cliff aan de zee. Elke avond om 6 uur kun je de Kecak dans opgevoerd zien worden. Kecak is een traditionele Balinese dans gedaan door mannen.

Sanur

Sanur wordt gezien als alternatief voor Kuta. Het is hier nog steeds erg levendig, alleen wat minder hectisch en massaal dan Kuta. Daarnaast kun je hier ook gewoon prima relaxen. De stranden zijn mooi en wit, wat zeker niet overal in Bali het geval is. Bali is namelijk een vulkanisch eiland, dat zorgt vaak voor grijs zand.

Pura Tanah Lot

Tanah Lot is een tempel gebouwd op een rots in de zee. Althans, als het water hoog staat. Staat het water laag kun je er gewoon heen lopen. Je kunt als bezoeker niet de rots op, althans niet geheel. Je mag de trap op. Enkele meters en daar is een hek. Voor je de rots betreed moet je je laten zegenen met heilig bronwater. Je krijgt geheel volgens traditie rijst op je voorhoofd en een bloem achter je oor. Dan mag je verder. Verwacht niet te veel van Tanah Lot. Ondanks dat het een van de populairste tempels op Bali is en de foto’s vaak prachtig zijn, is het zeker niet de mooiste tempel van Bali. Daarnaast moet je je eerst wurmen door drukke straten met winkeltjes. Het lijkt alsof er na de entree van het Tenah Lot terrein een heel dorp is neergezet met toeristische winkeltjes en kraampjes. Doorlopen is geen optie, het is daar echt te druk voor, je moet haast wel langzaam met de stroom mee. Tanah lot ligt het dichts bij Canggu.

Bovengenoemde plaatsen zijn allemaal kustplaatsen. Ga je iets verder naar het noorden dan vind je daar de volgende plaatsen:

Denpasar

Denpasar is de hoofdstad van Bali. Het ook ook écht een stad. En dit is zeldzaam op Bali. Grote lange straten, veel verkeer en chaos. De vraag is dan ook of je hierna op zoek bent. Het is niet al te populair onder toeristen. Het is uiteraard wel een goeie plek om iets van de Balinese werksfeer te proeven en als je wilt shoppen is dit ook een ideale plaats. Daarnaast is hier de internationale luchthaven van Bali. Al ligt deze wel zo’n 12 kilometer buiten de stad, nog onder Kuta.

Ubud

Ubud is érg levendig en gezellig. Tevens érg toeristisch. Toch is dit wel een goede plek om iets van de Balinese cultuur te proeven. Zo zijn hier bijvoorbeeld vele Balinese dansshows. Zo kun je elke maandagavond in Ubud Palace de Legong dans zien. Een lokale Balinese dansshow. Maar ook andere Balinese dans en muziekscholen worden hier dagelijks opgevoerd.

Restaurantjes zijn vaak in Balinese stijl. Er is wat meer aandacht aan de aankleding besteed dan in kleinere dorpjes, waardoor het een wat ‘luxer’ Balinees gevoel geeft. Ubud staat daarnaast bekend als artist village. Er zijn in de omgeving veel winkeltjes te vinden met handgemaakte kunst zoals tekeningen, schilderijen, beelden en sculpturen.

Monkey Forest
In Ubud ligt het Sacred Monkey Forest Sanctuary. Dit is een bos waarin maar liefst 600 makaken (apen) leven. De apen zijn (helaas) zo erg gewend geraakt aan de mensen dat ze uit je hand of zelfs uit je tas eten. Neem dan ook zo min mogelijk mee als je het bos betreed. En zéker geen eten. Maar maak ook je zakken zo veel mogelijk leeg en laat je tas in de auto of hotel.

Het bos is prachtig, het bevat namelijk maar liefst drie tempelcomplexen. Overal vind je beelden, bruggen en ornamenten. Omdat dit is een bos is, zijn deze vaak begroeid met mos of planten, wat een magisch effect geeft.

Goa Gajah
Goa Gajah, ook wel de Elephant Cave genoemd (ivm de olifantachtige figuur in de versieringen), is de moeite waard om te bekijken. Je hebt het wel erg snel gezien. Het is een kleine grot, de ingang is versierd met prachtig beeldhouwwerk.

Tegallalang
Tegallalang ligt zo’n 10km boven Ubud en heeft práchtige rijstvelden. Je kunt deze rijstvelden bezoeken voor een vrijwillige donatie. En je kunt hier gemakkelijk een uurtje of 2 rondwandelen. Prachtig. Volgens mij (en met mij vele anderen) de mooiste rijstvelden van Bali. En daarmee ook een van mijn hoogtepunten van Bali.

Kopi Luwak
Ook zijn is deze omgeving veel koffieplantages, waaronder Kopi Luwak (loewak koffie). Kopi Luwak is de duurste koffie ter wereld. De civet (een katachtige) eet koffiebessen en poept daarna de koffieboon uit. Hier wordt koffie van gemaakt. Gemiddeld betaal je zo’n $100 voor een bakkie poep, maar in Bali kost het maar 50.000 Rupiah (€3,30). Wel is deze koffie wat omstreden omdat beweerd wordt dat de dieren is veel te kleine kooien gehouden worden. Er is gelukkig ook een diervriendelijke variant. Er zijn namelijk ook gebieden waar de dieren nog gewoon in het wild leven en ‘poo-hunters’ op zoek gaan naar de poep. Gewoon in het wild.

Noord-Bali

Hoe verder naar het Noorden hoe meer ‘Balinees’ het wordt. En ook rustiger. Minder toerisme, maar ook minder luxe. Maar zéker niet minder leuk. In tegendeel zelfs.

Pura Ulun Dahnu Bratan

Pura Ulun Danu Bratan is een 17e eeuwse Hindu-Boeddhist tempel gelegen in een meer en omringd door bergen die zorgen voor een magisch beeld. Daarnaast heeft het ook een mooie omgeving, zoals een tuin erbij. En geen absurde overload aan winkeltjes, in tegenstelling tot Tanah Lot. Helemaal geen zelfs. Alleen op de parkeerplaats vind je enkele kraampjes.

GitGit watervallen

Verwacht geen massale Victoria Falls, maar het is zeker de wandeling waard. Via een trail en een aantal trappen en bruggen, door de bossen, kom je bij de GitGit watervallen. Deze zijn zo’n 40 meter hoog. Het zijn een van de populairste watervallen van Bali. Onderweg zie je ook nog een aantal andere watervallen.

Sekumpul watervallen

Een andere aan te raden waterval is Sekumpul. Deze wordt vaak genoemd als mooiste waterval van Bali. En eigenlijk is het niet één waterval, maar het zijn er zeven in een kleine omgeving. Sekumpul betekend dan ook ‘groep’ of ‘verzameling’. Wel moet je maar liefst een trap van 350 meter op lopen om dit prachtig stukje natuur te aanschouwen.

Lovina

Alles in Lovina draait om dolfijnen spotten. In de stoep zit mozaïek in de vorm van dolfijnen verwerkt en overal staan beelden van dolfijnen. Want wil je dolfijnen in het wild zien, dan is dit dé plek. Om 6u ’s morgens vertrekken de boten om tijdens zonsopgang de wilde dolfijnen te zien. Spectaculair.

Verder is Lovina heel cool als je gewoon even niks wilt. Gewoon chillen. Duikje in de (altijd kalme) zee. Of lekker hangen aan het zwembad.

Oost-Bali

Batur

Guning Batur is een vulkaan van ruim 1700 meter hoog. Het heeft een gigantisch meer, genaamd Danau Batur, onderaan de berg. Wil je hier verblijven kun je kiezen voor de dorpjes Batur of Kintamani. Deze twee dorpjes lopen praktisch in elkaar over.

Amed

Amed is een klein (van origine vissers-)dorpje. Het is een relaxt klein dorpje waar je fantastisch goed kunt snorkelen. In Tulamben, een dorpje naast Amed, ligt een WOII schip waar je kunt duiken. Heel het dorpje staat dan ook in het teken van duiken.

Padang Bai

Dit is de gateway naar de Gili’s, 3 prachtige eilanden gelegen naast Lombok. Vanaf hier gaat de fast ferry en binnen 1,5 uur sta je op een van de prachtige Gili-eilanden. Padang Bai is en klein strand-dorpje met een fijne backpackers vibe, maar verder is hier vrij weinig te beleven. Ik zou hier zelf persoonlijk niet voor kiezen als je niet naar de Gili’s gaat. De Gili’s is overigens een aanrader! Zie onderstaande foto’s.

Pura Besakih

Dit is de moedertempel van Bali. Het is de meest belangrijke, grootste en heiligste Hindu-tempel in Bali. De tempel bestaat maar liefst uit 200 bouwwerken verdeeld over 30 complexen.

Mocht er volgens jullie nog echt iets ontbreken, horen we dat natuurlijk al te graag in de comments hieronder of onder onze Facebook post. Enjoy Bali en bekijk deze video eens om lekker in de sfeer te komen.

Er komt binnenkort meer aan over Indonesië! Dus mocht je geïnteresseerd zijn, volg ons dan op Facebook om op de hoogte te blijven!

Afbeeldingen: flickr.comen.wikipedia.orgen.wikipedia.orgflickr.comflickr.comcommons.wikimedia.orgen.wikipedia.orgpixabay.comen.wikipedia.orgcommons.wikimedia.orgincubator.wikimedia.org